Zahvaljivanje

Zahvalno srce ne gubi

Pred licu mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!
Jer velik je Jahve, Bog naš
Kralj veliki nad svim bogovima.
Psalam 95:2-3

Slijedeći tjedan je Dan zahvalnosti i za našu obitelj to znači i obiteljsko okupljanje.

Svi nam dolaze u našu kuću proslaviti ovaj poseban dan, zajedno smo. Sve to zvuči divno, no iza scene je drugačija priča. Čišćenje (to je moje proljetno čišćenje), priprema hrane i trenutak kad svakodnevni život postaje prenaporan. Lako je izgubiti iz vida zbog čega se svi sastajemo slaviti. A također pokazuje da ja još nisam naučila biti zahvalna za sve.

Zbog čega je zahvalnost važna?

1. Ona je stvar poslušnosti
Bog nam zapovijeda da budemo ljudi koji su zahvalni u svemu (1 Solunjanima 5:18)

2. Bog to zaslužuje
Gospod i Kralj, Stvoritelj i Spasitelj. On je superiorni vladar svih stvari te jednostavno iz razloga tko on je on zaslužuje našu zahvalnost. No on je također dobar i darežljiv i to nas treba potaknuti da ga obasipamo s hvalama za svaki dobri dar koji imamo (Jakov 1:17).

3. Zahvalnost nas mijenja
Učeći živjeti život zahvalnosti čini nas više pažljivijima i obazrivijima na sva čudesa koja Bog dovodi u naše živote. To zauzvrat čini da naša ljubav prema Bogu raste, što rezultira da budemo bolje pripremljeni uhvatiti se u koštac s onim stvarima koje nam nanose bol ili kad smo u nekoj potrebi.

4. Slavljenje uzvisuje Boga u očima drugih.
To je način za pokazati koliko je on predivan kad ukazujemo na njega, njegov rad i karakter.
“Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu” Psalam 50:23
Kako znati da smo zahvalne žene?

1. Da li često mislimo na svu Božju milost i milosrđe u našim životima? Da li je zahvala njemu često na našim usnama? To je znak zahvalnog srca.
2. Da li naša ljubav prema Bogu raste? Njegova velikodušnost prema nama treba nas potaknuti da od ljubavi prema njegovim darovima, mi više ljubimo Darivatelja.
3. Da li smo dobre upraviteljice? Zahvalnost vodi ženu u obzirnost prema darovima koje je primila. Zahvalna žena je pažljiva sa svojim tjelesnim imetkom, sa svojim tijelom, obitelji i prijateljima.
4. Da li smo poslušne? Uistinu u zahvalnom razumijevanju onoga od čega smo spašene. Ta zahvalnost za najveći od svih darova vodi nas u slijeđenje Isusa i vršenje njegovih zapovijedi. 
5. Da li naše pritužbe iščezavaju? Zahvalno srce ima manje izgleda žaliti se u frustrirajućim okolnostima ili ljutiti se u teškim vremenima. Lako je biti zahvalan kad je nebo plavo i sunce sije, no druga je stvar kad naviru oluje. Osoba koja može slaviti Boga usred boli, razočaranja i teškoća naučila je kako biti zahvalna.

Dok razmišljam o ovim stvarima, jasnije mi je. Zahvalnost nije nešto što raste samo po sebi u mom životu. Mora biti kultivirano radosnim shvaćanjem svega što Bog jest i što je učinio za nas. Moramo biti ustrajni u zahvalnosti. 

Kad ne vidimo razlog za slavljenje – moramo vjerovati u božansku ljubav i dobrotu i pjevati u mraku.
– J.R. Miller

Bog nas poziva na zahvalnost jer je to ispravno. Ispravno je slaviti našeg Boga ali je to dobro i za našu korist. Zahvalno srce ne gubi. Naše svijetle dane čini još svjetlijima a teške dane lakšima za prebroditi. Podiže naš lik prema nebesima otkud nam dolazi nada, radost, spasenje i naš vječni dom. < Gledajući na Isusa, Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.