Marko

Vrijeme je da počnemo Markovo evanđelje! {Uvod i sredstva 1-5}

slika - sredstva -1-5

 

 

Slavimo! Vrijeme je da započnemo!!! Tako sam sretna jer počinjem proučavati Markovo evanđelje sa svima vama!

 

 

Pregled evanđelja po Marku

 

Isus Krist je Mesija – u to nema sumnje! To je razlog zašto je napisano Evanđelje po Marku. Napisano je da rimskim kršćanima nesumnjivo dokaže da je Isus Krist Mesija. Marko ima drugačiji pristup od ostalih Evanđelja, fokusirajući se više na ono što Isus čini – Kristova čuda i djela – a manje na ono što On kaže. Kretat ćemo se s Kristom.

 

Knjiga započinje Ivanom Krstiteljem u pustinji – i brzo prelazi na Isusovo krštenje, iskušenja u pustinji, poziv učenicima i javnu službu Isusa Krista.

 

Evanđelje po Marku je knjiga koja nas brzim potezom vodi kroz Isusovu javnu službu sve do vrhunca Krista na križu i Njegovog uskrsnuća.

 

Marko nam pokazuje Krista na način s kojim se možemo povezati. Vidimo kako Krist djeluje i služi, a završava time što daje posljednju žrtvu koja će donijeti spasenje.

 

Svrha: Predstaviti osobu i djelo Isusa Krista.

 

Autor: Ivan zvan Marko – ne jedan od izvornih 12 učenika, već suputnik Pavla i Barnabe u Djelima apostolskim. (Ako prolazite kroz neku borbu – ovo je predivan prikaz kako vas Gospodin može koristiti! Ivan zvan Marko prolazio je kroz borbu u knjizi Djela – a Bog ga je ipak koristio da napiše knjigu koju čitamo i danas! Slava Bogu!)

 

Razdoblje: napisana između 55. i 65. god. poslije Krista.

 

Ključni stih: Marko 10:45

 

Markovo Evanđelje je vjerojatno bilo prvo Evanđelje koje je napisano. Sva ostala Evanđelja citiraju sve stihove osim 31 stihova iz Markovog Evanđelja. Evanđelje po Marku bilježi više čuda od bilo kojeg drugog Evanđelja.

 

Teme Markovog Evanđelja:

 

Isus Krist – Isus Krist je sin Božji. U Evanđelju po Marku vidimo ga kao čudotvorca, kao slugu-Gospodina. Vidimo ga kao slugu-vođu. Ova nam knjiga dopušta da vidimo Krista kao onog tko On uistinu jest i da vidimo način na koji možemo težiti ka sličnoj karakternoj crti kao sluge-vođe drugima.

 

Sluga – Krist je došao služiti, i to je ono što vidimo u Markovom Evanđelju. Davanje Kristovog života bilo je krajnje djelo služenja. S tim primjerom na umu, i mi također trebamo biti sluge – koji služe Bogu i drugima. Veličina u Božjem kraljevstvu određena je odlukom da ćemo služiti drugima.

 

Čuda – Marko bilježi više čuda od bilo kojeg drugog Evanđelja – i bilježi više čuda od propovijedi. Isus nije samo ljudima rekao tko je On – On im je to pokazao.

 

Širenje Evanđelja  – Isus je najprije Evanđelje donio Židovima – a sada ide i poganima. Isus izaziva svoje učenike – i sada nas – da idemo po cijelom svijetu i propovijedamo Radosnu vijest spasenja. Moramo izaći iz svoje udobnosti i granica i dijeliti Kristovu poruku posvuda kako bi svi mogli doći ka spasenju!

Evanđelje po Marku će nas odvesti na brzinsko putovanje natrag u doba kada je Krist hodao zemljom, i gurnuti nas da se krećemo poput Krista. Budite spremni za akciju – i za poduzimanje akcije! Budite otvoreni da vas Bog pokrene u vašem životu i otvorite svoje srce u služenju drugima!

Plan čitanja – možeš ga printati:

 

Plan citanja Marka

Plan čitanja za ovaj tjedan:

 

plan čitanja - 1-tj

 

 

 

Pitanja za ovaj tjedan:

 

pitanja - 1

 

 

 

pitanja - 2

 

 

pitanja - 3

 

 

 

pitanja - 4

 

 

 

pitanja - 5

 

 

 

Dnevni stihovi:

Ovdje se nalazi stih za svaki dan u tjednu, stih iz svakog poglavlja.

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

 

 

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

 

 

 

stih - 1

 

 

 

stih - 2

 

 

 

stih - 3

 

 

 

stih - 4

 

 

 

stih - 5

 

 

 

 

 

Kratko tumačenje SOAK metode:

(Više o SOAK metodi u našem priručniku: Priručnik)

 

 

slika za SOAK

 

 

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Više o ovoj tablici u Priručniku.)

 

 

tablica-2Bboja

 

 

 

Gdje još:

 

Naći ćeš nas svakog dana kako komentiramo svoje dnevno čitanje i podržavamo jedna drugu, hrabrimo se i molimo na Facebook stranici Dobro Jutro Djevojke, ali i u našim grupama – zatvorenim – koje su sigurna zona.
Ove grupe su jako dobre za odgovornost.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

 

 

 

 

Možeš pratiti #GoodMorningGirls -> Instagram i podijeli svoje uvide koristeći hashtag #GoodMorningGirls.

 

 

image

 

 

Dobro Jutro Djevojke ima svoje Instagram i Twitter stranice.

Tu je Instagram:  https://www.instagram.com/dobrojutrodjevojke/ 

i Twitter https://twitter.com/DJDjevojke  gdje ćeš pronaći naša  dnevna opažanja.

 

Želim ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu, u srijedu kada zajedno idemo dublje u Božju riječ!

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Ps. Ako imaš djecu – ovdje su neka sredstva za njih. Ovo je od naših sestara iz Amerike i ova sredstva su na engleskom. Praktično je za vježbati jezik, ali i učiti s djecom riječi i stihove na engleskom.

{Možeš printati} Evanđelje po Marku Osmosmjerka ZA DJECU!

Mark Word Searches for Kids

{Za printati} Evanđelje po Marku Dnevni stihovi ZA DJECU!

 

Mark Verses of the Day for Kids

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.