Propovjednik

Kako ispuniti svoj život stvarima od značaja {Knjiga Propovjednika – uvod}

slika za blog 1

 

 

 

 

 

Biblija odgovara i na najteža pitanja, uključujući i “što je smisao života”?

Ako je ikad živio čovjek koji je mogao naći smisao, osim Boga Svemogućeg, to je bio kralj Salomon. On je bio pametan, mudar, uspješan, bogat i imao je mnogo žena. Bio je kralj i imao vojnu silu i moć. Imao je slobodu da odabere što želi raditi svaki dan i mnogo slugu koji su mu pomagali da ostvari sve svoje vizije i ciljeve. Jeo je i pio koliko je htio i bio je uspješan u svemu što je poduzimao.

Ipak – nije bio sretan… jer nijedna od tih stvari nije vodila do smisla u životu.

Život se ne penje do sreće i smisla tako da stigneš do vrhunca sreće.
Već prije, sunce izlazi i sunce zalazi, iz dana u dan, tu je dosada koja raste jer živimo na zemlji. Da bi preživili možemo koristiti novac i imanje, ali to je sve – preživljavanje. A onda nam život baci tešku loptu dok mi starimo i suočavamo se sa kušnjama.

 

Moramo se boriti za radost.

Boriti za smisao.

Svi mi žongliramo u životu svakodnevno. S čime ti žongliraš?

 

O tome govorim u današnjem videu – zato izvuci list papira i uključi se u razgovor/promišljanje: Kako ispuniti svoj život stvarima od značaja.

 

 

 

 

{Za sve koje ne mogu pratiti i/li razumjeti ovaj video na dnu ovog članka naći će kratki sadržaj.}

 

 

Isus je rekao u Ivanu 10:10

 

Ja dođoh da život imaju i da ga imaju u izobilju.

 

Prije nego zamislimo krstarenja, moderne kuće, ormar pun nove odjeće, sjetimo se što je za Isusa život u izobilju. To nije život u izobilju imanja i posjeda.

 

Naš život u izobilju započinje u trenutku kada Isusa prihvatimo kao svog Spasitelja i dobijemo vječni život u nebu. Imamo duhovno izobilje koje nam nitko ne može oteti. Nijedan lopov nam to ne može oteti.

 

Imamo odnos sa Bogom koji nadilazi svaki odnos koji možemo imati na zemlji. Imamo dar, Duha Svetoga. Bog je uvijek s nama.

 

Život u izobilju za kršćanina je onaj u uživanju ljubavi, mira, milosti i istine našeg Nebeskog Oca. On je tako dobar – čak i onda kada je život težak. Čak i kada je naš bankovni račun jadan. Čak i kada je život tako isprazan. On nas blagoslivlja izobilno – iznutra.

 

Približimo se Bogu dok nastavljamo naše proučavanje u knjizi Propovjednika i doživimo život u izobilju koji nam je Isus namijenio.

 

 

 

 

**Uključi se**

Nakon gledanja ovog videa podijeli što si nacrtala na SVOM listu papira. S čime ispunjavaš svoj život?

Što trebaš izbaciti iz svog života jer vodi u ispraznost?

Na koji način nekim stvarima, koje ne možeš izbaciti, možeš dati veći značaj?

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Napomena:

Molim te, čak ako i ne razumiješ engleski, pogledaj video.

Bolje ćeš razumjeti Courtneynu poruku na taj način.

Prijevod videa je ovdje:

Ja sam Courtney iz službe Women Living Well i Good Morning Girls.
Ovaj tjedan započele smo proučavati knjigu Propovjednika.
U ovom, prvom tjednu, našem uvodu upoznajemo kralja Salomona. Upoznajemo njegov život tako da prvo upoznamo njegovu priču.
Salomon je sin kralja Davida i Batšebe.
Zbog njihovog grijeha prva beba koju su dobili je umrla, a onda su David i Batšeba dobili Salomona. Salomonovo ime znači: šalom. To je hebrejska riječ za mir.
Vidimo da je Salomon cijeli život težio za mirom i ispunjenjem, a i njegovi roditelji, David i Batšeba, su težili za istim.
Danas bih htjela da promisliš o svojoj priči, o svom djetinjstvu i koje si borbe imala ti, koje su neke od borbi koje su imali tvoji roditelji, a uvukle su se, možda, u tvoj život.
Npr. koja si po redu rođena u obitelji, jesi li najstarija ili najmlađa kao ja. Ja sam najmlađa od 3 cure, jer to utječe na to kako živimo svoj život, kako ga ispunjavamo, kako provodimo svoje vrijeme u životu.
Promisli malo o nekim svojim slabostima, kao i o tome gdje si jaka.
Jedna od mojih slabosti dok sam odrastala je moja brbljavost, imala sam zbog toga dosta nevolja u školi. Ali, sada je to jako korisno jer sam blogerica i uvijek imam nešto za reći.
Koje su stvari s kojima se boriš, koje su navike tvojih roditelja koje možeš primijetiti sada u svom životu.
One mogu biti i dobre. Npr. moja mama je uvijek proučavala Bibliju, radila je to svakodnevno. Od nje sam i ja naučila da proučavam svoju Bibliju.
Ali, moguće je da su naši roditelji imali i neke druge navike koje i nisu tako dobre, a uvukle su se u naše živote.
Danas bih htjela da promisliš o tome.
Sada ću te zamoliti da staviš pauzu na ovom videu i uzmi list papira i ovo bih htjela da učiniš:
– promisli o tome čime ispunjaš svoj život, danas.
Pogledaj u svoj dnevni raspored i vidi što sve imaš danas na rasporedu, što sve moraš učiniti danas. Ako nemaš svakodnevni raspored, promisli što sve danas moraš obaviti i skiciraj to na papir.
Ja sam nacrtala djevojčicu i sve ono što se događa u mom životu: idem u crkvu, čitam svoju bibliju, pišem svoj blog, tu sam stavila poklon kao simbol za proslave i odlaske na rođendane, auto je slika svih aktivnosti na koje vozim svoju djecu, moje prijateljice, kupovine koje obavljam, obroci, moj pas, moja obitelj i moj dom.
Ovo su neke od stvari i ako pogledaš moj raspored – on je stvarno ispunjen. Ponekad imam nešto na rasporedu, ali se onda dogode vanredne situacije. Npr, prije 2 tjedna pokvarila nam se klima i morala sam čekati majstora da dođe i popravi to. Onda su nam došle pčele i pravile rupe na ulaznim vratima – opet sam morala pozvati majstora da dođe i to rješi.
Ima tih stvari u našem životu, koje se dogode i čine naš život besmislenim. A opet, one su potrebne i o njima treba voditi računa.
Ono što bih sad htjela je da staviš pauzu na videu, uzmeš papir i bojice i nacrtaš svoju figuru i sve ono što ispunja tvoj raspored. Možeš to učiniti olovkom, bojicama ili kratko riječima opisati. Koje su to stvari koje ispunjavaju tvoj život, tvoj raspored, tvoje vrijeme, stvari koje te čine zaposlenom.
U redu?
Sada si ispunila svoj papir sa stvarima koje ispunjavaju tvoj život, s kojima ti žongliraš jer svaka od nas je stručnjak u žongliranju kroz život.
Vidimo u knjizi Propovjednika da je to razmišljanje čovjeka koji je tražio smisao i svrhu u životu.
Salomon je imao sve i svašta, od posjeda i imanja do mnogo žena, a opet na kraju dana njegov život je bio prazan.
Možda gledaš sve te stvari s kojima ti žongliraš i misliš kako je sve to dobro i predivno, ali na kraju dana kako se osjećaš iznutra? Imaš li mir? Je li sve u redu? Ili nešto nedostaje?
Salomon je tražio smisao postojanja u svemu što se nalazi pod suncem i o tome ćemo čitati u narednim tjednima, ali ono što je shvatio je da što god radio pod suncem to nema vrijednosti niti smisla.
Tek kad je pogledao iznad sunca, sve ono što je radio za Boga – tek je tu i u tome našao smisao.
Mi imamo toliko stvari koje nam mogu pomoći da imamo više vremena i da brže ispunjamo naše potrebe, a opet sve nam je prepuno: naši rasporedi, ormari, naše kante za opatke, naši životi – sve nam je prepuno i mi ne možemo naći mir za kojim čeznemo u našim životima, taj šalom koji Salomonovo ime znači.
Htjela bih da se vratimo na 1. dan proučavanja i shvatimo da naši životi nisu zamišljeni da jurimo za vjetrom, već da jurimo za Spasiteljem.
Isus je rekao u Ivanu 10:10 da je došao da imamo život i to život u izobilju.
Htjela bih da na tom papiru gdje vodiš svoje bilješke napišeš Ivan 10:10 i život u izobilju i sve one stvari kojima ispunjaš svoje vrijeme – je li to život u izobilju koji ti je Bog namijenio?
Vidiš, stvari koje radimo, koje mogu izgledati besmisleno, npr. voziti moju djecu na sve aktivnosti. To može izgledati besmisleno ako to radimo samo zato da bi rekli da smo to uradile, ako nabrajamo što smo sve učinile samo da bi pokazale kako smo zaposlene/zauzete.
Svrha svega što radimo bi trebala biti da dajemo slavu Bogu.
Moj sin je igrao (američki) nogomet 5 godina i onda imao operaciju oba stopala. 6 mjeseci nije se mogao baviti nikakvim sportom, bio je na štakama i za vrijeme tog vremena, bez sporta i teškoća i boli, sve nas je to okrenulo, usmjerilo na Isusa, da se oslanjamo na Njega kroz te teškoće. To je sada dio njegove priče, sve teškoće i da je ustrajao i da je Bog vodio računa o njemu i mi sada dajemo za sve to slavu Bogu.
Vidiš, moramo tražiti značenje usred svega toga što izgleda beznačajno. Trebamo to raditi za slavu Božju.
Zato Isus u Ivanu 10:10 kaže da je došao da imamo život u izobilju i ako to ne radimo za Boga, onda će naši životi biti prazni, osjećat ćemo se beznačajno.
Dakle, držat ćemo se ovoga s čime žongliramo danas i vratit ćemo se nazad, ovim bilješkama koje smo vodili dok smo gledali video, nakon što završimo cijelo ovo proučavanje knjige Propovjednika i pogledat ćemo kako je Bog promjenio naše živote.
U tjednu koji je pred nama zaronit ćemo u 1 i 2. poglavlje Propovjednika i vidimo se opet na kraju idućeg tjedna.
Nastavi hodati s Kraljem!

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.