Učinit svoj dom utočištem

Snaga pozitivne žene u njenom domu

slika-blog-utočište 2

 

Ponekad nam život donese neočekivane zaplete. Dok nastojimo učiniti utočište od naših domova stvarnost se događa – glavobolje, hormoni, financijski pritisci i zahtjevni odnosi stoje na putu naših snova.

 

Nedavno sam slušala govornika koji je izjavio: ” moramo svako negativno djelovanje uravnotežiti s deset pozitivnih”.

 

Naša negativnost može postati teški oblak u našim domovima dok izražavamo svoja nezadovoljstva, ne samo oko naših muževa i djece, već sa svijetom u cjelini. Možemo izgledati nesretno i da svi oko nas imaju osjećaj kao da zbog nas moraju “hodati po jajima”. Ovakva negativnost je zarazna i može postati kao plašt sivila nad tvojim domom.

 

Vrti li se u tvom umu popis svega negativnog?

Uhvatiš li sebe da se stalno žališ?

Jesi li redovna u tome da ističeš sve što ne valja u tvom domu, kod tvog muža, djece, u tvojoj crkvi, školi, zajednici i svijetu?

Nasmiješi se.

Snaga je u ženi koja je pozitivna! Tvoja obitelj će ti uzvratiti osmjeh! To je zarazno!

 

Prošlog tjedna sam te ohrabrila da upališ svijeću i moliš se za mir i strpljenje u svom domu. Želim opet – da te ohrabrim da nastaviš paliti svijeću i ovaj tjedan dodajmo uz naše svijeće klasičnu, optimističnu, glazbu slavljenja – glazbu u kojoj će tvoja obitelj uživati.

 

Glazba.

Ima čudan utjecaj na ljude. Određene pjesme mogu preplaviti naše misli ugodnim sjećanjima. Druge mogu dotaknuti bolna i osjetljiva mjesta duboko u nama i potaknuti nas u plač. Neke pjesme će nas natjerati da podignemo ruke u obožavanju ili da ostavimo sve i zaplešemo!

 

Glazba mijenja ugođaj u našim domovima.

 

Edith Shaefer kaže: “Postoji šarm u stvaranju glazbe zajedno koji ne samo da potiče pažnju i kreativnost, već probija kroz ucviljenost i zbrku i pročišćava atmosferu.”

 

Glazba je pozitivna promjena! Biti pozitivan ima snagu!

 

U našem domu nježna glazba svira 24h dnevno, 7 dana u tjednu. Da, čak i usred noći glazba i dalje svira. Ne možemo je čuti u našim spavaonicama, ali volim ujutro se ustati, ući u smireni ugođaj doma.

Naravno, ne možemo imati upaljene svijeće, glazbu da nam svira i molitve za mir upućene Bogu a da ne zastanemo i pogledamo naša vlastita srca. Ima li nešto u našim rječima što možda pokreće svađu i uznemiruje mir u našim domovima?

Mudre izreke govore o snazi našeg jezika i snazi koju jezik ima da stvori razdor ili donese mir.

 

9 pozitivnih promjena koje možemo učiniti

 

1. Razvijati pronicljivost

 

Na usnama razumnoga nalazi se mudrost”

Mudre izreke 10:13

 

2. Zaustaviti jezik

 

Mnoštvo riječi ne biva bez grijeha,

a tko zauzdava usne svoje razuman je.”

Mudre izreke 10:19

 

3. Zaustaviti jezik, još više! Lol!

 

Tko prezire bližnjega svojega kratke je pameti,

a razborit čovjek šuti.”

Mudre izreke 11:12

 

4. Preći preko uvreda

 

Luđak učas odaje svoj gnjev,

a pametan pokriva sramotu.”

Mudre izreke 12:16

 

 

5. Upotrijebi jezik da donese iscjeljenje

 

“Ima tko zbori ko da da mačem probada

a jezik je mudrih ozdravljenje.

Mudre izreke 12:18

 

6. Čuvaj svoja usta

 

Tko čuva usta svoja pazi na život svoj

a tko razvaljuje usne svoje na propast mu je.”

Proverbs 13:3

 

7. Budi spor na ljutnju

 

“Tko se brzo razgnjevi počinja ludost”

Mudre izreke 14:17

 

 

8. Davaj blage odgovore

 

“Blag odgovor odvraća jarost,

a mučna riječ uspaljuje gnjev”

Mudre izreke 15:1

 

9. Budi odmjeren

 

“Tko usteže riječi svoje zna što je znanje

i čovjek razborit smirena je duha.”

Mudre izreke 17:27

 

Ima mnogo hrane za um tu u Mudrim izrekama. Samo razmisli – ako, stvarno, slijedimo Božju mudrost u ovim stihovima koliko je moguće da se naši domovi i odnosi promijene!

 

Ohrabri se … svi pogriješimo – svi zabrljamo. Križ kaže da smo svi pogrješili i da smo svi u potrebi za Božjom milošću i snagom da nadvladamo. Pokaj se i ispričaj onima koje si povrjedila svojim riječima.

 

To je ono zbog čega volim svoju svijeću i blagu glazbu. Usred mojih borbi i životnih zapleta moja svijeća i dalje gori i moja nježna glazba … dalje svira.

 

Jutrom, u podne i noću one mi služe. Moja svijeća služi mi svojim treperavim, toplim svjetlom, ugodnim mirisom i podsjeća me da se okrenem Bogu kao mom izvoru snage i pomoći.

 

Moja mi glazba služi svojim smirujućim zvukom.

 

Oni ne rade nered, ne treba njima upravljati. One su tu, jednostavno, da blagoslove mene i moju obitelj. Iz tog razloga se nadam da ćeš dati priliku ovotjednom izazovu!

 

Ovotjedni izazov:

Neka tvoja svijeća gori, moli svoje molitve i dodaj nježnu glazbu u svoj dom. Odaberi glazbu obožavanja, klasičnu, jazz ili onu vrstu nježne glazbe u kojoj će tvoja obitelj uživati. Usredotoči se da govoriš nježne riječi i održavaš odnose u miru. Ovaj tjedan radi na nježnosti i uzdržljivosti.

Dodatni izazov – Pokušaj nadomjestiti svako negativno djelovanje s pet pozitivnih (10 je malo previše! Lol!). Počeli smo s time prošlog tjedna u našem domu i to je donijelo mnogo smijeha, ali i dosta osviještenosti mojoj djeci, mužu i meni koliko smo često negativni! Sigurno, nije lako to živjeti, ali moćno je biti pozitivna žena.

 

Probajmo ovo učiniti zajedno!

Hodaj s Kraljem,

 

Courtney

**Uključi se**

Jesi li prihvatila izazov ovog tjedna? Koja vrsta glazbe svira u tvojoj kući? Pališ li svijeću? Kako Bog radi u tvom domu kroz ovaj izazov?

Moja bilješka: Moja dva najdraža CDa, koja sviraju stalno, cijeli dan i noć, su George Winston’s December (klavir) i David Nevue O Come Emmanuel (klavir).  Imam mnogo albuma  Davida Nevuea  i volim ih sve!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.