Namjerno usredotocene

Poziv na prijateljstvo


Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga.
Izreke 27:17
Od samog početka vremena Bog je rekao kako nije dobro da ljudi budu sami (Postanak 2:18). Ovo se odnosi na sve ljude. Nije dobro biti sam. Stvoreni smo za odnose, za prijateljstvo. Postojimo kako bi imali zajedništvo s Bogom i ostalima. I sad kad je ovaj svijet mračno mjesto ispunjeno teškoćama, razočaranjima i grijehom, oni koji imaju prijatelje da hode uz njih imaju nešto puno vrednije od novca.
No postoji kvaka. Nisu sva prijateljstva korisna. Postoje neki prijatelji koji nas vuku dolje, iz nas izvlače najgore i navode nas na grijeh (1 Korinćanima 15:33).
Potrebno je da se okružimo s ljudima koji će nas napraviti boljim kršćanima, ohrabrivati nas u našim brakovima, bodriti u našem roditeljstvu i govoriti istinu kad smo u krivu. Koji će nas ljubiti kroz što god prolazili.
“Druži se s mudrim, i postat ćeš mudar, a tko se drži bezumnika, postaje opak”
(Izreke 13:20).
Ne smo da će na nas utjecati društvo u kojem se krećemo, već ćemo i po tom društvu biti poznati. Stoga je važno tražiti prijateljstva s ljudima koji će nas voditi da budemo bliže Isusu i što sličniji njemu. Da vam velim jednu dobru vijest. Ne učvršćuju zajednička gledišta prijateljstvo, već zajednički Spasitelj. Veza koju imamo s Kristom nas jača iako imamo različite osobnosti, stilove, sklonosti i hobije tako da možemo imati jako i duboko prijateljstvo s drugim sestrama u Kristu.  
Ne samo da trebamo tražiti bogobojazne prijateljice, već moramo i naučiti kako postati takve prijateljice. To mnoge od nas zanemaruju. Želimo imati dobre prijateljice, no želimo li i biti dobre prijateljice? Isus nas na to poziva. Naravno, dobar prijatelj će druge usmjeravati na Isusa i evo nekoliko potrebnih stvari kako biti dobra prijateljica koja vodi druge natrag k evanđelju.    
Biti dobra prijateljica znači slijedeće:

1. Zanemarivanje svojih želja

U prijateljstvu nema sebičnosti. Trebamo biti voljne odustati od svojih prohtjeva za dobro druge osobe. “Ne činite ništa iz sebičnosti ili tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedan drugoga većim od sebe” (Filipljanima 2:3). Dobra prijateljica će nastojati častiti i blagoslivljati one oko sebe.

2. Govoriti istinu u blagosti

“Čestiti su udarci prijatelja” (Izreke 27:6)
Jedna od odgovornosti prijatelja je da kori kad je potrebno. Ali čineći to zahtjeva milosrđe i mudrost. Nije naš posao da postanemo zabadala, već da nježno i s blagošću ispravljamo našu prijateljicu da ide putem koji je opasan i u sukobu s Božjom riječi.  Također moramo biti voljne čuti i prihvatiti ukor prijateljice. To dokazuje veliku duhovnu zrelost. Iako to može pogoditi naše osjećaje moramo imati na umu da istina izrečena u ljubavi jeste iskorištena od Boga kako bi donijela ploda u našim životima. 
“Neka me samo udari pravednik, ljubav je što me kara” (Psalam 141:5)
“Pouči mudroga i bit će još mudriji;” (Izreke 9:8)
3. Biti mudra
Biti dobra prijateljica zahtjeva mudrost. Bez mudrosti lako je previdjeti grijeh i opasnost ili postati previše kritična. Ne radi se samo o prosuđivanju, već i kako se prosuđuje. Možemo li razabrati potrebe naše prijateljice? Što će je učinkovito ohrabriti u kršćanskom hodu? Sve to i još puno više zahtjeva mudrost.
Biti dobra i bogobojazna prijateljica ne prolazi bez cijene. U Kristu vidimo najbolje prijateljstvo. On je utjelovljena mudrost. Govorio je istinu, on je istina. A njegovo prijateljstvo prema nama odvelo ga je sve do groba, za naše dobro. On nije ostavio po strani svoje želje, on je položio svoj život za nas. “Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje” (Ivan 15:13). Da li smo spremne položiti svoj život za dobro drugoga?

No ta je cijena zlato života!
Jedini protuotrov sebičnosti!
To je život koji sliči Kristovom!
JR. Miller

Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.