Josua

Vrijeme je da počnemo ~ Jošua {Uvod i sredstva, 1-5}

slika za sredstva 1-5

 

 

Radujem se! Vrijeme je da počnemo!!! Tako se veselim jer zajedno sa svima vama započinjem ovo proučavanje!

 

Krećemo na predivno putovanje gdje ćemo vidjeti čudesa Božje ruke dok je razdvajao rijeku Jordan, kako je srušio zidine Jerihona i zaustavio sunce.

Budimo zapanjene pred moćnim Bogom kojem služimo.

 

(Ako još nisi, ovdje možeš preuzeti Priručnik. Napravljen je u Word programu tako da svoje bilješke možeš voditi na računalu ili ga printati i/li pratiti na način koji tebi najviše odgovara. Priručnik – Jošua)

 

Pregled Jošuine knjige:

 

 

Ova je knjiga podijeljena na dva glavna dijela. Prvi dio je priča o događajima u vezi osvajanja Kanaana. Drugi dio je zadatak i naseljavanje zemlje. Završava Jošuinim oproštajnim govorom.

 

Jošua je bio predan i poslušan Bogu – a poslušnost je središnja tema knjige. Poslušnost je središnja tema Jošuinog života – i njegovog krajnjeg služenja (Jošua 24,15).

Dok čitamo knjigu o Jušui, idemo se obvezati – obvezati da ćemo slušati Riječ Gospodnju. Obvežimo se da ćemo slijediti put kojim nas vodi i biti vrsta vođe koji dovodi druge u Njegovo kraljevstvo.

 

Svrha: Dati povijest izraelskog zauzimanja Obećane zemlje.
Autor: Pretpostavlja se da je Jošua napisao cijelu knjigu, osim samog kraja. Komentari kažu da je kraj možda napisao veliki svećenik, koji je bio svjedok tih događaja.

Vremensko razdoblje: Ne zna se točno vrijeme događanja. Pretpostavlja se 1050 godina prije Krista.

 

Ključni stih: Jošua 1:9

“Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan! Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je Gospod, Bog tvoj.”

 

Sažetak:

1.Ulazak u Obećanu zemlju (1:1-5:12) – Jošua je pokazao svoju vjeru u Boga kada je preuzeo izazov vođenja naroda. Izrael ponovno potvrđuje svoju predanost i poslušnost Bogu i prelazi preko Jordana. Što se nas tiče, mi moramo prijeći iz našeg starog života u novi život u Isusu Kristu. Trebamo odložiti naše stare sebične želje i zaposjesti sve što je Bog isplanirao za nas. To zahtijeva od nas da srušimo neke utvrde u našem životu, isto kao što je Izrael osvajao narode koji su bili u Obećanoj zemlji. Trebamo hrabrost za život u vjeri.

 

2.Osvajanje Obećane zemlje (5:13-12:24) – Jošua i njegova vojska kretali su se od grada do grada osvajajući zemlju i uništavajući zlo. I mi trebamo pobijediti zlo i utvrde u našem životu.

 

3.Podjela Obećane zemlje (13:1-24:33) – Jošua moli Izrael da štuje Boga i samo njega – da slijedi primjer Jošue. Vidjeli su moćnu Božju ruku na djelu – ali su bili skloni lutanju. I mi vidimo kako Bog djeluje u našem životu, ali naša srca opet zalutaju. Moramo obnoviti našu predanost da ga ljubimo i slušamo više od svega ostalog.

 

Teme:

Vjera:

Djeca Izraelova su pokazivala svoju svakodnevnu vjeru da će ih Bog spasiti i voditi. Gledali su na to kako je Bog bio vjeran u prošlosti i pomogao im da ostanu usredotočeni u sadašnjosti. Možemo imati snagu u slijeđenju Boga dok se prisjećamo Njegovih obećanja. Vjera započinje vjerovanjem da se u Njega možemo pouzdati.

 

Vodstvo:

Jošua je jasna slika Isusa Krista. On je također primjer izvrsnog vođe. Bio je siguran u Gospodina i slušao Njegov glas. Da bismo bili snažni vođe, moramo biti spremni čuti i slušati. Snažni vođe su dobri Božji sljedbenici.
 

 

Osvajanje:

Bog je zapovjedio svom narodu da zauzme Kanaan. To je trebalo biti ispunjenje obećanja koje je Bog dao Abrahamu. Trebali su to učiniti u potpunosti. No, nikada nisu završili taj zadatak. I mi trebamo biti spremni pobijediti grijeh i zlo u našem životu, te nastaviti raditi na tome dok god u cijelosti ne pobijedimo.

 

Plan čitanja, koji možeš printati i označavati ono što si pročitala:

 

plan čitanja za printanje

 

Plan čitanja za ovaj tjedan:

plan čitanja - tjedan 1

 

Pitanja za razgovor:

 

 

pit - 1

 

pit - 2

 

 

pit - 3

 

 

pit - 4

 

 

pit - 5

Dnevni stihovi:

Ohrabrujem te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

 

 

 

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

 

 

 

 

 

stih - 1

 

 

stih - 2

 

 

stih - 3

 

 

stih - 4

 

 

stih - 5

 

 

 

 

SOAK metoda koju koristimo u našem proučavanju:

 

slika za SOAK

 

 

 

 

Tablica boja kako označavamo u Bibliji:

 

tablica-2Bboja

Gdje još?

 

Facebook:

 

Naći ćeš nas svakog dana kako komentiramo svoje dnevno čitanje i podržavamo jedna drugu, hrabrimo se i molimo na Facebook stranici Dobro Jutro Djevojke, ali i u našim grupama – zatvorenim – koje su sigurna zona.
Ove grupe su jako dobre za odgovornost.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

 

 

Instagram:

 

Možeš pratiti #GoodMorningGirls -> Instagram i podijeli svoje uvide koristeći hashtag #GoodMorningGirls.

Tamo ću podijeliti svoje slike kako ja obilježavam u Bibliji dok proučavam Božju Riječ!

 

 

image

 

 

 

 

Želim ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu, u petak kada zajedno idemo dublje u Božju riječ!

 

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: