Ponovljeni zakon

Ponovljeni zakon – Uvod

Najava

Ponovljeni zakon je poznat kao ponovno davanje zakona. To je dugi oproštajni Mojsijev govor. Narod Izrael je proveo 40 godina lutajući u pustinji. Stara generacija je imala sve na raspolaganju za ulazak u Obećanu zemlju, ali je izumrla. Sada je mlađa generacija trebala ući prema obećanju koje je Bog dao njihovim precima – i Mojsije ih je htio podsjetiti na zakon kojeg im je Bog dao. Ipak, ton je drugačiji od prvog davanja zakona u knjizi Izlaska. Srž je to da djeca Izraelova – kao i mi danas – trebamo slušati Boga zato što ga ljubimo. To da naši izbori imaju posljedice. To da trebamo naučiti svoju djecu – i djecu naše djece – da ljube Boga i vrše Njegov zakon.

Bog je učinio tolike velike stvari – s tim na umu, djeca Izraelova nisu trebala imati nikakvih problema u tome da ga slijede. Znali su Njegova očekivanja – koja su trebala značiti da je lako obazreti se i poslušati ga. Znali su koliko je svet – a zato što je svet, i oni trebaju biti sveti. Vidjeli su Njegovu ljubav i zaštitu – stoga ga trebaju potpuno ljubiti.

Svrha knjige Ponovljenog zakona bila je da podsjeti narod što je Bog učinio za njih i da im pomogne da svoje živote posvete Njemu. Za nas je svrha knjige da nas podsjeti na ljubav i dobrotu našega Boga, te obnovi našu predanost da se pouzdajemo u Njega, da ga ljubimo i budemo mu poslušni.

Autor knjige je Mojsije – premda kažu da je kraj knjige, koji govori o Mojsijevoj smrti, možda napisao Jošua.

Knjiga je napisana Izraelu oko 1407. godine prije Krista.

Ključni stih: „Zato znaj da Gospod, Bog tvoj, on je Bog, Bog vjeran koji drži svoj savez i milosrđe kroz tisuću naraštaja s onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi“ (Ponovljeni zakon 7,9).

Sažetak:

  1. Bog govori o tome što je učinio za nas (1,1–4,43). Mojsije analizira moćna Božja djela za izraelski narod.
  2. Načela pobožnog života (4,44–28,68) – poslušnost Božjem zakonu donosi blagoslov, a neposlušnost donosi nesreću. U ovom ćemo dijelu govoriti o sljedećem:
  • Deset zapovijedi
  • Ljubi Gospodina svoga Boga
  • Zakoni za ispravno štovanje
  • Zakoni za upravljanje narodom
  • Zakoni za odnose među ljudima
  • Posljedice poslušnosti i neposlušnosti
  1. Poziv na predanost Bogu (29,1–30,20) – Mojsije traži izdvajanje od naroda.
  2. Promjena u vodstvu (31,1–34,12) – Mojsije je činio greške. Ipak, i dalje je bio dobar vođa i provodio Božje zapovijedi.

Svako od ovih područja sadrži mnogo toga za nas što možemo naučiti. Možemo se podsjećati da je Bog uključen u naš život. Podsjećamo se da poslušnost i neposlušnost sa sobom nose neizbježne posljedice. Bog nas i danas poziva da mu se predamo. Također možemo naučiti da svi griješimo – ali da nas Bog ipak može koristiti unatoč našim greškama, i da nas te greške ne bi trebale sprječavati da živimo u poštenju i predanoj pobožnosti.

Postoji pet glavnih tema u knjizi Ponovljenog zakona:

Povijest: Mojsije daje uvid u moćna Božja djela. To je važno za nas, jer se trebamo podsjećati velikih i predivnih djela koja je Bog učinio u našim životima u prošlosti. To je dio Njegovog karaktera – a Njegov karakter je nepromjenjiv. Prisniji smo s Bogom tako što upoznajemo Njegov karakter i prisjećajući se onoga što je učinio za nas.

Zakoni: Bog daje zakon za svoj narod. Predanost Bogu i Njegovoj istini ne može se uzimati zdravo za gotovo. Moramo se podsjećati da Božje riječi prenosimo na sljedeće generacije.

Ljubav: Prikazana je Božja vjernost i strpljiva ljubav. Bog pokazuje svoju ljubav time što je vjeran. Božja ljubav oblikuje temelj našeg pouzdanja u Njega. Možemo mu vjerovati zato što nas voli i zato što je dokazao da je vjeran.

Izbori: Bog podsjeća svoj narod da moraju odabrati put poslušnosti. Naše odluke imaju posljedice. Odabir da ćemo slijediti Boga donosi korist u našem odnosu s Bogom i drugima.

Učenje: Bog je zapovjedio Izraelcima da uče svoju djecu Njegovim putevima. Trebamo učiti svoju djecu Božjem putu. To nam mora biti prioritet. Više od poučavanja tradicije – moramo učiti da ljubav prema Bogu počinje u našem srcu i umu.

Ova me knjiga često podsjeća na staru himnu Pouzdaj se i budi poslušan:

„Pouzdaj se i budi poslušan. Jer ne postoji drugi način da budeš sretan u Isusu – osim da se pouzdaš i budeš poslušan.“

Neka vidimo ljubav koju Bog gaji za nas – i neka mu uzvratimo ljubav pouzdanjem u Njega i poslušnošću Njegovoj Riječi.

Ponovljeni zakon raspored

Preuzmite besplatne materijale za proučavanje Ponovljenog zakona ovdje

Podijelite najavu na Facebooku i pozovite vaše prijateljice! Samo kliknite na sliku dolje.

Najava

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: