Uncategorized

Što su druge setre govorile ovaj tjedan

Sto su druge sestre govorile

Saznale smo nedavno da neke od vas pratite proučavanje samo kroz blog jer niste na Facebooku, a budući da nam je žao što propuštate razgovore u fb-grupama,

odlučile smo postaviti komentare ovdje i nadamo se da će vam biti blagoslov vidjeti što druge žene govore o prošlotjednom proučavanju.

Tako ćemo napraviti svaki vikend – na blogu ćete imati priliku čitati naše komentare, sve ono o čemu smo razmišljale protekli tjedan… A isto tako imate priliku, tu na blogu, ostaviti vaše komentare – bilo ni nam to jako drago! 🙂

 

Brojevi 11

Saša kaže: Da i meni je iskocila pohlepa i mrmljanje,ali jos se nisam do krvi borila protiv te hrane kod mene(moje pohlepe),smiluj mi se Gospode!

Marina kaže: Kako lako možemo postati nezahvalni za sve dobre stvari koje nam Gospod daje… Ljudsko srce vrlo lako ispuni pohlepa i nezahvalnost, a kao posljedica toga, tu je i mrmljanje, prigovaranje, nezadovoljstvo… Želim se boriti protiv toga! Koliko god neke okolnosti bile teške, želim imati zahvalno srce jer je jos uvijek itekako puno razloga za zahvalnost Ocu, od kojega dolazi svako dobro!
Jutros su me rijeci: “… jer ste odbacili Jahvu koji je među vama, mrmljajući pred Njim…” , duboko pogodile – ODBACUJEMO BOGA AKO MRMLJAMO… Gospodine, pomozi mi danas i svaki dan da mogu imati stav zahvalnosti, a ne mrmljanja… JER TI PREBIVAŠ U SLAVLJENJU I ZAHVALJIVANJU SVOGA NARODA!
I hvala Ti, Oce moj, sto Tebi nista nije nemoguce! Tvoja ruka nije prekratka ni za jednu našu potrebu! “… U SVEMU iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve U ZAHVALNOSTI… ” (Fil 4:6)
Oce, hvala Ti za Tvoga Duha – ispunjavaj nas svakodnevno Njime, molim Te… Tako da možemo živjeti ovu Tvoju riječ!

Ivanka kaže: Dnas su mi uočljive tri stvari : mrmljanje , pohlepa i lakomstvo . Možda ni sami Izraelci nisu shvaćali koliko su to ozbiljne stvari ….ali Bogu je to bilo vrlo mrsko i to im je pokazao . Moguće je i s nama tako da na svom putu , u situacijama , teškoćama damo si oduška i ne primjećujemo svoje reakcije niti uzimamo za ozbiljno , možda mislimo kako je to sasvim u redu … ali moramo biti svjsni da Bogu ništa ne promiče . Da ne uzmemo olako milost i milosrđe Njegovo već tim više trebamo čuvati i dati istražiti svoje srce.
Gospodine , pomozi nam dok proučavamo Tvoju Riječ da primimo pouku i usvojimo poslušnost kako bi Duh Tvoj mogao raditi i mjenjati nas !

Lorena kaže: Ako je duh zadovoljan sa onim što imam, ako imamo za hranu i odijelo možemo biti zadovoljni uči nas Božja Riječ. Naše okolnosti mogu biti i dobre i loše,ako je naš pogled na Isusu na križu to nam daje snagu i usred teškoća i oluja ovog svijeta. Srce zahvalno Gospodinu je milo. Ovaj narod mrmlja i prigovara, a slika naroda je današnja slika Božjeg naroda koji ne želi i ne voli teškoće, ne voli patnje. Pomozi nam Isuse da s radošću i nadom živimo naše teškoće i da na tom mjestu Isus mijenja naša srca i da svaku našu situaciju može okrenuti na blagoslov, jer je on dobar Bog i ljubi nas i daje snagu za sve kroz što prolazimo. Hvala ti Isuse za svaku pojedinu sestru, hvala ti za njihove domove, za njihova srca. Neka tvoj blagoslov i mir počiva na njima u Isusovom imenu molim i zahvaljujem. Amen-

Vesna kaže: Pogledajte što se dogodilo Izraelcima. Žalili su se i plakali, i Bog im je pružio ono što su tražili, čak prekomjerno, no oni su se onda polakomili. To nam govori da kad bismo u ovom trenutku dobili sve što tražimo, ne bi bilo za naše dobro, naša vjera se ne bi prokušala i ne bismo ojačali. Baš suprotno, kad bi nam Bog u ovoj pustinji (procesu nakon spasenja) pružio sve odjednom što želimo, obuzela bi nas požuda. Zato je bitno da smo strpljivi, ustrajni, da hodamo po vjeri, jer kušanje naše vjere stvara postojanost, naša vjera mora proći kroz vatru i iskušati se.
„A Bog svake milosti, koji nas pozva u svoju vječnu slavu u Kristu Isusu, sâm neka vas, pošto malo potrpite, usavrši, učvrsti, ojača, utemelji.“ 1 Pt 5,10

Vojka kaže: u ovom poglavlju vidimo 2 vrste prigovaranja.
jedna dolazi iz nezahvalnosti, nerazumijevanja Božje milosti, neshvaćanja blagoslova koji Božja prisutnost i djelovanje daju u životu. jednom rječju -> iz nepoznavanja Boga.
drugo prigovaranje dolazi od svjesnosti težine zadatka koji nam je na leđima.

ova vrsta prigovaranja pokazuje da osoba poznaje Boga, možda ne razumije sve, ali prihvaća da ispuni Božju volju u životu.
ovo je slika osobe koja ima odnos s Bogom, koja zna da može imati povjerenja u svog Boga i „istresti“ mu svoju dušu, ali je spremna i dobiti ohrabrenje, snagu i pomoć od Boga i kroz ljude koje Bog dovede u njen život.
svaka vrsta nezahvalnosti prisjedne čovjeku.
nezahvalnost pokazuje sebičnost.
kad nema zahvalnosti u čovjeku, u njemu je i trag Božje ljubavi nizak – ako ga uopće ima.
u Mojsijevom slučaju vidimo što Bog voli.

Mojsije je imao odnos s Bogom, bio je zahvalan i duboko je to cijenio.
niti pomazanje koje je Bog uzeo od Mojsija i podijelio ga drugima nije ga brinulo. On je imao odnos s Bogom i znao je da to što ima nitko ne može uzeti od njega jer je njemu samom to bilo najvažnije. Kakav primjer, kakvo povjerenje!
kad imamo odnos s Bogom baziran na povjerenju i iskrenosti, kad znamo da nas Bog voli onda smo svjesni najveće dragocjenosti koju imamo i želimo to za svakoga, ne želimo držati to samo za sebe. ne želimo biti bolji od drugih jer se ne radi o nama, već o poznavanju Onog koji je najveći, najbolji, najljepši, najveličanstveniji i želimo da svak na svijetu ima to isto, pa čak i više.
takav je bio Isus (Ivan 14:12-14), Pavao, Abraham, Mojsije, Ivan …
Oče hvala Ti za Tvoju dobrotu.
hvala Ti Duše Sveti jer uvijek iznova pokazuješ i pomažeš da upoznam Oca.
Oče molim Te za mudrost, Duše Sveti molim Te rasti i širi se u meni.
molim Te Oče da mi pomogneš da uvijek prvo dođem Tebi, želim imati odnos s Tobom u svoj punini, jer Ti boraviš sad u meni i imam više nego Mojsije, imam Tebe u sebi.
Oče, molim Te pomogni mi da ovu istinu razumijem i da ju živim.
hvala Ti Duše Sveti.
volim Te Isuse!

Rosilind kaže: Vidimo poslijedice nezahvalnosti. Poceli su Izraelici prezirati manu sto je Bog providio za njih. Nije da im se vise nije dalo jesti, nego su rekli: “nema ničega, osim mane, pred našim očima.” Plakali su jer su htjeli jesti meso. A nisu odustali dok Mojsije nije pukao. Ali mislim da Bogu konanca uvreda bila kada su rekli da im bilo dobro u Egiptu. Stvarno????
Ni Mojsijeva rekacija nije bila ispravna. Poceo i on mrmljati, i njegova reakcija ga je vodila do situacija kada je Bog morao mu reci da ne smije uci u novu zemlju. Ali pazi njegove rijeci: Zašto zlostavljaš slugu svoga? Zar sam ga ja rodio, kad veliš: ‘Nosi ga u svome krilu…Ja sâm ne mogu nositi sav ovaj narod. Preteško je to za me. Ako ćeš ovako sa mnom postupati, radije me ubij.”
Da – Bog nam je prijatelj….ali Bog je ipak Bog, i trebamo postupati prema Njemu postovanjem. Ne rijecima “zasto me zlostavljas?” Naravno je Mojsije nosio sav narod sam. Bog je s njim!! Nista nam nije pretesko ako se sjecamo da je Bog na nasoj strani!!
Ali Bozji odgovor je velika lekcija za nas: “Jahve će vam, dakle, dati mesa da jedete. Nećete ga jesti samo jedan dan, ni dva dana, ni pet dana, ni deset dana, ni dvadeset dana, nego cio mjesec, sve dok vam ne izbije na nosnice i ne ogadi vam se.”
Samo cu ovo reci:

Nekad mislimo misticno. Nekada kada situacija nije ispala kako mislimo da treba kazemo “Ipak nije bila Bozja volja”. ALI kada situacija ispadne po nasoj zelji kazemo “Super! Bila je Bozja volja”. Zaboravljajuci da nekad Bog ce nam dati nasu zelju jer smo toliko gurali i nismo odustali.
Istina da nekad trebamo moliti i ne odustati KADA ZNAMO BEZ SUMNJA DA JE BOZJA VOLJA (kao necije spasenje)…..
ali ako mislimo da nece nam Bog dati nase zelje kada nisu po Njegovoj volji, prevaramo se. Vidimo da je dao Izraelcima….ali – dao im je meso dok nije im gadilo.

Pazite kako postupate prema Bogu. Poslije na blogu cu pisati o zahvalnosti – jer zivimo u vremenu kada smo toliko gladni za luksuz……sve mora biti fino, lijepo i sredeno – i ne odustajemo od svog nekakvog standarda kojeg smo krojili u svoje srce….
i ako dovljno guramo, Bog ce odobriti – ali po kojim uvjetima? Samo pazite!!!!

Brojevi 12

Saša kaže: Amen,molim te Isuse da ostanemo ponizni!!!

Marina kaže: Vrlo zanimljivo poglavlje! Naizgled, Aron i Mirjam su u pravu, imaju razloga opomenuti Mojsija. No, imaju li zaista? I je li to bila opomena u Duhu Božjem? U iskrenoj zabrinutosti? Ne – oni su “rogoborili”. Znamo da to znaci mrmljanje,nezadovoljstvo, neproduktivno prigovaranje, osuđivanje… Kušanka znači Etiopljanka…nije posve jasno da li su mrmljali protiv prve (jedine) žene Mojsija ili mozda je to bila druga žena (poslije smrti prve, ili druga uz prvu) …ali, posve je jasno da Bogu nije bilo to milo! Zapravo, optuzili su Mojsija za grijeh ponosa, a Rijec kaže da je bio najponizniji čovjek na svijetu (drugi prijevodi kažu – najvise ponižen, najvise pritisnut čovjek)… U svakom slučaju, njihove optužbe nisu išle iz čistog srca, zbog cistih motiva… Bog je, naravno, to čuo … I suočio ih s tim. Na kraju, uvijek se moramo pred licem Bozjim suočiti s motivima našeg srca.
Mojsije nije odgovarao na njihove optužbe, ali Bog je! I danas, u crkvama se ponekad optuzuje često iz krivih motiva, zbog nečistih srca…Bozji način nije optuživanje,rogoborenje… Ako je uistinu prisutan grijeh, možemo moliti da covjek u grijehu bude presvjedocen Duhom Božjim, da ga Duh uvjeri, a ne naša osuda… Mirjam i Aron krecu iz vlastitog grijeha ponosa osuđivati Mojsijev “grijeh ponosa” (ono kako ga oni vide)… Ali, čuvajmo se osuđivanja iz vlastitih krivih motiva da ne bismo bili isključeni iz Bozje prisutnosti zbog vlastitog grijeha… Poput Mirjam koja je dobila kugu i bila izdvojena iz tabora. Ostanimo u poniznosti, neka Gospodin istražuje motive naših srca i neka kroz nas i u nama cini samo ono sto je Njemu ugodno.

Vesna kaže: Bog o Mojsiju kaže da je vrlo krotak, više od svih ljudi koji bijahu na licu zemlje, to jest da je bio najponizniji, najvjerniji, imao vrlo prisan i izravan odnos s Bogom. A onda dolaze njegov brat i sestra i kritiziraju ga zato što je oženio Etiopljanku. Njihova kritika se odbila o njih, i sestra je oboljela. Pazimo li što govorimo i protiv koga?
Ovo potvrđuje Isusove riječi: „Nije prorok bez časti, osim u svome zavičaju svojemu i u vlastitu domu.“ Mt 13,57

Njihova je kritika bila isprazna, jer naša vrijednost nije u nacionalnom identitetu. Bogu smo veliki onoliko koliko smo ponizni.

Vojka kaže: ovo poglavlje je slika kako živjeti ponizno.
Mojsije nije molio i vapio da Bog poštedi Mirjam samo zato jer mu je sestra.
ona je uvrijedila njega, njegovu ženu. i ne samo to.
posumnjala je u Mojsijevu vrijednost, u stvari, posumnjala je u Božji izbor.
ovdje nije samo riječ o ogovaranju. Ovdje je izrečena riječ protiv Božjeg pomazanika.
ako sam „samo“ mama i nemam veliku službu kao Mojsije, jesam li spremna oprostiti onima koji me ogovaraju?
jesam li spremna vapiti za njihovo spasenje i dobrostanje?
jesam li spremna iskreno ih voliti, bez obzira na zlo koje su kovali i/li učinili protiv mene, mojih najbližih?
ovo je nešto što se ne rješava jednom u životu. ovo su stvari koje se rješavaju u stalnom odnosu i komunikaciji s Bogom, licem u lice. ovo je ono što se zove iskrena molitva i čuvanje i čišćenje svog srca.
zbog ovoga je Isus podnio patnju i sad Boga možemo zvati Ocem, doći mu licem u lice!

hvala Ti Isuse!
hvala Ti za svaku kap Tvoje prolivene krvi, krvi koju si prolio za mene, da ja mogu biti oprana i natopljena, da znam da sam Tvoja i da sad imam Oca kojem mogu doći uvjek – u svako doba i imati sigurnost da me On čuje, dati mu da me utješi, da me uči.
Oče molim Te da me ispunjaš poučljivim duhom.

Duše Sveti vodi me i uči me, da znam da sam voljena, da sam prihvaćena, da imam Oca koji nije više ljut na mene, koji mi je sve oprostio i sad me Njegova dobrota i ljubav iscjeljuju od svake traume, šoka, boli, patnje … velike i male, znane i neznane i okreću na dobro svako moje loše sjeme. Hallelujah!!!
hvala Ti Oče!
hvala Ti Duše Sveti.
volim Te Isuse!

 

Ivanka kaže: Premda je Mojsije bio najskromniji čovjek na zemlji , vidimo da nije bio pošteđen zavisti i ljubomore svojih najbližih …. da li je Mojsije uzvratio ? ne nije , ali je Bog želio da stanu pred Njega svi troje i On je raščistio tu stvar na svoj način . Videći Mirjam gubavu , opet ne uzvraća ni uvredom , ni nasldom nego suosjećajnim srcem vapi za njeno ozdravljenje .
Kako je kod nas…? Pazimo li i razmišljamo li dok pričamo o braći , sestrama , vođama … kuda to vodi , jesmo li suci ili zastupnici ?!
Gospodine , oprosti meni na svakom krivom pogledu , zaključku i lošem motivu . Želim da moje srce sve više liči srcu Tvom . Molim te blagoslovi danas svoj narod Istinom koja oslobađa !

Lorena kaže: Ne diraj na pomazanika Božjeg Mojsija. U ljudsko srce se brzo uvuče ljubomora i ogovaranje. Mojsijeva sestra Mirjam mrmlja na brata, zar je samo on koji služi i sluša Boga. Bog vidi srca i prepoznaje motiv i kažnjava je gubom. Mojsije ne odbacuje sestru moli da je Bog iscijeli. On odgovara uvredu prihvaćanjem i molitvom. To je poniznost i dobrota u Mojsijevom srcu koja dolazi od Boga. Gospodine pomozi mi da na moje uvrede odgovaram tvojom ljubavlju i da ti Isuse sve više rasteš u mom životu u svim područjima. Hvala ti Gospodine na toj privilegiji da smo tvoja djeca, a ti naš dobri otac koji nas uvijek grli. Volim te Isuse. Aleluja!

Rosilind kaže: Jucer smo vidjeli poslijedice nezahvalnosti. Danas vidimo gdje nezahvalnost vodi.

Ako ne pazimo na svoje srce, i ne naucimo biti zahvalni za ono sto vec imamo, gorcina pocinje rasti u nasem srcu.
“Zasto moramo jesti manu kada bi mogli jesti meso????” Poceli su mrziti Bozju providnost. I kao da nisu naucili lekciju kad im je Bog dao meso u kolicini da im je gadilo….poceli su neki mrmljati protiv Mojsija.
Zasto ON misli da je bas nesto? Zar ne Bog moze svima nama govoriti….ne samo njemu.??
Najgore je to sto je Mojsije njihov brat. I reci cu vam da je ponekad puno teze vidjeti da netko nosi Bozje pomozanje kada je osoba dio obitelji. Ipak ih previse upoznajes…
ali moramo paziti na svoje srce – na svoje misli.

Mozda nas Bog nece fizicki kazniti gubom….ali zasigurno cemo imati duhovna guba. Nasa nezahvalnost, kritika, ljubomora, prezira ce nas pojest. I nazalost takvo duhovno stanje je zarazno!!

Brojevi 13

Saša kaže: Da,zemlja nam je dana ali treba ju zauzeti,koliko puta Ga znam pitati”pa hajd Bože svemogući si odradi Ti to umjesto mene,zašto se ja moram boriti kad bi ti to mogao i sam ..halooo…”

Marina kaže: Svi bi željeli ući u Obećanu zemlju, zar ne? Ali puno toga ovisi o našem stavu, ne o Božjem obećanju… Za sve je obećanje isto i isti je Onaj koji je obećao, ista je za sve Njegova vjernost i ljubav! No, ušli su i ući će samo oni koji su se u Njegovo obećanje pouzdali, samo oni koji su se pouzdali da je On iznad svega, iznad svakog diva i prepreke… Da, plodovi Obećane zemlje su divni, s tim se svi slažu! Ali, jesmo li spremni do kraja se pouzdati na tom putu u Onoga koji nas jedini može uvesti u nju, u tu zemlju blagoslova… Na putu jesu prepreke, jesu divovi, ali naš Bog ide s nama i On je veći od svega – samo zato, mi tu zemlju možemo zauzeti! Naš duhovni život treba biti život u Obećanoj zemlji, mi smo baštinici Božji i subaštinici Kristovi! U Kristu imamo sve, On je naša Obećana zemlja! Ali, neprijatelj ne spava, on ne želi da mi uđemo u taj Mir, u Obećanu zemlju, da budemo u Kristu… I cijelo vrijeme podmeće nam “klipove”… I iskreno, jači je od nas, ali NIJE JAČI OD KRISTA! I ako mi stavljamo svoj pouzdanje u Krista, da je On vjeran i da će On dovršiti djelo koje je započeo u nama, onda ćemo sigurno ući u tu Obećanu zemlju, punu predivnih plodova! Zato, uprimo svoj pogled u Njega i koračajmo s Njim iz dana u dan… Dignimo pogled s okolnosti i naših vlastitih slabosti jer ne ovisi o nama… Naš ulazak u Obećanu zemlju ovisi samo o tome kakav stav imamo, stav pouzdanja u Svemoćnog Oca koji nam je nešto predivno obećao ili stav nepouzdanja i straha zbog svojih nedostatnosti… Odluka je na nama.

Vesna kaže: Čitamo Brojeve 13!

Mojsije šalje ljude da istraže zemlju Kanaan, zemlju koju im je Bog obećao. Kad su se vratili i donijeli plod, zapazite što su rekli: zemljom uistinu teče med i mlijeko, ALI… narod je jak, gradovi utvrđeni i veliki…ne možemo protiv tog naroda, oni su jači od nas, zemlja guta svoje stanovnike, ljudi su golema stasa, divovi, a mi smo kao skakavci, to jest mi smo tako slabi.
Koliko ovo podsjeća na nas?

Ali pogledajte odvažnost Kalebovu: ‘Pođimo odmah i zauzmimo zemlju, jer smo itekako sposobni NADVLADATI je’. Evo ga, imamo sliku Isusa. Kaleb je iz Judina plemena, istog plemena iz kojeg je došao Isus. To nam govori da ne možemo nadvladati neprijatelja u vlastitoj snazi, ali Isus može nadvladati umjesto nas.

 

Vojka kaže: Bog je odabrao izviđače/uhode da provjere zemlju u koju ih šalje.
Bog ne želi skrivati ništa od svog naroda – to je slika iskrenog, otvorenog odnosa koji Bog želi imati s čovjekom.
ali, samo su Jošua i Kaleb došli s pozitivnim izvještajem.
oni su bili svjesni opasnosti koja ih čeka i ljepote koja je pred njima i pokazali su pouzdanje i vjeru u Boga.
kad hodamo s Bogom i imamo odnos s Njim – po našim rječima svak može prepoznati tko smo i čiji smo.
pozvane smo da budemo svjedoci evanđelja, dobre vijesti.
svjedočimo li svjetlo i vjeru i sigurnost u Boga ili svjedočimo strah i nesigurnost?
vjera ne dolazi od toga jer nema divova na vidiku, i sve nam je dobro. ne!

vjera dolazi od poznavanja Boga!

hvala Ti Oče jer si živi Bog!
hvala Ti za Tvoju ljubav iskazanu u milosti Isusa Krista.
hvala Ti Duše Sveti jer me učiš, jer živiš u meni. hvala Ti Duše Sveti jer kroz Riječ koju čitam mogu upoznati mog Oca, mogu ga upoznati svaki put sve bolje.
molim Te pomogni mi i vodi me još dublje. hoću Te upoznati još bolje.
hvala Ti Duše Sveti.
volim Te Isuse!

Marija kaže: Priberimo se u tišini srca svoga ,otvorimo uši da čujemom, oči da vidimo um da nas vodi ne k,onima koju se trude na sve načine da nas da nas razore i da ne znamo tko smo ,jer nijedno čulo koje nam je gospodin dao ne funkcionira .Hrabro se oduprimo toj napasti jer mi smo Gospodine Bože Tvoji ,tvoja vojska tvoje ratnice i znamo što nam je činiti.Krivo misle oni koji koji nas vrte u krug i odvraćaju od tvoji ljubavi.s tvoga puta .a Kaleb i Jošua su hrabar primjer da ne skidaju svoj pogled s tvoga lica Bože već da se čvrsto držimo tvojih obećanjai i vjerujemo u tvoju moć ljubav i vjernost .Probudi nas
Oče ,Stvoritelju naš ,da cijelu vječnost provedemo s tobom .Ljubim te Oče !!!

Ivanka kaže: Mojsije je dobio riječ od Jahve da izabere i pošalje ljude da izvide Obećanu zemlju – sve što je bitno .. kakva je ta zemlja ; kakav je narod koji u njoj živi ; gradovi , tlo …. uz napomenu:
“Odvažni budite i ponesite plodova te zemlje “.
U dolini Eškot su našli lijepe i velike plodove grožđa ,smokava i mogranja .
Nakon četrdeset dana vratili su se s izvještajem da tom zemljom doista teče med i mlijeko,. evo i plodova ,ali narod je tamo jak , gradovi utvrđeni a još su tu divovi – Anakovo potomstvo.
Kaleb je vidio drugačije i njegov izvještaj je drugačiji ;””Krenimo ne oklijevajući i zauzmio je, jer je možemo nadvladati !”
Vidimo da se većina vratila sa duhom straha i nemoći , dok ovi s odvažnošću imaju duh snage i pobjede .
Sva Božja obećanja nama su dostupna , stanovnici smo te zemlje i trebali bismo se kretati s duhom snage i pobjede !!!

Rosilind kaže: “Činilo nam se da smo prema njima kao skakavci. Takvi bijasmo i njima.”
Izraelci su dopustili negativnost u njihovo srce…u vezi hrane, Mojsiju…..i vidite gdje vodi:
Obecao im je Bog zemlju gdje mogu zivjeti i biti blagoslovljen narod. Rekao im je da moraju se boriti, ali On je biti s njima, tako da nemaju razlog se plasiti.
Prvo su kritizirali manu – hranu koju je pala s neba….hrana andela….hrana sto je Bog dao.
Onda su neki kritizirali Mojsija – covjek tko je Bog poslao osloboti njih od ropstva.
Sada kritiziraju zemlju koju je Bog odredio za njih. Kazu: “»Ne možemo ići na onaj narod jer je jači od nas.«
Ali tko je jaci od Boga???? Te rijeci su Bogu velika uvreda!
Ali zadnji stih je kljuc njihovom razmisljanju:
“CINILO NAM SE da smo prema njima kao skakavci.” Tko kaze da su bili kao skakavci?
Nitko!!!! Nego NJIMA se samo cinilo da jesu.
Onda kazu: “Takvi bijasmo i njima”.
Tako je…kako mi sebe vidimo, tako smatramo da nas drugi vide.
Zato moramo zaista razumijeti tko smo u Kristu i ODLUCITI sebe vidjeti na taj nacin!!! Jer ako sebe vidimo kroz rijeci neprijatelja, promasimo Bozji blagoslov!!!!

Brojevi 14

Saša kaže: U ovom poglavlju mi dolazi pitanje”Bože zar si odustao od njih ovdje,pa ti ne odustajes ni od jedne duše!?”kako?kad tvoja milost ne presušuje?!znam da su sami odgovorni…….

Marina kaže: Ako ćete samo pogledati ovu sliku, nastalu u današnjem skoro idiličnom jutru, mogle biste steći krivi dojam – kako je sve glatko i slatko kod nas… Ne, nije baš! Ali ova mi je slika ipak jako draga jer mi je podsjetnik na Božju milost, koja se obnavlja svakoga dana. I sve ono što se događa svakoga dana, kao “klipovi koje neprijatelj podmeće”, ono što ima namjeru srušiti moju vjeru i pouzdanje u Onoga koji ima sve u svojim rukama, ponekad u meni proizvodi reakciju sličnu ovoj koju su imali Izraelci u današnjem prvom stihu = panika, strah, čak očaj… Ali hvala Gospodinu, On nas diže svaki put kada Njemu podignemo svoj pogled i istegenemo svoju ruku – On nas podiže i pere od svake krivice i straha… “Divovi” koje vidimo oko nas na putu u Obećanu zemlju, za Njega nisu problem… problem je samo naše nepouzdanje u Njega. Zato se danas odričem ponovo svakog nepouzdanja, mičem pogled s mojih slabosti i propusta i fiksiram svoje oči na Njemu – da moja obitelj i ja opet primimo samo čistu milost od Njega. Hvala Ti, Oče, što ostaješ među nama, što nas ne napuštaš unatoč našim slabostima – što si Ti jak kada smo mi slabi!

Vesna kaže: Neka nam svima naš Otac ojača vjeru, koja je plod Njegovog Duha, da ne padnemo dok prolazimo kroz razna iskušenja i dok se naša vjera testira. Da ne padnemo zbog nevjere, da ne budemo nezahvalni i da ne mrmljamo, već da ga, poput Kaleba, uvijek slijedimo svim svojim srcem. Jer ovo su Njegove riječi nama, nama za opomenu, nama koji smo spašeni, koji smo vidjeli Njegovu slavu i čudo izbavljenja, i koji tako lako možemo skrenuti u neposlušnost i propasti.

„Pazite, braćo, da ne bi u koga od vas srce bilo zlo, nevjerno, udaljilo se od Boga živoga.“ Heb 3,12

Vojka kaže: što sijemo to i žanjemo.
ako sijemo nesigurnost i nevjeru u Boga – otvaramo vrata zlu u svom životu.
Mojsijeva poniznost je veličanstvena.
on je pravi primjer iz kojeg možemo učiti. ovdje se potvrđuje da Mojsije nije gledao sebe, da je stvarno upoznao Boga i imao na srcu samo Božju volju, a to je Izrael i da se Bog pokaže kroz Izrael i Izraelce.

kad je Bog po drugi put ponudio Mojsiju da od njega napravi narod (prvi put u Izlasku 32:10), Mojsije se na to niti ne osvrće. Mojsije dolazi Bogu, zastupajući narod tako da stavlja Boga, Njegovo ime i čast ispred svega. Mojsije opet pokazuje da mu je Bog na prvom mjestu! ovo je prava molitva, prava zastupajuća molitva: uvijek staviti Boga na prvo mjesto, jer onda Bog ispunja sve ostalo. (Matej 6:33)
narod pokazuje da ne poznaje Boga. Čak i kad su rekli Mojsiju da ih on zastupa i da će slušati sve što im on prenese od Boga – opet pokazuju da misle po svoju i da ih zanima samo njihovo dobrostanje. ne vide dalje od svojih potreba i želja.
ovdje se vidi kako je takav život, život po tjelesnosti, smrtonosan.
vidimo i to kako je živjeti u duhu uvijek blagoslovljeno, iako ne uvijek lako i jednostavno.

hvala Ti Oče za Tvoju riječ.
hvala Ti Oče jer ona pokazuje i potvrđuje da si Ti živi Bog, Bog koji drži svoju riječ i uvijek je ispounjaš.
Oče, molim Te za mudrost i snagu da hodam u duhu.
Oče, ja danas donosim odluku da hodam u duhu. Duše Sveti, molim Te mi pomogni da ovo ispunim potpuno. želim hodati u Duhu, gledati i slušati duhovnim osjetilima, da vjerujem mom Ocu, čak i kad sve izgleda suprotno.
hvala Ti Isuse! to mogu provesti samo zahvaljujući Tvojoj krvi koja me oprala i Tvojoj Riječi koja me oblikuje u Tvoju sliku i narav, iz dana u dan!
hvala ti Duše Sveti.
volim Te Isuse!

Ivanka kaže: 9.”Samo se nemojte buniti protiv Jahve! Ne bojte se naroda one zemlje: ta on je zalogaj za nas . Oni su bez zaštite, a s nama je Jahve! Ne bojte ih se !”
Iz ovog poglavlja može se puno više uzeti i napisati ali evo ovaj stih dijelim s vama kao ohrabrenje . Neka svakoj od nas Duh Sveti da pouku onako kako je potrebno , da nas sačuva od pobune protiv Jahve Gospoda , da nam otvori oči u datom momentu kako bi vidjeli Njega na svojoj strani ! Držimo čvrsto pouzdanje , jer On je Jahve Jyra… Jahve Nissi .. Adonai…. !!!

 

Brojevi 15

Marina kaže: Bog je Izraelcima dao točne, precizne upute kako će u Obećanoj zemlji prinositi Njemu žrtve na ugodan miris… Razmišljam kako smo mi oslobođeni svih tih prinošenja jer je jednom zauvijek prinesena savršena žrtva – sam Gospodin, Isus Krist! On je savršena žrtva Bogu na ugodan miris! I svi mi koji smo u Njemu, zaodjenuti u Njega, mi smo Bogu na ugodan miris… Jer Otac ima svu zadovoljštinu u Sinu, a Sin je nas prekrio Svojom pravednošću, darovao nam je Sebe, Svoj život… I tako sada nema potrebe za nas prinositi žrtve, osim UVIJEK I U SVEMU ZAHVALJIVATI – a Otac u nama gleda Sina i ima svo zadovoljstvo! Nije li to predivan odmor u Isusu! Ne mogu ni zamisliti da za svaki grijeh trebam prinositi razne žrtve… Hvala Ti, Oče, za Tvoj predivan plan spasenja po Isusu!!!
Kao što si Izraelce izveo iz Egipta u Kanan, tako si nas izveo iz tame našeg starog života i uveo nas u Svjetlo, u Kraljevstvo Svoga Sina! Želim biti posvećena Tebi, sjećajući se/čitajući/pamteći/urezujući u srce Tvoje riječi i snagom Tvoga Duha vršeći ih…

Vesna kaže: Za kraj tjedna čitamo Brojeve 15! Nije li divno što kroz cijeli Stari zavjet nalazimo Evanđelje Isusa Krista?

Svaki put kad čitamo: „prinos na ugodan miris Gospodinu“, vidimo nagovještaj Krista, koji je „za nas predao sebe kao prinos i žrtvu na ugodan miris Bogu“ (Ef 5,2).

Čitamo kako je potrebna žrtva za svaki grijeh, bilo iz znanja ili neznanja, jer grijeh proizlazi iz našeg srca. Nije problem samo u našim djelima, već naše srce treba obrezanje. Ta žrtva je Isus Krist. Potreban je posrednik koji obavlja pomirenje da bi nam bilo oprošteno. Taj posrednik je Isus Krist. Jedan zakon vrijedi za sve, i Židove i pogane. Taj zakon je Isus Krist.

Ali onaj koji griješi namjerno, iz drskosti, koji odbacuje besplatan dar spasenja i mrzi riječ Gospodinovu, taj sramoti Gospodina, i neka se ta duša iskorijeni, neka sama snosi krivicu za grijehe.

Za vjerne, Bog kaže da se ne povodimo za vlastitim srcem (osjećajima) i vlastitim očima (požuda), već da se čvrsto držimo istine, prisjećamo svih Gospodinovih zapovijedi i vršimo ih, da budemo sveti svome Bogu i prinosimo duhovne žrtve ugodne Bogu po Isusu Kristu (1 Pt 2,5).

Vojka kaže: Bog je ozbiljan Bog.
On je dobar, vječna je milost Njegova.
istovremeno, Bog je pravedan, On je sudac.

Bog nas voli, mene i tebe, i želi biti naš Bog: čuvati nas, brinuti za nas, za svaku našu potrebu.
samo jedno traži od nas: da ga ne zaboravimo!
kako ćemo mu to pokazati?
da ispunjavamo Njegove zapovjedi.

u poslanici Hebrejima nam piše da je Isus jednom zauvijek, u punini vremena prinio žrtvu za sve koji vjeruju u Njega.

jedna od Isusovih izjava s križa je: Oče, oprosti im, ne znaju što rade.
Isus je proglasio svaki naš, i moj i tvoj, grijeh – nenamjernim, može nam biti oprošten! 

Ivanka kaže: Razmišljam kako bi bilo da se mi pojavimo sa haljinama na kojima su stavljene rese s ljubičastim vrpcama na skutovima … premda mi razumijemo zašto … sigurno bi bilo jako čudno za vidjeti ! Za Izraelce je to bio podsetnik na Jahvine zapovijedi kako bi ih vršili i bili posvećeni svome Bogu .
Naš istinski podsjetnik je križ na kojemu je izvojevana pobjeda i ostvarena naša pravednost … Isus je naš Posvetitelj , Osloboditelj od ropstva grijeha , Spasitelj za vječnost svu ! Aleluja !

Rosilind kaže: “Ali onaj koji nešto učini naumice, bio on domorodac ili stranac, taj na Jahvu huli. Takav neka se istrijebi između svoga naroda”
Ovo je zaista ozbiljna stvar. Vidimo da postoji zrtvu za nehotican grijeh….ali kada netko krsi Bozji zakon namjerno – znajuci sto radi – ne postoji zrtvu.
Znam da je Isusova zrtva ispunio zakon, ali mislim da je Bog dalje povrijedan kada namjerno grijesimo, jer pokazuje da nama grijeh nije ozbiljna stvar.
I zadnji dio to potvrduje: Imat ćete rese zato da vas pogled na njih sjeća svih Jahvinih zapovijedi. Vršite ih, a ne zanosite se svojim srcem i svojim očima, što vas tako lako zavode na bludnost.”
I zato ne “slijedimo svoje srce” jer srce ce nas voditi na bludnost….svaki put. Vidimo da im je bilo potrebno imati fizicka stvar ih podsjetiti Bozji zakon. Nije bas losa stvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: