Ti si voljena

Veliki obmanitelj


Veliki obmanitelj

Jedna od stvari koje smo čitali i razgovarali o ovom tjednu je ta kako Sotona pokušava ispuniti naše umove s glasovima koji govore laži za nas. Oni šapću da mi nismo dobri i nismo vrijedni Božje ljubavi. On nam govori  da nismo dovoljno talentiran da nas Bog koristi, ili da nismo dovoljno pametni da znamo Boga na duboki način. On nas ispunjava sumnjama, malodušnošću, strahom i nevjericom u namjeri da nas ometa u našem kršćanskom hodu. Dakle, želim se usredotočiti na tri područja našeg života u kojem Sotona voli pustošiti.

1. On želi nered u našim mislima
Sotona će učiniti sve što može kako bi stvorio nered s našim glavama. Nažalost, on ne mora koristiti puno stvari za nered. To može biti komentar od strane prijatelja ili člana obitelji,  može biti pogled u ogledalo, ili pokušaj nečega što ne uspije. On će iskušati nas misli da je ono što je istina jest laž, što je pravo nije u redu, ili ono što je dobro jeste loše. On plete ove mreže sumnje i nevjerice, tako da ćemo skrenuti naš pogled  s Isusa i usredotočiti se na sebe. To kvari naše znanje o Bogu i uvijek dovodi do slabe vjere i bezbožnosti.
Kad misli ili sklonosti u suprotnosti s voljom Boga dopužu u nas, mnogi dragi kršćani pogrešno shvate i zamijene tu bijednu siročad za svoju djecu, i uzimaju na sebe punu odgovornost za te tjelesne strasti. Dakle, đavao spretno pogura svoje misli u svete  a kad je vrijeme da se počne plakati, on je već daleko. I kršćanin, gledajući  to,  sam kod kuće, pretpostavlja da ove nezakonit misli jesu njegove. Pa on snosi osobno sram, a Sotona je postigao svoj cilj.
William Gurnall

2. On će uvesti nered u tih čas
Sotona zna nešto što često zaboravljamo, a to je snaga i djelotvornost Božje riječi. On zna da se u njemu ne nalaze samo istina, već prava Istina. Stoga će on učiniti sve što može da bi nas izvukao iz Pisma. Druga stvar, Sotona zna da je Božja riječi njegov “kriptonit”- mač koji može i hoće ga pobijediti.  John Piper ističe da “mnogi  kršćani ne shvaćaju da ne možemo izvući mač iz tuđih korica. Ako ga  mi ne nosimo, mi ne možemo gospodariti.  Ako Božja riječ ne ostane u nama (Iv 15:7), mi biti će nam uzalud kad neprijatelj udari. “Nije važno s čime se suočavamo i bez obzira na to kako se osjećamo, moramo se pobrinuti da se u Božja riječ nalazi u nama, tako da je naš mač je naoštren i spreman za bitku. S tim mačem Sotona nas ne može nadvladati!“To je zapisano.” Stanite na njega, a ako đavao ima pedesetak đavla u jednom, ne može nadvladati. S druge strane, ako se ostavi “To je zapisano,” Sotona zna više o razmišljanju i pravdanju nego ti. On je puno stariji, studirao je čovječanstvo vrlo temeljito, i zna sve naše slabe točke. Dakle, borba će biti neravnopravna. Nemojte se prepirati s njim, ali možete mu mahati u lice barjakom  Božje Riječi. Sotona ne može izdržati nepogrešiv istinu, jer je ona smrt  laži čiji je on otac.
                                                                                                          C.H. Spurgeon
3. On će uvesti nered u vaš molitveni  život
Sve molitve zahtijevaju od nas je da jednostavno, doista, razgovaramo s Bogom po Isusu Kristu. No, mnogi od nas se bore s tim. Ne znam što reći, mi osjećamo da naše molitve ne dopiru do ušiju Boga. Ponekad  se nađemo smetenim i dosadno nam je. Kako mnogi od nas su zaista mogu biti uzbuđeni i jedva dočekati da budu prisutni  molitvenim susretima u crkvi? Koliko puta smo pokušati moliti a da su sve vrste drugih misli preplavljivale naše umove? Sotona je učinio veliki posao nas uvjeriti da je molitva dosada i napor i zbog toga mnogi od nas imaju slabe molitvene živote. Mi možemo vikati kad smo očajni ili želimo nešto, no rijetko samo razgovaramo s njim o našem danu, našem životu, našim željama  i njegovoj veličini.

Malo doista ima pravih molitelja: postoje mnogi koji padaju dolje na koljena, a izgovaraju kao formu, ali malo je onih koji mole; malo je onih koji vape Bogu, malo je onih koji zazivaju Gospodina, malo je onih koji traže, kao da su htjeli naći, malo tko kuca kao da žudi i čezne, malo je onih koji se hrvaju, malo je onih koji nastoje s Bogom usrdno pronaći odgovor, malo je onih koji mu ne daju  mira, malo je onih koji ustraju i dalje u molitvi, malo je onih koji se mole uvijek bez prestanka i ne slabe. Da: malo ih  mole! To je samo jedna od stvari preuzetih kao stvar, naravno, ali se rijetko prakticira; to što je svačiji posao, ali ga u stvari teško bilo tko obavlja.                                                                                                                                       J.C. Ryle
Sotona nikada neće odustati da od nas odvlači pažnju s lažima, lažnim užicima i prezasićenost idolima zamijeni Boga. Moramo biti svjesni njegove taktike i boriti se protiv njega.
Moramo čuvati naše umove, zaroniti duboko u našim tihim časovima, i ustrajati u molitvi, ali ne da zaradimo  više Božje ljubavi. Vidite, đavao je u pravu kada kaže da smo nedostojni Božje ljubavi. Mi jesmo. Ipak, Bog nas ionako i vječno voli. Mi trebamo čuvati naše umove, zaroniti duboko u našim trenucima s njim, i ustrajati u molitvi, jer je u to vidimo Božju ljubav jasnije.
 
U potrazi za Isusom,

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.