Uncategorized

Novo proučavanje: Evanđelje po Marku – uvod i sredstva

Isus Krist je Mesija – u to nema sumnje! To je razlog zašto je napisano Evanđelje po Marku. Napisano je da rimskim kršćanima nesumnjivo dokaže da je Isus Krist Mesija. Marko ima drugačiji pristup od ostalih Evanđelja, fokusirajući se više na ono što Isus čini – Kristova čuda i djela – a manje na ono što On kaže. Kretat ćemo se s Kristom.

evandelje po marku

Knjiga započinje Ivanom Krstiteljem u pustinji – i brzo prelazi na Isusovo krštenje, iskušenja u pustinji, poziv učenicima i javnu službu Isusa Krista.

Evanđelje po Marku je knjiga koja nas brzim potezom vodi kroz Isusovu javnu službu sve do vrhunca Krista na križu i Njegovog uskrsnuća.

Marko nam pokazuje Krista na način s kojim se možemo povezati. Vidimo kako Krist djeluje i služi, a završava time što daje posljednju žrtvu koja će donijeti spasenje.

Evanđelje po Marku će nas odvesti na brzinsko putovanje natrag u doba kada je Krist hodao zemljom, i gurnuti nas da se krećemo poput Krista. Budite spremni za akciju – i za poduzimanje akcije! Budite otvoreni da vas Bog pokrene u vašem životu i otvorite svoje srce u služenju drugima!

Svrha: Predstaviti osobu i djelo Isusa Krista.

Autor: Ivan zvan Marko – ne jedan od izvornih 12 učenika, već suputnik Pavla i Barnabe u Djelima apostolskim. (Ako prolazite kroz neku borbu – ovo je predivan prikaz kako vas Gospodin može koristiti! Ivan zvan Marko prolazio je kroz borbu u knjizi Djela – a Bog ga je ipak koristio da napiše knjigu koju čitamo i danas! Slava Bogu!)

Razdoblje: napisana između 55. i 65. god. poslije Krista.

Ključni stih: Marko 10:45

Markovo Evanđelje je vjerojatno bilo prvo Evanđelje koje je napisano. Sva ostala Evanđelja citiraju sve stihove osim 31 stihova iz Markovog Evanđelja. Evanđelje po Marku bilježi više čuda od bilo kojeg drugog Evanđelja.

Teme Markovog Evanđelja:

Isus Krist – Isus Krist je sin Božji. U Evanđelju po Marku vidimo ga kao čudotvorca, kao slugu-Gospodina. Vidimo ga kao slugu-vođu. Ova nam knjiga dopušta da vidimo Krista kao onog tko On uistinu jest i da vidimo način na koji možemo težiti ka sličnoj karakternoj crti kao sluge-vođe drugima.

Sluga – Krist je došao služiti, i to je ono što vidimo u Markovom Evanđelju. Davanje Kristovog života bilo je krajnje djelo služenja. S tim primjerom na umu, i mi također trebamo biti sluge – koji služe Bogu i drugima. Veličina u Božjem kraljevstvu određena je odlukom da ćemo služiti drugima.

Čuda – Marko bilježi više čuda od bilo kojeg drugog Evanđelja – i bilježi više čuda od propovijedi. Isus nije samo ljudima rekao tko je On – On im je to pokazao.

Širenje Evanđelja – Isus je najprije Evanđelje donio Židovima – a sada ide i poganima. Isus izaziva svoje učenike – i sada nas – da idemo po cijelom svijetu i propovijedamo Radosnu vijest spasenja. Moramo izaći iz svoje udobnosti i granica i dijeliti Kristovu poruku posvuda kako bi svi mogli doći ka spasenju!

 

Preuzmite priručnik:

Evanđelje po Marku PDF

Evanđelje po Marku Word

Priručnik

Plan citanja Marka

Preuzmite plan čitanja ovdje

 

najava marka

Jedan od najvećih kršćanskih blagdana je Uskrs.
Čak bih rekla da je najveći jer bez Uskrsa nemamo spasenja!

Pred ovaj blagdan Uskrsa želimo proučavati Isusov život pa zato od 7.3. počinjemo čitati Evađelje po Marku, a završavamo 28.3., na Uskrsni ponedjeljak.

Ako se želite uključiti u proučavanje, možete nas pratiti na fb-stranici Dobro Jutro Djevojke, na blogu: www.dobrojutrodjevojke.com, a možete se i uključiti u privatnu on-line grupu za proučavanje!

Svi materijali su besplatni.

Neka nas uskrsna radost ispunjava dok se približavamo Njemu čitanjem Njegove Riječi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: