psalmi

Pjesma križa ~ Psalam 22

 

 

Pjesma križa

Čak i najbolji ljude pate

 

Halje moje oni među sobom dijele i za odjeću moju kocku bacaju.

Psalam 22,18

 

 

Površno, Stari zavjet možemo ponekad čitati kao da je preuzet iz starih filmova.

Dobri momci su Izraelci, i oni se bore sa lošim momcima, ljudima iz naroda koji žive oko njih. Izraelci imaju periode kada se pogube, obožavajući idole i ponašajući se poput njihovih susjeda “loših momaka”. Ali kada se vrate nazad Bogu pobjeđuju stalno, i to pobjeđuju na veliko. Kraj je, iz priče u priču, sretan. Bog je na njihovoj strani.

Ipak, u Psalmu 22, i na nekoliko drugih mjesta, priča “dobrog momka” se ne događa, niti malo. Ovaj psalam pripisan Davidu, velikom kralju i čovjeku “po Božjem srcu”, govori nam o užasnoj patnji, bez pomoći od Boga. Zvuči kao scena bijesne rulje, linčovanje. Neprijatelji su dohvatili “dobrog momka”. Okružili su ga, rugaju mu se kao čopor pasa. On je bespomoćan i iscrpljen. Sve što može je vapiti Bogu.

Psalmist tetura, naprijed-nazad, prvo vapeći u svom jadu, a zatim prima snagu iz Božje predivne osobnosti, opisujući opet svoj jad. Cijeli Psalam je molitva Bogu. Iako je ovaj vapaj upućen Bogu dan i noć (stih 2), Bog ostaje nijem.

 

 

Čija poniženja?

Zatim u 22. stihu Psalam doživljava dramatični obrat, okrečući se od tugovanja do proslavljanja. Nekako, Bog je spasio paćenika koji, u velikom uzbuđenju, govori drugima o tome. On vidi više od svoje dobre sreće: on predviđa oslobođenje koje se širi cijelim svijetom. On predviđa priču koja budućim generacijama zauvijek govori o Božjoj pomoći. Boga će obožavati cijeli svijet.

Netko može čitati Psalam 22 kao ekstravagantan poetični opis Davidovih nevolja. Ali, Isus i pisci Novog zavjeta vidjeli su u njemu nešto više. Kada je Isus umirao na križu, imao je ovaj Psalam na svojim usnama (Matej 27,46). Kada su Isusovi učenici htjeli opisati Njegov život i mučenje, okrenuli su se ovom psalmu kao i njemu sličnima.

U njima su učenici vidjeli primjer i nagovještaj. Primjer je otkupljujuća patnja. Ako dobri momci ne pobijede uvijek, ako izgleda kao da ih je, u stvari, Bog napustio, ako je David osobno, veliki vođa i istinski Božji čovjek, znao ovu patnju, onda sigurno nitko nije pošteđen. A, ova patnja ima svrhu. Nakon nje (zbog nje) dolazi pobjeda i snaga i spasenje svijeta. Ovaj je primjer pomogao Isusovim sljedbenicima da poštuju zašto je Isus, sa svim svojim sljedbenicima, morao patiti.

              

 

 

Ispunjenje proročanstva

Psalam 22 je, također, pomogao piscima Novog zavjeta da vide Isusov život kao ispunjenje proroštva Starog zavjeta. Židovi su očekivali Mesiju-ratnika, sina Davidovog koji će, poput Davida, voditi svoj narod u pobjedu kroz bitke. U psalmu 22 vidjeli su da David ostavlja drugo nasljeđe: pobjedu kroz patnju. Mesija će voditi svoje sljedbenike u patnju. Samo je Izaija to zapisao još jasnije, na stranicama gdje piše o “sluzi” (Izaija 42,1-9; 49,1-7; 50,4-9; 52,13-53,12).

Psalam 22 proteže se dalje od Davidovog vremena; savršeno odgovara Isusu.

 

 

Prevedeno iz:

The Student Bible New International Version, Bilješke pisali: Philip Yancey i Tim Stafford, Zondervan Bible Publishers

 

Tim DJD

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.