Josip Postanak

Ljubomora i bratsko rivalstvo {Postanak 4}


Ljubomora i bratsko rivalstvo {Postanak 4}
Danas smo u Postanku 4.
Žao mi je što ne razgovaramo o  Postanku 1-3. U svijetu gdje su naša djeca bombardirana sa teorijom Velikog praska i evolucijom, od vitalne je važnosti znati istinu o stvaranju i zapamtiti da je potreban korak vjere za vjerovati u kreacionizam I potrebno je  imati vjeru vjerovati u teoriju velikog praska.  
Vjerujem u našu sposobnost debatiranja i pozivanja na razumne točke  koje vode do inteligentnog stvoritelja. Da li je moguće uzeti šaku metala, baciti ga u zrak i gledati kako je proradilo i pokazuje točno vrijeme? Ne, jasno je da svaki sat ima svoga stvoritelja. Na isti način naša su tijela napravljena s očima koja vide iz malih crnih kružića i ruke sa jedinstvenim otiscima prstiju i utrobom za rođenje beba. Tako je sve intrigantno i složeno! Samo ljudsko tijelo je dokaz inteligentnog stvoritelja.
No, idem dalje.  Danas – krećemo u Postanak 4 i gledamo prvu disfunkcionalnu obitelj  u povijesti, Adam i Eva sa djecom Kajinom i Abelom.  
Postanak 4:1-8
Čovjek pozna svoju ženu Evu, a ona zače i rodi Kajina, pa reče: Muško sam čedo stekla pomoću Jahve! Poslije rodi Abela, brata Kajinova.
Abel postane stočar, a Kajin zemljoradnik. I jednog dana KAjin prinese žrtvu Jahvi od zemaljskih plodova. A prinese i Abel od prvine svoje stoke, sve poizbor pretilinu. Jahve milostivo pogleda na Abela i njegovu žrtvu, a na Kajina i žrtvu njegovu ni pogleda ne svrati. Stoga se Kajin veoma razljuti i lice mu se namrgodi.  
I Jahve reče Kajinu: Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što vreba, još mu se možeš oduprijeti.
Kajin pak reče svome bratu Abelu: Hajdemo van! I našavši se u polju,  Kajin skoči na brata Abela te ga ubi.
Prvo, imamo na umu da su Adam i Eva imali savršenog oca – Nebeskog Oca…nije bilo razloga za grijeh.  Bog ih nije iznevjerio.  Kad naša djeca naprave loše izbore , sjetimo se da nismo uvijek mi krivi.  Ponekad  možemo puno toga raditi ispravno, a naša djeca još uvijek mogu pogriješiti.
Zatim zapažamo da su Adam i Eva imali dva sina i da je stariji bio ljubomoran na mlađeg i zatim ga ubio. Uh!
Možete reći – disfunkcionalno?
Žao mi je reći da je bratsko rivalstvo stiglu u našu kuću dolaskom bebe broj 2. Nisam uopće sanjala da će biti toliko borbe oko toga tko će biti glavni!
Od početka vremena postoji bratsko rivalstvo. Kajin je ubio Abela. Zatim su tu Jakov i Ezav – blizanci koji se bore oko prava prvorodstva. Nakon toga je Jakov favorizirao Josipa nad svima ostalim sinovima – rivalstvo zbog šarene haljine. A tu je i Pepeljuga i njezine polusestre – no to je sasvim druga priča, zar ne?   :-)
Što je Kajina potaklo na ubojite misli? Ljubomora. Bog je pogledao na Abela milostivo, a na Kajina nije ni svratio pogled.
Kajina je čak  Svemogući Bog upozorio da ipak čini što je pravo i time bi zaradio Božju naklonost, ali umjesto da napravi kao Abel, Kajin je odlučio uništiti Abela.
Ljubomora uništava.
“Gašenje nečije svijeće neće učiniti da tvoja svijetli jače.”
Zadovoljna i spokojna osoba nije ljubomorna osoba.
Žena koja je duboko u Gospodinu i pouzdaje se u njega nema potrebe biti ljubomorna ni na koga. Zna sa pouzdanjem da ako joj je namijenjeno da ima stvari koje želi, Bog će joj to i dati.  Karakter se razvija  strpljivim čekanjem u kušnjama koje su izazovne.
Teško je gledati nekoga za koga mislite da ima loš glas a pjeva solo na  crkvenom koncertu ili je promoviran na poslu.
Da, boli.
Ali usred naših snova neka ne postanemo ljubomorne na one koji već imaju naše snove.
Zbog ljubomore ćemo kritizirati, ogovarati i trgati drugu ženu, a ljubomora nema ništa s tom drugom osobom – ona je demonska.  Ne dolazi od Boga. Grijeh je i nedostatak povjerenja u Boga i njegovu volju za tvoj život.  
Teška je ovo istina, zar ne?
Ali mi ne smijemo naganjati stvari – moramo naganjati Boga!

Jakov 4:1,2 veli :
Odakle borbe i odakle svađe među vama? Zar ne odavde: od vaših požuda što se bore u vašim udovima? Želite i nemate? Tada ubijate. Strastveno žudite, i ne možete postići? Tada se borite i ratujete. Nemate jer ne molite.
Ljubomora vodi u svađu i u Kajinovom slučaju – u ubijanje.
Ali zbog čega nemamo ono što želimo?  Jakov 4 veli, … jer ne molite. Da bi dobili ono što želimo, moramo moliti Boga i ako nam on to želi dati – dati će nam.
Nitko drugi ne može popraviti ljubomoru u našim srcima. Bog može koristiti nešto što želimo, da nam veli – traži mene prvo.
Nekad si ne možemo isprva pomoći kad nas spopadne osjećaj ljubomore – ali ono što se dalje dešava – tu možemo utjecati.
Kao što je Gospod rekao Kajinu: “ Jer ako pravo radiš vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što vreba, još mu se možeš oduprijeti.
Jednom kad taj grijeh detektiramo, moramo ga napasti priznanjem, molitvom, pismom i odgovornošću. Mi moramo vladati tim osjećajem!
Ljubomora je prava mržnja jer je iz tog razloga okrenula Kajina u ubijanje.
“Ljubav ne zavidi.”  ~ I Korinćanima 13:4
A sad promislite o tome da su prva četiri učenika koja je Isus pozvao bila dva seta braće!  (Šimun-Petar i Andrija, a zatim Jakov i Ivan). Isus je pozvao braću da mu budu učenici. Ova braća očito nisu imala rivalstva kao prijašnja. Dijelili su srce prema Bogu i strast u služenju zajedno i zajedno su bili veći nego kad su bili sami.  
Odgajajmo našu djecu da se ne bore jedan protiv drugoga, već da se vole.
Učimo našu djecu da vladaju nad svojim kušnjama vodeći ih da žele biti uz Boga više od bilo čega na svijetu.
Trudimo se biti zadovoljne i spokojne s onim u životu što nam je Bog dao danas.
Podupirimo naše sestre po tijelu i naše sestre u Kristu i budimo sretne za njih kad primaju blagoslove od Boga.
Zapamtite, ova stvar srca nema ništa s drugima a ima sve s našim karakterom.
**Pridružite se:
Da li ste iskusile borbu s vašom braćom po tijelu ili sestrama u Kristu koja je imala izvor u ljubomori?
Kako nalazite zadovoljstvo kad vam se ljubomora želi prišuljati? Kojim se stihovima priklonite, kad se s time borite? Kako napadate taj dio svog života?
Što vam još Bog govori kroz Postanak 1-4?
U petak se vraćam s videom koji pokriva Postanak 6!
Hodajte s Kraljem!
Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.