Rimljanima

Nema odbačenosti, nema osude i nema odvojenosti za one u Kristu

 

Svi poznajemo žalac odbačenosti, neke od nas više od drugih. Ako si doživjela odbačenost od nekog tko te trebao voljeti, kao npr. otac ili majka, muž ili najbolja prijateljica, ili od svoje vlastite djece, tada znaš koliko je duboka bol kada si odbačena, osuđena i odvojena od nekog koga voliš.

U Rimljanima 8, nalazimo dobru vijest za odbačene.

Mnogi teolozi smatraju ovo poglavlje najvažnijim poglavljem i biblijskim dragim kamenom. Teološka dubina ovoga poglavlja oslobađa utjehu i najčešće spominjanje Duha Svetog (više od 20 puta, samo u ovom, jednom poglavlju) čini ga omiljenim.

Sada, dakle, nema osude onima koji su u Kristu Isusu; koji ne hode po tijelu, nego po Duhu. Jer zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodio me zakona grijeha i smrti. (Rimljanima 8,1-2)

Rimljanima 8. poglavlje rezimira sve ono što smo proučavale u dosadašnjim poglavljima, od 1. do 7. Jedna je poruka koja odzvanja: nema odbacivanja, nema osude i nema odvojenosti za one koji su u Isusu Kristu.

Nijedna od nas koja je u Kristu Isusu neće biti osuđena na pakao! (Zastani, zapleši od radosti i nazad na članak.)

Jer uvjeren sam da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sile, ni ovo sadašnje ni ono buduće, ni visina ni dubina, niti ikoje drugo stvorenje neće moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu. (Rimljanima 8,38-39)

Nema osude za vjernike – sada i zauvijek!

Nema odvojenosti od ljubavi Božje – sada i zauvijek!

Uvijek ćemo se boriti sa grijehom (Rimljanima 7), ali ne trebamo činiti dobra djela da bi izbjegli kaznu. Mi smo oslobođene zakona, da bi hodale u Duhu. Sada slijedimo i poslušne smo Bogu jer ga volimo.

Možemo se spotaknuti, pogriješiti, zastraniti i boriti se tisuću puta, ali nema osude za nas.

Postavljene u Kristu nama je oprošteno, ali to ne znači da je Bog maknuo svaku našu borbu i problem. Umjesto toga, kada se spotaknemo – nema osude. Kada pogriješimo – nema osude. Kada zalutamo – nema osude i kada se borimo iz dana u dan sa svojom tjelesnošću, još uvijek nema osude.

 

Nema odbačenosti za one koji su u Kristu Isusu!

Sada, možeš pitati: a što sa 2. Korinćanima 5,10 gdje piše:

Jer svi se moramo pojaviti pred Kristovim sudištem: da svaki primi ono što je u svome tijelu učinio, bilo to dobro ili loše.

Jednog dana pojavit ćemo se pred Kristovim sudom, ali vjernici neće biti suđeni za naše grijehe. Nije li oslobađajuće kada to znaš! Već smo opravdani i proglašeni pravednima kroz Isusovu krv sa križa.

Umjesto toga, primit ćemo nagrade!

Drage moje, to je milost u najboljem!

No u svemu tomu smo više negoli pobjednici po onomu koji nas je uzljubio. Jer uvjeren sam da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni vlasti ni sile, ni ovo sadašnje ni ono buduće, ni visina ni dubina, niti ikoje drugo stvorenje, neće moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospdinu našemu. (Rimljanima 8,37-39)

Riječ “pobjednici” u ovom odlomku podsjeća nas da smo u ratu. Borimo duhovnu bitku svaki. pojedini. dan. Dok te drugi mogu gledati i vidjeti tvoje slabosti i nedostatke, Bog te gleda i kaže: ti si pobjednik kroz Isusa!

U stvari, On kaže da si “VIŠE” negoli pobjednik po Njemu!

To je milost nad milost. Bog je izlio svoju ljubav na nas! I On nas ubjeđuje u stihovima 38 i 39, da nas zaista NIŠTA ne može odvojiti od ljubavi Božje!

Toliko toga u našim životima može nam biti oduzeto. Možda je netko u tvom životu tko te odbacio i više te ne voli, ali Božja ljubav je trajna, nepromjenjiva i zauvijek.

U Kristu nema odbacivanja.

U Kristu nema osude.

U Kristu nema odvojenosti.

Neka tvoja duša duboko uđe u ove istine i pronađe mir i radost u njima.

Ljubljena si vječnom ljubavlju. (Jeremija 31,3)

Hodaj sa Kraljem,

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: