Djela apostolska

Poduka se nastavlja … Djela apostolska {6 – 10}

slika-djela 6-10-moje opažanja

 

ja sam Vojka iz DJD.

već 4. tjedan čitamo zajedno knjigu Djela apostolskih dok čitamo zajedno Bibliju ~ 1 poglavlje dnevno.

ovo je drugi dio mojih bilješki.

neka te blagoslovi mudrost i milost isusa Krista, Očeva ljubav i zajedništvo s Duhom Svetim!

 

 

Djela 6

 

 

apostoli su samo ljudi. crkva je rasla i nisu stizali obavljati sve zadatke jer s brojem vjernika rasle su i obaveze.

u ovom poglavlju vidimo tako jasno kako Novi zavjet potvrđuje Stari zavjet.

mudrost Božja nam je uvijek potrebna. baš kako piše u Hebrejima da je Stari zavjet sjena Novog – u kojem je sve jasno, očigledno.

Biblija je jedna, cijela knjiga. od 1. poglavlja i 1. stiha u Postanku do zadnjeg stiha u Otkrivenju.

Duh Sveti vodi apostole i pokazuje im kako da rješe zapetljanu situaciju, zbrku kojom đavo hoće zavaditi crkvu.

u Starom Zavjetu vidimo sličnu situaciju kad je Mojsije imao problem sa rješavanjem međuljudskih odnosa. tamo je (u Izlasku 18:4-24) Bog upotrijebio Mojsijevog punca da ga posavjetuje.

koliko je lakše i jednostavnije s Duhom Svetim.

U SZ, u Izlasku je u 10 stihova sve opisano i objašnjeno. a ovdje, u Djelima 6 sve je objašnjeno u 1-2 stiha.

koji je blagoslov imati Duha Svetog i oslanjati se na Njega. Hallelujah!!!

u ovom poglavlju vidimo učenike, odabrane da budu đakoni, da su ispunjeni Duhom Svetim i pomazani za svjedočenje, puni su vjere i sile.

čak i mučen, izrugivan Stjepan ne gubi svoj mir. on se ne svađa, ne opravdava se. stoji pred onima kojima svjedoči ispunjen mirom. toliko je mira bilo u njemu da mu je lice bilo nalik na anđela.

 

Oče molim Te za mudrost, da svjedočim Tebe i mog Gospodina Isusa Krista ispunjena Tvojim mirom i Tvojom ljubavlju.

Oče molim Te daj mi i ispuni me mudrošću da znam da si Ti u meni i da je Tvoja prisutnost u meni veće svjedočanstvo i bolji znak Tebe od mnoštva riječi koje mogu izgovoriti.

hvala Ti Duše Sveti.

volim Te Isuse!

 

 

Djela 7

 

kakvo dramatično poglavlje!

vidimo Stjepana ispunjenog Duhom Svetim.

ono što možda ne znaš je da Židovi svoju djecu već sa 3 godine počinju učiti Toru/Stari zavjet. tako je danas, tako je bilo nekad. to je od davnina, od kad im je Bog dao Petoknjižje (prvih 5 knjiga u našoj Bibliji).

u Tori se nalazi povijest židovskog naroda, izraelske države i djeca to uče od malena. tako je svaki Židov upoznat sa svojom poviješću.

ono što vidimo u ovom poglavlju je djelo Duha Svetog. Stjepan pun vjere i sile, ispunjen Duhom Svetim i vođen Duhom Svetim izlaže povijest Židova učiteljima i pismoznancima, onima koji znaju da Stjepan nije posebno školovan.

a Stjepan izlaže bez stajanja, točno probrane činjenice koje svjedoče, onima koji slušaju, Isusa Krista – bez zadrške, bez sumnje.

Stjepan je lažno optužen, njegovo svjedočanstvo iskrivljeno. citiran je krivo, (baš kao i Isusu na suđenju) da će hram u Jeruzalemu biti uništen kao da je i iskrivljavao Mojsijeve riječi.

ono što je Stjepan, ispunjen Duhom Svetim, govorio bilo je da je potvrdio da on poznaje Sveto Pismo, baš onako kako ga je Mojsije dao (u to doba to je bila jedina Biblija) i da ono što zna je više i dublje od njihovog znanja, a on sam nije bio školovan.

Stjepan ih izaziva (to je tradicionalni način učenja kod Židova, to nije provokacija) svojim otkrivenjem kad pita: gdje Bog da boravi? On ne boravi u kućama i hramovima i Stjepan ih poziva da se ne odupiru učenju Duha Svetog. Stjepan zna tko je i čiji je, Stjepan zna da je on hram Duha Svetog i njegova cijela pojava to potvrđuje. njegovo svjedočanstvo je poziv da promisle o onome što piše u Pismu i da se okrenu sa svog puta u propast u put Spasenja koje nudi Isus Krist s drveta.

predivno je čitati kako se Isus koji sjedi Ocu s desne strane podigao da primi i dočeka prvog mučenika, svog prvog živog svjedoka, istinskog svjedoka koji moli za one koji ga progone, moli i oprašta onima koji ga ubijaju.

 

Oče molim Te pomogni mi da budem svjedok dostojan Tvoje milosti.

Duše Sveti molim Te jačaj i širi se u meni.

hvala Ti Isuse!

volim Te Isuse!

 

 

Djela 8

 

 

religiozni duh se buni! pokušava zaustaviti evanđelje.

što se više trudi zaustaviti, evanđelje se širi jače. sjetimo se Gamalielovih riječi iz Djela 5 kad je rekao da ako je od Boga nitko to neće zaustaviti. ovdje vidimo potvrdu i sliku kako to izgleda.

dobra vijest je uvijek jača, moćnija. spasenje, novi život u Kristu jače je od smrti! Hallelujah!!!

čak kad se i vračari umiješaju – ništa ne može zaustaviti čistu silu Duha Svetog.

čak i putnici namjernici ne mogu ne dobiti ono što traže.

naš Bog, naš Otac je dobar!!! ne zaboravlja ni jednu dušu, nijedna ovca mu se neće izgubiti.

svako tko je gladan i žedan bit će nahranjen i napojen.

na nama je da čuvamo svoje srce, da ne pravimo računicu s evanđeljem.

 

Oče hvala Ti jer Tvoja riječ uvijek poučava i hrabri, upozorava i iscjeljuje.

hvala Ti Duše Sveti na Tvom vodstvu.

Duše Sveti molim Te usmjeravaj me uvijek, čuvaj me u Isusovoj krvi, govori mi glasno kad moja noga skrene desno ili lijevo.

hvala Ti Duše Sveti!

volim Te Isuse!

 

 

Djela 9

 

 

koje začuđujuće poglavlje.

čitajući o Savlovom obraćenju, koje nekako uvijek izgleda nedostižno, kao da je to bilo samo za ona davna vremena.

onda, Petrov boravak u Lidi i Jopi – čudo za čudom.

ako vjerujemo da je Biblija knjiga uputa za svakodnevni život i pobožnost vjernika i da je knjiga Djela apostolskih svjedočanstvo kako su stavljali svoju vjeru u praksu onda vidim ovdje dvije stvari (ima toga daleko više, ali u ovom čitanju su mi ova dvije privukle pažnju).

– u 17. stihu Ananija polaže ruke na Savla da progleda i BUDE ISPUNJEN DUHOM SVETIM.

– u 31. stihu piše da su crkve imale mir (Savao ih više nije progonio), umnažale su se i IMALE POTICAJ DUHA SVETOG!!!

sve to jer je Savao bio obraćen!

pogledajmo malo Savlovo obraćenje.

ono je čudesno, čisto djelo Duha Svetog. ali, kako je to baš Isus odabrao Savla?

Savlovo obraćenje je bilo plod molitve!!!

u 4. poglavlju Djela, kad je počelo progonstvo, crkva se molila za smjelost u govorenju Riječi, da se proslavi Božji Sin Isus i da njihovo propovijedanje bude popraćeno znakovima i čudesima (Dj 4:29,30).

proganjanje vjernika se nastavlja, Savao sudjeluje, sluša, promatra. ne zaboravimo da nakon dramatične Stjepanove smrti, kojoj je bio prisutan, Savlov bijes se razjaruje i on postaje najžešći progonitelj. toliko žestok da ide u Damask kako bi vjernike zarobio i u lancima ih doveo u Jeruzalem.

ali, crkva moli. crkva se moli u sili. crkva se ne brani. crkva je spremna na sve kako bi oni oko njih bili obraćeni. crkva je ispunjena Božjim mirom!

crkva pazi da ne pogazi riječi molitve!!!

tako je velika snaga riječi koje čovjek, ja i ti, izgovara. kad smo vjernice ta snaga riječi koje izlaze iz naših usta još je veća!

pogledajmo što je Petar uradio kad su ga pozvali da se moli za Tabitu. izgleda surovo, ali sve narikače i kukumavke je izbacio iz prostorije.

onda se pomolio i tek se onda okrenuo Tabiti.

uvjerena sam da je u toj osobnoj molitvi prvo zamolio da krv Isusa Krista opere svo naricanje, sve izgovorene riječi smrti. onda se pomolio i djevojka je sjela, ustala.

znamo li da su smrt i život u vlasti jezika? znamo li da ako se molimo, a nakon molitve nastavimo govorito suprotno od onog što smo tražili, našu molitvu smo sami pogazili?

da, nije lako ovo čuti. ali, ono što su mene naučili vjernici ispunjeni Duhom Svetim to djelim s tobom.

jer, upravo čitamo kolika je snaga u izgovorenoj riječi u molitvi. čuvajmo te riječi. pogledajmo i učimo od onih s kojima je sve započelo. ne vidimo nigdje da su se vjernici molili i bili ogorčeni, prestrašeni. sigurno da im nije bilo lako.

progonstva su bila stvarna. ali, Duh Sveti u njima (isti kao i onaj koji je danas u nama koje vjerujemo!) dali su mu da ih vodi, da ih hrabri. oslanjali su se na svršeno djelo križa Isusa Krista, na krv koja je tekla za svakog koji vjeruje.

svojim rječima kome dajemo važnost? promotrimo, poslušajmo se kakve i koje riječi izgovaramo.

slavimo li svojim rječima stalno Gospodina ili svoju bol, svoje okolnosti, možda izglede koji ne izgledaju najbolje?

da, imamo pravo potužiti se. predajmo to u iskrenom razgovoru našem Ocu. potražimo podršku vjernih. ali, Biblija nas uči da govorimo riječi života, riječi koje izgrađuju, koje blagoslivljaju, riječi zdravlja, riječi nade.

kolika je snaga riječi kad je kroz sav pakao koji je sijao oko sebe dala snagu, otvorila prostor Duhu Svetom da temeljito dotakne Savla!

kad su učenici bili oslobođeni iz zatvora (u Djelima 5:20), kad ih je anđeo Gospodnji oslobodio, dao im je uputu: idite i govorite sve RIJEČI OVOG ŽIVOTA!

znam i sama da nije uvijek lako govoriti riječi života kad se životne okolnosti sjure na nas.

mi smo učenice Isusa Krista i zato molimo, donesimo odluku da nećemo veličati okolnosti već našeg Boga. ne samo da bi nam se događali znakovi i čudesa već da budemo istinski, stvarni SVJEDOCI ŽIVOTA kojeg nosimo u sebi.

donesimo tu odluku i krenimo u ovu disciplinu korak po korak. to je škola Duha Svetog i On je dobar i strpljiv učitelj.

ne zaboravimo, dana nam je i krv Isusa Krista koja pere sve, svaku našu riječ koja nije na blagoslov i izgradnju.

 

hvala Ti Oče!

dragi Oče nemam dovoljno riječi da Ti zahvalim za Tvoju Riječ koja je najveći blagoslov i ohrabrenje u mom životu, iako i puna teških lekcija.

zahvaljujem Ti Duše Sveti jer Ti živiš u meni, jer me Ti učiš strpljenjem i ljubavlju. hvala Ti Duše Sveti jer boraviš u meni.

Oče molim Te oprosti mi moju sumnju i nevjeru u Tvoju Riječ i molim Te Oče da krv Isusa Krista opere svaku riječ koja je izašla iz mojih usta a nije bila na blagoslov i izgradnju. molim Te Oče da krv Isusa Krista opere svaku riječ koja je izašla iz mojih usta a bila je riječ sumnje i nevjere, kolebanja.

molim Te Duše Sveti uči me da govorim riječi života i zdravlja, riječi koje su na izgradnju i blagoslov prvo meni a onda svakome koji sluša (Ef 4:29-32).

Oče ja jesam Tvoja i želja je moga srca da po riječima koje govorim svako zna da pripadam Tebi, jedinom živom Bogu.

hvala Ti Duše Sveti!

volim Te Isuse!

 

 

Djela 10

 

 

Hallelujah!!!

Bog daje svima jednako. Bog nema miljenika i ne pravi razliku.

da, Isus kaže da je došao za izgubljenu kuću Izraelovu. tako se Bogu svidilo.

Bog je podigao Izrael i židovski narod da budu Njegov svjetionik, da drže NJegov zakon, da budu Njegova slika za narode oko sebe.

Bog je podigao mali židovski narod da svi vide kako je sigurno i blagoslovljeno živjeti s živim Bogom.

ali, danas znamo da već 2000 godina bez prihvaćanja prolivene Isusove krvi čovjek ne može biti spašen već samo može biti zavidan, ljubomoran, ispunjen strahom i mržnjom.

međutim, nemojmo se nikada narugat ili zaboravit da dok je hodao zemljom Isus je bio Bog i Čovjek, činio je dobro i bio je Židov.

da, danas za one koji su nanovo rođeni, koji hodaju u Duhu nema razlike između Židova i Grka.

ali, ne zaboravimo i ne uzmimo olako: Židovi su ti koji su kroz tisućljeća zapisivali i sačuvali Bibliju. ne samo Stari zavjet, već i Novi zavjet. Savao/Pavao je bio Židov, baš kao Petar i Ivan i one tisuće vjernika kojima su apostoli svjedočili i krstili ih – oni su bili Židovi koji su bili poslušni Božjoj riječi i došli u Jeruzalem na svetkovinu Pashe i Pentakosta. baš kako im je Bog zapovjedio.

židovski praznici ne pripadaju Židovima, njih je Bog ustanovio, Židovi zapisali i održavaju.

ne želim reći da moramo ispunjavati sve zakone niti praznike. ne govorim niti mislim da se moramo obratiti na židovstvo.

Bog nam je rekao da se molimo za mir Jeruzalema – to je Njegova uputa nama.

nemojmo to zaboraviti.

spasenje i riječ o spasenju do nas je došla preko Židova. budimo zahvalni.

 

Oče hvala Ti za Izraelski narod, hvala Ti za Izrael.

Oče molim Te oprosti meni i mom narodu jer nismo uvijek bili naklonjeni Izraelu, progonili smo i ubijali Židove, rugali se.

Oče molim Te za mir u Izraelu, da čuvaš narod koji si Ti odabrao, da ga dovedeš spasenju koje mu je potrebno. molim Te čuvaj narod koji si Ti odabrao da bude čuvar Tvoje riječi.

molim Te Oče za zaštitu braće i sestara u Izraelu koji su progonjeni, da budu Tvoje svjetlo tamo gdje si ih stavio.

Oče molim Te za Jeruzalem ovdje na zemlji. Oče kako se spušta nebeski Jeruzalem neka ovaj zemaljski bude zaštićen, neka bude cijel, neka bude Tvoj šalom u Jeruzalemu, glavnom gradu Izraela u Isusovo ime!

hvala Ti Duše Sveti!

volim Te Isuse!

 

 

Isus te voli. primi danas, sada, stalno tu ljubav koja iscjeljuje i ispunja.

 

 

vojka

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: