Mudre izreke

Raditi marljivo u i izvan doma

slika-blog-uto

 

Dobrodošla nazad u 2. dan našeg proučavanja žene Mudrih izreka 31!

Tu je naš raspored čitanja za ovaj tjedan.

slika-MI 31- raspored čitanja

 

Tu je i raspored čitanja u Courtneynoj knjizi – koja prati ovo proučavanje: Vrsna žena – vrlina po vrlina:

 

slika-vrsna žena- knjiga-raspored čitanja

 

Tu je i link za preuzeti ovu knjigu koju nam Courtney daje na dar:

Vrsna-Zena

 

U današnjem čitanju vidjet ćemo da žena Mudrih izreka 31 je opisana kao energični radnik. Kada žena Mudrih izreka 31 radi ona nije usisana u svijet interneta, smeća na e-pošti, televizije … Ona se okreće svom poslu marljivo! Ona se ne smiruje samo da obavi jednostavan posao koji može obaviti sjedeći – ona se upušta u svaki svoj posao i zadatak do kraja, svom svojom snagom.

Zamisli koliko su zahtjevniji – tjelesno – zadaci bili prije 100 godina. Žene su prale rublje i odjeću ručno, cjedile ih i onda ih stavljale na sušiti na konop. Morale su čerupati kokoši, saditi vrtove, same mijesiti svakodnevno kruh, šivati odjeću, svo suđe prati ručno, brinuti o životinjama u štali, tući tepihe.

Primjetila sam zadnjih nekoliko godina da su moje ruke slabije. Jedan od glavnih razloga je jer više ne nosam djecu u krilu ili žongliram s torbom sa pelenama i svim dječjim potrepštinama. Ali, žena Mudrih izreka 31 – ona je snažna!

Pogledajmo današnje čitanje Mudrih izreka 31:15-18 zajedno:

15 I ustaje još za noći

te daje hranu domu svom

i odredbe sluškinjama svojim.

16 Razmotri polje i kupi ga

plodom ruku svojih zasadi vinograd.

17 Opasuje snagom svoje bokove

i snaži svoje mišice.

18 Opaža da joj posao dobro ide

noću joj se svjetiljka ne gasi.

 

Žena Mudrih izreka 31 pozna vrijednost vremena i ona je marljiva žena.

Ona ne gubi vrijeme u krevetu – ona nije lijena. Ona ustaje tako rano dok je još mrak vani i u toj tami ona pribavlja hranu za svoju obitelj. Umjesto da vadi nešto zadnji tren iz zamrzivača – ona počinje dan s planiranjem obroka koji su potrebni za njenu obitelj.

Imaš li potrebu s planiranjem dnevnih obroka? Ovdje su neki prijedlozi

Zatim ona proviđa potrebe za svoje sluškinje. {Ovo je dio gdje nam ide malo na živce, zar ne? Jer mi nemamo sluškinje!}

Naše sluškinje su mašina za rublje, sušilica, mašina za suđe, mikrovalna, telefoni, kompjuteri, auta (hvala Bogu ne moram ujutro upregnuti kočiju), usisivači i dućani! Ove male sluge su velike u uštedi vremena – ali i njima treba upravljati. S vremenom se pokvare – zadnju godinu morali smo zamijeniti i naš hladnjak i našu sušilicu. Kad se ti uređaji pokvare – velika je to neprilika! Naučila sam koliko mi oba uređaja vrijede baš u tom periodu.

Sljedeće, žena Mudrih izreka 31 ima san – ona sanja o sađenju vinograda – zato radi energično i marljivo da ispuni svoju zadaću.

Imaš li ti san?

Pogledajmo način na koji žena Mudrih izreka ispunja svoj san van svog doma.

 

slika-MI-31-uto

 

1. Razmotri polje.

Žena Mudrih izreka 31 pažljivo razmišlja o svom planu. Ako imaš san, uzmi si vremena da se moliš i promisliš o tom planu. Promotri je li to najbolje za tebe i tvoju obitelj u ovom periodu vaših života. Pričaj sa svojim mužem i neka te on vodi u procesu donošenja odluka.

2. Ona kupuje polje.

Žena Mudrih izreka 31 ima novac za kupiti polje. Kako bi nabavila ili kupila moraš raditi kako bi ispunila taj san, prvo moraš uštedjeti novac i tek onda ga uložiti. Strpljivo štedi novac koji ti je potreban da se ispuni tvoj san.

3. Ona sadi vinograd.

Žena Mudrih izreka 31 stavlja tkivo na svoj san. Ona radi marljivo kako bi posadila svoj vinograd. Na isti način, mi moramo marljivo raditi iz dana u dan kako bi vidjeli plod našeg truda.

Ja sam slijedila ove korake kad sam pokretala ovaj blog. 🙂

Sada, sumirajmo što smo primjetili u današnjem čitanju glede žene Mudrih izreka 31:

 

Ona ustaje rano (st.15), ona je vizionar i poduzetnik (st 16), ona ne samo da radi – već radi energično (st 17), njen rad je koristan i čak noću ona je spremna na poziv za svaki potreban posao (st 18).

 

Osjeća li se još netko umoran dok čita ovaj popis? 😀

Ali, ne budi obeshrabrena. Sjeti se, žena Mudrih izreka 31 nije sve ove stvari ostvarila u jednom danu već u toku svog života I ne zaboravi: milost. Naš Gospodin Isus nije gonič robova s popisom što smijemo i što ne učiniti – Njegov jaram je lagan.

Mi služimo Boga milosti koji nas vodi Njegovim putem gdje ćemo naći najviše slobode i radosti u ovom periodu života. Moli i traži od Boga da ti snagu koja ti je potrebna danas. On je s tobom i pomoći će ti I zapamti doba u životu se mijenjaju. Neka su teža od drugih. Ako si u teškom, tamnom periodu sjeti se Bog ti je dao Utješitelja, Duha SVetog. Zavapi Njemu – On te sluša, On te voli. Budi milostiva prema sebi i moli za mudrost kada da radiš, kad da se odmoriš i sjeti se da si već dovoljno dobra u Božjim očima jednostavno zato jer krv Isusova prekriva naše grijehe.

 

 

Sada, nazad ženi Mudrih izreka 31! Pogledaj ovaj video gdje dijelim kako možemo učiti marljivost od ove žene u i van našeg doma.

 

transkript MI 31 – video 3

** mali dodatak uz video: njeno svjetlo nije se gasilo noću – može značiti da je bila opskrbljena s dovoljno ulja da njena svijeća izdrži cijelu noć u slučaju da se neko probudi i potrebna mu je njena pomoć. Također, ujutro je već imala spremnu vatru kojom je odmah mogla upaliti vatru za kuhanje.

Tu je današnji izazov Mudrih izreka 31:

 

Ajmo se buditi i organizirati naš dan PRIJE nego počne! Znam da nije lako. I meni je to teško. To je jedan od razloga zašto volim odgovornost moje grupe Dobro jutro djevojke! Trebam odgovornost u ovom području.

Ovaj tjedan moli za snagu, marljivost i disciplinu da ustaješ rano! Također, moli za svoje financije i traži mudrost od Boga kako bi učinila mudre odluke u pogledu rukovanja s novcem koji ti je On dao.

Hodaj s Kraljem,

 

Courtney

**Uključi se**

MI 31-pitanje-uto

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.