Advent

Ljubav za svijetBožić u mom rodnom kraju.

Jedna od mojih najdražih stvari za raditi u vrijeme Božića je voziti se okolo po susjedstvu, sa svojom obitelji, gledajući božićna svijetla i piti vruću čokoladu. To me ispunjava toplinom i privrženošću za ovo vrijeme, ljubavi prema obitelji i ljudima. Ali to je sentimentalna vrsta ljubavi. Ako želimo istinsku ljubav potrebno je gledati na Boga.

Postoje neke stvari koje znamo o naravi Boga. Neke od tih stvari su da je on Duh, da je Svjetlo, rečeno nam je da je ljubav. Nije da samo ljubi, on je ljubav (1 Ivanova 4:8).

Možda mi smatramo da znamo što je ljubav, ali zbog grijeha imamo tek dio ili slomljen pogled na ljubav. Ponekad je naša ljubav temperamenta ili uvjetna a ponekad izlazimo iz ljubavi. Evo nekoliko načina razlikovanja naše ljubavi i Boga koji je ljubav.

Božja ljubav je nezaslužena

Mi ljubimo jer je nešto u nekoj osobi u nama to izazvalo. Djevojka se može zaljubiti u momka jer je dobar, radišan i zgodan. Ali Božja ljubav prema nama nije temeljena na tim vrlinama. On nas ljubi iz svoje vlastite volje a ne iz razloga što smo dobri ili lijepi. 

Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda – vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi…. Ponovljeni zakon 7:7-8

Božja ljubav je nepromjenjiva

Bog nas ne ljubi više jedan dan i manje slijedeći. Njegova ljubav ne slabi radi našeg neuspjeha. Također, njegova ljubav ne jača radi našeg dobrog vladanja. Njegova ljubav je uvijek ista, a ljubi nas snažnom, jakom i privrženom ljubavlju danas, sutra i svaki slijedeći dan.

Iz razloga što se Božja ljubav nikad ne mijenja mi možemo s pouzdanjem držati se teksta iz Rimljanima 8:35, da nas ništa ne može odvojiti od ljubavi Božje, niti naš grijeh od jučer, niti naši grijesi i zanemarivanja njega sutra. Božja ljubav za njegovu djecu je sigurna. 

Božja ljubav je milostiva

Božja ljubav je milostiva jer u njoj on traži dobro za nas. Najveći prikaz Božje ljubavi je davanje svog Sina da nas spasi. U vrijeme Božića slavimo Boga, savršenu ljubav, koja je postala vidljiva. Sama ljubav je uzela oblik, ruke, noge, lice i glas. Prava ljubav hodala je među grešnim ljudima. Božanska ljubav odabrala je da bude odgojena od grešne majke i tate te da ga slave izgnani pastiri. Samo je Kristova vlastita ljubav za svoje uzrokovala da izdrži progonstva i  na kraju smrt od samim ljudi koje je stvorio.

To bi trebalo u nama potaći ljubav prema Bogu koja je toliko snažna da bismo rado žrtvovali sve kako bi on bio prvi u našim životima. Da li smo voljni dati svoje vrijeme kako bi ga proveli s njime? Da li smo voljni podijeliti tu predivnu ljubavnu priču s drugima bez srama ili izgovora?

Molite da, bez obzira koliko puta čujemo Božićnu priču da se osjećamo ispunjeni divljenjem, radošću i ljubavlju prema takvom savršenom Bogu koji ljubi i koji spašava grešnike poput nas.

Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.