Učinit svoj dom utočištem

Nagni se i slušaj otkucaj srca {Izazov: Učiniti svoj dom utočištem ~ 3. tjedan}

slika-blog-otkucaj-srca

 

 

 

{Dobrodošla u 3. tjedan naše serije “Učiniti svoj dom utočištem”! Na našoj stranici možeš pronaći članke za prošla 2 tjedna i priključi nam se. Zatim se vrati na ovaj članak i pridruži nam se u ovotjednom izazovu.}

Karen Ehman nam piše:

 

Onda, jeste li upalili svoje pećnice prošlog tjedna i poslužili nešto ukusno svojoj obitelji? Nastavljate li paliti svijeću svakog dana i moliti za ljude u vašem domu – duše koje borave u vaša 4 zida? Sada, jeste li spremne za treći tjedan? Znam da ja, sigurno, jesam!

 

Podsjetnik: Ne zaboravi držati stih ovogodišnjeg izazova pred sobom, gdje ti je uvijek “na oku”. Ako želiš, pokušaj ga upamtiti.

 

 

slika-okvir-za-stih-hebrejima-10-24

 

 

 

Tu je i raspored našeg izazova za ovu godinu:

 

slika-border-uciniti-svoj-dom-utocistem

 

 

Naš prvi, zajednički, tjedan započele smo da smo uzele veliku svijeću i sa srcem okrenutim molitvi i prihvatile kao običaj da stvaramo atmosferu ugodnosti u našim domovima i ispunjavajući ovo kao dnevnu rutinu:

 

Upali. Moli. Ispravi. Ponovi.

 

Zatim smo prošlog tjedna uzele naše kecelje i drvene žlice i noževe za rezanje hrane i prihvatile izazov da

Poslužimo ljubav iz pećnice.

 

 

 

 

Ovaj tjedan upotrijebit ćemo naše uši kao sredstvo koje će nam pomoći da raširimo ljubav u našim domovima dok slušamo s ljubavlju članove naše obitelji. Da pojasnim:

To je ono što prvo započinje, kako u mom domu to zovemo, otkucaj srca.

OTKUCAJ SRCA:

Kada osoba, usred razgovora, kaže nešto spontano što ti pruži uvid u njegovo/njeno srce i kako se osjeća. To može biti kroz njene riječi ili možda osjetiš neki osjećaj, možda tugu ili usamljenost. To može biti i nešto jednostavno što osoba voli ili joj se baš sviđa, kao npr. najdraža čokoladica, hobi, muzičar ili sportska momčad. Ili možda osjetiš zabrinutost ili preplašenost u tonu glasa kada spomene nešto što je pred njom, kao što je test u školi ili nova avantura kao npr. audicija za neki igrokaz ili po prvi puta novi radni zadatak.

 

Ideju o “otkucaju srca” moj muž i ja smo preuzeli od Michaela, voditelja naše male grupe. Ova ideja mi je pomogla da postanem bolji slušač i dala mi je nebrojene prilike da pokažem ljubav članovima svoje obitelji  kao i poznanicima, pa i potpunim strancima. Ali, ovog tjedna usmjerit ćemo se na članove naših obitelji.

 

slika-blog-otkucaj-srca-2

 

 

Kada čujemo otkucaj srca, možemo dozvoliti da nas samo okrzne i nastaviti sa svojim zaposlenim danom. Ili, možemo odgovoriti djelom dobrote. To mogu biti riječi ohrabrenja ili mudar, mali poklon, djelo pomoći ili pokloniti svoje vrijeme.

 

 

Čuti otkucaj srca je umjetnost koju možemo svjesno uzgajati, kao što je slušanje između redova. To nas može dovesti do najčudesnijeg vremena ohrabrenja dok nam postaje navika da slušamo i ljubimo.

 

Tako je… ovaj tjedan naš izazov da radimo ovo …

 

Nagni se i slušaj. Zatim, ajde i uljepšaj im dan!

Budi posebno osjetljiva ovaj tjedan dok slušaš ove “otkucaje srca”. Sjeti se, ovo je kada netko, usred razgovora, kaže nešto usputno što ti otvori uvid u njeno/njegovo srce i kako se osjećaju. Možda spomenu nešto zbog čega su prestrašeni, uzbuđeni ili prestravljeni. Slušaj između redova da prepoznaš zabrinutost (ili radost!) koja im se javlja i tada učini nešto da pokažeš da ti je stalo kao što je…

 

Ostavi im neki slatkiš na jastuku s porukom da se moliš. Pošalji tekst ohrabrenja na dan velikog ispita. Pošalji rukom napravljenu razglednicu mužu na radno mjesto. Ja znam napisati poruku na njihovu kutiju s marendom. 

 

Kutije za marendu su dobro mjesto za ubaciti poruku ljubavi… i zabavno je!

 

peanut-butter-cups

(Volim te! Čak i više nego što ti voliš čašice s kikiriki maslacem!)

 

Napuniti tegle domaćim džemom je dobar način za imati uvijek spreman slatki poklon pri ruci i tako nekome uljepšati dan. Nedavno sam poklonila nekoliko staklenki prijateljima koji su upravo odveli svoje najstarije dijete na fakultet i oči su im bile lagano crvene. Vidjela sam to na Facebooku pa sam u komentarima napisala neka svrate na povratku u naš mali grad po staklenku da ih utješi.

 

 

strawberry-jam

 

Budi radoznala kada netko od tvojih dragih (ili prijateljica) pravi narudžbu u kafiću. Onda ih iznenadi jednog dana kada osjetiš da im je potrebno ohrabrenje. Ovo sam ja sa Ruth Schwenk. Ona je napisala knjigu zajedno sa mnom, a dobra je Courtneyna i moja prijateljica.

 

karen-and-ruth

 

Ovo je bilješka koju sam napisala i stavila na tanjur sa delicijama, pripremljenim za mog sina, koji se vratio nakon prvog dana na gradskoj višoj školi. Ime školskog tima je The Stars (Zvijezde). (Delicije su nestale prije nego sam stigla napraviti fotku! Izgleda da te obrazovanje izgladni!)

 

you-are-a-star

(Čestitke Spence! Ti si sada zvijezda!)

 

Jedno od moje djece me čulo kada sam prošlog tjedna dijelila svoj otkucaj srca i kupilo mi vruće, kremasto piće jednog dana punog napetosti. Zahvalila sam mu, opet u njegovoj kutiji s ručkom. OPASKA: ovo dijete rijetko kada spomene ove bilješke ljubaznosti. Ipak, kada ih ne ubacim u njegovu kutiju s ručkom neko vrijeme, obavezno to zapazi. Tako znam da mu se sviđaju.?

 

pumpkin-spice-lattes

(Volim te više nego što volim kafu s okusom buče. Hvala opet, za onu jučer kupljenu .)

 

Neka ovaj tjedan naša misija bude da priklonimo uho i slušamo otkucaj srca i onda odgovorimo ljubaznom, brzo smišljenom gestom.

 

***********************

 

Hvala Karen.

Sada je Courtney ovdje. Uskačem samo da podijelim kako je Karen poslala nama paket “otkucaj srca” prije 2 mjeseca! Pričale smo, na telefonu i podijelila sam s njom kako nakon 7 godina školovanja kod kuće, ovu godinu moja djeca kreću u školu. Ona je poslala najslađi paket iznenađenja i skrbi mojoj djeci! Provjeri sama:

 

 

package-1

(Sretan prvi dan u školi! Lexi i Alex – prijateljica vaše mame)

 

Lexi se stvarno sviđe ovaj otkucaj srca!

 

package-2

 

Evo njihovog autobusa koji ih dovozi nakon prvog dana škole. Preživjeli su! Lol! ?

 

bus

 

 

Ovdje Alex uživa u svom kolaču iz paketa koji je Karen poslala!

Vidiš li maramice iza njega?

To je zato jer sam pola dana plakala kad je ova promjena počela. Lol!

 

 

package-4

 

Tako sam zahvalna jer imam prijateljicu koja, ne samo da piše ovakve stvari, već ih stvarno živi u svom životu. Hvala Karen! xoxox

Sada naš tjedni razgovor…

Podijeli s nama kada je netko čuo otkucaj tvog srca i odgovorio s pažnjom koja te ohrabrila ILI nam podijeli kada si ti nedavno čula nečiji otkucaj srca u svojoj obitelji i što možeš učiniti da bi na taj otkucaj srca odgovorila djelom ljubavi.

OVAJ tjedan svaka može sudjelovati u nagradi!

(Vrijedi za sve koje znaju engleski ili se usude zakoračiti u to područje.)

 

 

heartdrop3-01

 

 

Ako želiš naučiti više o tome kako čuti otkucaj srca (heart drop) i onda odgovoriti djelom ljubavi prijavi se  ovdje za besplatni izazov

Doći će na tvoju e-poštu, 5 dana za redom, počevši sa danom prijave. To su kratke video poruke ispunjene nadahnućem iz Biblije i praktičnim idejama kojima možeš dotaknuti Kristovom ljubavlju članove obitelji, prijatelje, suradnike, usamljene, tužne, ljude koji ti pomažu-služe u životu kao što su majstori, pa čak i one… da, one koje je teško voljeti!

 

Dođi i pridruži nam se narednih 5 dana dok slušamo i ljubimo, šireći dobrotu s onima koji su prirodno dio našeg života.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: