Učinit svoj dom utočištem

Učiniti od svog doma: Utočište ~ Uvod

slika-za-blog-utociste-uvod

 

 

Dobrodošla u 7. godinu jesenskog izazova: “Učiniti od svog doma: Utočište”.

 

Ako si već neko vrijeme uz ovaj blog, već znaš sve o ovoj seriji i možda već tvoja svijeća gori! Ne mogu zamisliti da ovo radimo već 7 godina – ovo je takva promjena u životu!

Je li ti raspored pretrpan? Osjećaš li napetost, užurbanost, pa čak ponekad i paniku? Osjećaš li da je i ostatak obitelji u istom stanju?

Vjerujem da možemo stvoriti okruženje u fizičkom, baš kao i u duhovnom, koje može donijeti mir, harmoniju i osjećaj ugodnosti u naše domove, ako se želimo usmjeriti na to.

 

Raduje me što mogu najaviti: ove godine pridružuje nam se gošća!

To je moja draga prijateljica, talentirana i pisac bestsellera New York Timesa Karen Ehman!  Ona nije samo jako zanimljiva spisateljica i govornica, već ona živi to što piše i ona je bliska prijateljica koja šalje pakete, sluša satima na telefonu, daje mi dobre savjete i ona je moj mentor u spisateljstvu. {Govori mi da upotrbljavam previše uskličnika. ? Lol!!!!!!!!}

 

 

courtney-me2

Karen Ehman je Proverbs 31 Ministries (Služba “Mudre izreke 31”) govornica i napisala je 10 knjiga (books) uključujući i jako popularnu LET. IT. GO: How to Stop Running the Show & Start Walking in Faith (“PUSTI.DA.PROĐE: Kako prestati voditi zabavu i početi hodati u vjeri”) i New York Times bestseller Keep It Shut: What to Say, How to Say It and When to Say Nothing at All. (Neka stoji zatvoreno: Što kazati, kako kazati i kada kazati, uopće, ništa) Ona piše za  Encouragement for Today online devotions (Ohrabrenje danas, pobožnost na netu) koju prati više od 4 miliona žena dnevno.

Ona je supruga i majka 3 djece i živi u Michiganu.

 

Karen je napisala izazove za nas za svaku srijedu u listopadu. Nalaze se malo niže!

 

Ovako izgleda naš raspored:

 

Prvi tjedan: 5. listopad – Stvori atmosferu ugodnosti u svome domu.

 

Neka tvoj cilj bude da stvoriš primamljiv, opuštajući prostor za tvoju obitelj; utočište s mirisom i izgledom koji je ugodan oku. Kupi veliku mirisnu svijeću, neka bude tvog omiljenog mirisa. Svakog dana dok moliš molitvu za svakog člana obitelji koji boravi u tvom domu, upali svijeću. Zatim, provedi nekoliko minuta  sređujući prostor u kojem tvoja obitelj provodi najviše zajedničkog vremena. Počni razvijati naviku da poklanjaš samo malo više pažnje izgledu svog doma, kao i srcima onih koji tu borave, kroz cijeli ovaj izazov.

 

Ovaj tjedam, razvij naviku: Svjetlo. Moli. Popravi. Ponovi.

 

Drugi tjedan: 12. listopad – Posluži ljubav iz pećnice.

Ovaj tjedan, usmjeri se na kuhinju. Pripremi neke od omiljenih jela svoje obitelji ili pokušaj s nekim novim receptima. Ispeci ili skuhaj ono što će tvojoj obitelji pokazati da ih voliš. Možda vole neka starinska jela s mesom i krumpirima ili pečeno kao što su bake radile. Možda je tvoja ekipa okrenuta zdravoj prehrani temeljenoj na povrću i voćnim kolačima. Ili, možda svi vi volite večer s domaćom pizzom ili kokicama. Sve prolazi dok se radi o onome što tvoja obitelj voli. Neka šuška i klepeće posuđe u tvojoj kuhinji dok poslužuješ ljubav iz pećnice.

Ovaj tjedan usmjeri se na kuhinju, srce doma.

 

 

 

Treći tjedan: 19. listopad – Nagni se i slušaj. Zatim, ajde i uljepšaj im dan!

 

Ovaj tjedan budi posebno pažljiva, slušajući “otkucaj srca”. Otkucaj srca je kada netko, usred razgovora, kaže nešto spontano što ti pruži uvid u njegovo/njeno srce i kako se osjeća. Možda spomenu nešto zbog čega su posebno osjetljivi, radosni ili prestrašeni. Slušaj između redova da prepoznaš zabrinutost (ili radost!) koja im se javlja i tada učini nešto da pokažeš da ti je stalo. Ostavi im neki slatkiš na jastuku s porukom da se moliš. Pošalji tekst ohrabrenja na dan velikog ispita. Pošalji rukom napravljenu razglednicu mužu na radno mjesto. Ja znam napisati poruku na njihovu kutiju s marendom. 

 

Nagni se i slušaj za otkucaj srca i odgovori s ljubaznom, na brzinu smišljenom, gestom.

 

 

Četvrti tjedan: 26. listopad – Dosegni i okupi.

 

Neka tvoj cilj ne bude voljeti svoju obitelj samo za vrijeme ovog izazova. Kao obitelj, dosegnite one oko sebe i uključite ih u svoj krug ljubavi! Kao obitelj obaspite idejama osobu, ili možda neku drugu obitelj, koja može biti područje vaše ljubavi i brižnosti ovaj tjedan. Možda je to “neophodna osoba” – netko tko pomaže tvojoj obitelji u svakodnevnom životu kao što je poštar, radnica u “vašoj” samoposluzi, zubar, skupljač smeća ili učiteljica. Možda je to nova obitelj u tvojoj crkvi ili susjedstvu. Učini nešto jednostavno kao što su riječi zahvalnosti i ponudi mali poklon (kao što je darovna kartica ili nešto slično). Ili upali svijeću ili napravi kolač (ili naruči pizzu – sve je dobro!) i otvori svoj dom za malo gostoprimstva na starinski način. Potaknite jedni druge na ljubav i dobra djela. Ne zato da bi se drugi divili tvojoj obitelji i vašoj velikodušnosti, već da drugi budu usmjereni na Isusa.

 

Ovaj tjedan, kao obitelj, dosegnite van vaša četiri zida da bi dotakli život nekog drugog.

 

Ključni stih za ovu seriju je:

“I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela.” Hebrejima 10:24

 

 

Hoćeš li prihvatiti izazov?

 

 

Nema mjesta kao što je dom. Imaš li jednosobni stan ili veliku kuću na farmi, dom je tamo gdje se odmaramo, napunjamo i izgrađujemo snažne odnose s našim najbližima. Nema dva doma koja su ista. Dom je mjesto gdje izražavamo svoju osobnost kako u kuhinji, tako i po zidovima. Ako si domaćica u kući ili radiš puno radno vrijeme van doma, svaka od nas ima nešto zajedničko: da učinimo svoje domove utočištima. Težimo zajedno za mirom i harmonijom.    ~ izvadak iz Courtnyne knjige “Women Living Well”

 

 

Jesi li u izazovu? Ako jesi, vrijeme je da se pripremiš za prvi izazov tako da nabaviš veliku svijeću.

 

Kakvog je mirisa tvoja svijeća?  

 

Podijeli to u komentarima i potvrdi prihvaćanje izazova. Moja svijeća je Yankee Candle’s Salted Caramel, a nakon nje Yankee Candle’s Candied Pecans, zatim  Better Homes i Garden’s Farm Apple Pumpkin. Dakle, ja sam se spremila!

 

 

image

 

Kortistit ću hashtag:
#MakingYourHomeAHaven on Instagram.  

Pozivam te da ga koristiš, tako se možemo povezati!

Vidimo se opet ovdje, u srijedu, 5. listopada, kada ćemo komentirati prvi izazov.

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.