Ti si voljena

Ti si voljena – 3. Tjedan: Protivnik


Četiri stolice za ljuljanje nježno su škripale dok smo mirno sjedile na mom trijemu na svježem planinskom zraku za vrijeme zalaska sunca na kraju dana. Moja draga dugogodišnja prijateljica podijelila je vrijeme sa moje dvije kćeri i sa mnom. Sve smo skupa dijelile naša srca i misli i sukobe i probleme koji su izvirali iznutra.
Te večeri shvatila sam da je u mom životu i iskustvima svih nas zajedno bilo mnogo sukoba, povreda, razjedinjenja sa ljudima tijekom mnogih godina. Svatko od nas suočiti će se sa mnogim izazovima kroz naš život u ovom palom svijetu. Naše ugodno prijateljsko okruženje nas je međusobno ohrabrilo, te smo podijelile bremena jedne drugih sa razumijevanjem i nježnim suosjećanjem.
Tako često dozvolimo teškim trenucima da utječu na naš doživljaj kako nas Bog gleda.
Mi mislimo: “Zato što imam ožiljke ili propali odnos, sigurno je Bog razočaran u mene.” Možda smo mi razočarani sami sa sobom jer imamo iluziju da ako se dovoljno potrudimo, možemo stvoriti savršeno skladan život. Pa se zato osjećamo kao da smo iznevjerili Boga, i da On na nas gleda ljutito i razočarano.

No, kad Isus gleda na nas, gleda nas sa suosjećanjem. Obožavam stihove u Psalmu 103,14 koji kažu: Jer dobro zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina.
Isus je umro za nas, jer nas je toliko jako volio, želio nas je obnoviti u savršenoj ljubavi koju je Bog oduvijek želio da poznajemo. Čitamo: “dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.” Rimljanima 5,8
Nevjerojatno – dok smo zapeli u našoj vlastitoj sebičnosti, našoj vlastitoj hirovitosti, našim vlastitim ožiljcima, On nas je toliko jako volio da je umro za nas.

Križ je taj koji premošćuje jaz između naše boli, razočaranja, slomljenosti i Božje savršene ljubavi. Križ je taj koji nam donosi nadu onoga što ćemo doživjeti u vječnosti.
Stoga, Sotona ne želi da znamo tu slobodu, tu predivnu milost. On želi ukrasti našu radost, uništiti našu sliku živoga Boga punog ljubavi. On želi da mislimo da smo sa većim trudom sposobni sami sebe iscijeliti.

 

 
“Lako je biti ciničan, ali da bi bio radostan potrebno je biti hrabar.” – Joy Clarkson

Dok smo razgovarale o ovim stvarima, sve smo bile zahvaćene u polju punom poljskog cvijeća u našem viđenju. Dok se cvijeće njihalo na vjetru, izgledalo je kao da pleše i pjeva o ljepoti, slavi umjetnika koji ih je posadio tamo radi našeg zadovoljstva. Kao da nas je Bog podsjetio da je s nama – da je On vidio i čuo naša srca, ali da je ljepota koju nam je pokazao nagovještaj izuzetne ljepote koju je pripremio za nas u vječnosti, gdje ćemo živjeti s Njim u savršenom odnosu, kao i svi koji tamo s Njim prebivaju.

Moja kći Joy je zapazila da je naš osjećaj za Božju skrb o nama bio izbor vjere koju ćemo učiniti našom slavom. Svuda oko nas su dokazi Njegove stvarnosti i prisutnosti, no moramo otvoriti oči naših srca kako bismo vidjeli Njegovu ljepotu i prigrlili Njegovu ljubav i radost. Svoje misli je završila ovime: “Dok doživljavamo razočarenja u ovom svijetu, možemo izabrati donijeti odluku – gledati na stvarnost Božje ljepote i otiske prstiju koji nas podsjećaju na Njegovu providnost ljubavi ili ignorirati ono što nam On omogućuje svaki dan i živjeti u očaju ili razočarenju.” Zaključila je: “Lako je biti ciničan, ali da bi bio radostan potrebno je biti hrabar.”

Moramo razumjeti da naš mir neće doći iz naših okolnosti, već naša jedina nada je sam Bog.
Ne možemo kontrolirati ponašanje drugih u našim životima. Ne možemo nikoga natjerati na razumijevanje, osjetljivost, opraštanje, suosjećajnost dok prolazimo kroz iskustva slomljenih i razočaravajućih odnosa.
No, možemo odlučiti kontrolirati naše vlastite reakcije.
Možemo odlučiti oprostiti, rasti u poniznosti. Možemo odlučiti teške odnose predati Bogu. A onda, moramo prepustiti posljedice i rezultate Božjim rukama da radi na njima u Njegovo vrijeme. 


Ako dozvolimo slomljenom odnosu da nas iscrpljuje, da zauzima previše prostora u našem umu, to će stvoriti tjeskobu i očaj. Međutim, ako vjerom to predamo Bogu, i tražimo da posljedice naših poteškoća ostavimo u Njegovim rukama, tada možemo krenuti naprijed, njegovati nadu, spoznati put Njegove ljubavi. Kada ga susretnemo na križu, i dozvolimo mu da preuzme našu slomljenu nadu, možemo iskusiti mir, znajući da nas On poznaje i još uvijek voli, te da je jednom i zauvijek iscijelio područja naših vlastitih neuspjeha. Samo ako živimo na ovaj način, možemo iskusiti Njegovu ljubav – kada opraštamo sami sebi i kada prihvatimo Njegovo predivno ispunjenje i pobjedu u našim životima.

Moja je molitva ovog tjedna da naučite živjeti u svjetlu Njegove obećane ljubavi, da predate svoje terete u Njegove sposobne ruke i da prihvatite želju vašeg Oca da vas voli i nosi kroz ovaj svijet sve dok ga ne vidite licem u lice.

Da živite oslobođeni tereta i svakodnevnih briga, i odmorite se u Njegovoj predivnoj ljubavi.
Ti si voljena: 3. poglavlje – Video

                        

(Klikni ovdje ako ne možeš vidjeti video)

Hvala vam što ste nam se pridružile ovaj tjedan!
 

3. tjedan – Plan čitanja:

 
3. tjedan – Stih za pamćenje:

3. tjedan – Izazov:

Svatko od nas čuje u umu glasove koji nas optužuju zbog naših nedostatnosti ili propusta. Nekad ne znajući, živimo u krivnji ili optužbi. Ispitajte se i vidite slušate li neistinite glasove. Sotona bi volio da hodate u lažima koje vas opterećuju. Rušiti nešto, znači potpuno ga uništiti. Bog želi da uništimo misli koje nam govore laži i koje nas sprječavaju živjeti u slobodi Njegove ljubavi. Napišite laž koju stalno čujete u umu ili nedostatnost koju osjećate, a zatim napravite plan kako uhvatiti taj glas i misao svaki put kada prolazi kroz glavu i zamijeniti ih ovotjednim stihom za pamćenje: “Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.” 1 Pet 5,8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.