Odmor i otpuštanje

“ODMOR I OTPUŠTANJE”, Courtney Joseph (prvi tjedan, treći dan)

Treći dan – VEĆA ŽETVA

… a sedme godine zemlji je subotnji počinak, subota Gospodu; ne zasijavaj polja svojega niti obrezuj svojega vinograda.
(Levitski zakonik 25:4)

Postanak nam govori kako je Bog stvarao nebesa i zemlju u šest dana, a sedmoga dana je odmorio. Bog je stao.

Mi smo stvoreni na sliku Božju i mi također moramo stati. Svakoga dana stanemo za otprilike 7 sati noćnog sna. Svakog tjedna stanemo nakon 6 dana rada kako bi odmorili i štovali. U Levitskom zakoniku vidimo još jedno teško stajanje – taj put za zemlju.

U Levitskom zakoniku 25, Bog je zapovijedio da Njegov narod šest godina obrađuje zemlju, ali da sedme godine puste zemlju odmarati. Taj odmor zemlje zahtijevao je od Božjeg naroda da vjeruju Bogu kako će se On pobrinuti za njihove potrebe dok zemlja odmara.

Ne samo da je to bilo dobro za Božji narod, da odmara i vjeruje Bogu, nego je bilo jako dobro i za zemlju. Odmaranje zemlje pomoglo je da se obnove hranjive tvari koje su bile potrošene tijekom godina. Danas, poljoprivrednici rotiraju svoje usjeve, ali u biblijskim vremenima ljudi možda nisu razumjeli koliko je važno da se zemlja odmori kako bi bila veća žetva u godinama koje dolaze.

Iscrpljuje li te nešto? Postoji li nešto od čega se trebaš dobro odmoriti? Nakon moje teške 2016. godine , odlučila sam da će 2017. biti za mene godina u kojoj ću govoriti ʺneʺ. Svako malo u meni se javljala krivnja kada ne bih ugodila ljudima oko sebe, kada bih rekla ʺneʺ novim obavezama ili kada bih odstupila s područja na kojima sam konstantno bila dostupna. Ali jednostavno, morala sam stati.

Bog je stvorio svoja stvorenja tako da trebaju odmor i ovise o njemu. Odmaranje je dobro za nas i može nas voditi u veću žetvu u budućnosti ako ćemo jednostavno vjerovati Riječi Božjoj.

Pitanje za razmišljanje:
Postoji li nešto što te iscrpljuje i od čega se trebaš dobro odmoriti? Moli oko toga i traži pobožan savjet ako nisi sigurna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: