Luka 17-24

Kristova služba se nastavlja

Inače ne volim napete priče i one koje me ostavljaju deprimiranom i tužnom na kraju. Moje najdraže priče su uvijek umotane u lijepu sjajnu mašnu. Volim sretne završetke i osjećam da Luka na taj način završava ovu knjigu, sa doista lijepim završetkom.

Luka je volio red i njegova svrha u pisanju o Isusu je da dade redoslijed stvarnih događanja kojima je prisustvovao i slušao o Isusu. I tako Luka odlučuje završiti svoju knjigu s predivnim opisom uzlaska na nebo koji završava u Kristovoj službi na zemlji. Zanimljivo da njegova druga knjiga (Djela apostolska) počinju gdje je ovdje završio, s uznesenjem.

Nastavljamo s Isusom koji je u društvu preostalih 11 apostola. Blagoslivlja ih, govori im da će stići Sveti Duh koji će im dati silu (Djela 1:8). I dok ih blagoslivlja, on se uzdiže na nebo i oblak ga odnosi (Luka 24: 51; Djela 1:9).

Postoje dvije stvari koje sam naučila iz ovog proučavanja

1. OblakTaj oblak koji je odnio Isusa bila je Shekina, slava, vidljiva reprezentacija prisutnosti Boga koja se može vidjeti kroz Pismo. To je bio isti oblak koji je vodio Izraelce po danu a po noći se javio kao stup od ognja. Mojsije ga je vidio kad je sreo Boga na brdu Sinaj. Taj je oblak ispunio hram i bio viđen nad Šatorom od sastanka. Ezekiel je vidio tu vidljivu manifestaciju Boga kako je napustila istočna vrata. Okružila je Isusa na brdu preobraženja. Sada je vidljiva slava Boga s Isusom dok uzlazi na nebo i zauzima svoje zasluženo mjesto s desne Boga Oca (Luka 22:69)

2. Kristova služba Dok uzašašće označuje kraj njegove zemaljske službe također označuje i početak njegove nebeske službe kao našeg Velikog Svećenika. Nju imamo kao pouzdano i čvrsto sidro duše koje prodire u prostor iza zastora kamo je ušao za nas u svojstvu preteče Isus pošto je zauvijek postao veliki svećenik sličan Melkisedeku .

Dobre vijesti samo dolaze , zar ne ! On ne samo da nam je oprostio naše grijehe , već i uzima  kaznu na sebe. On živi savršen život , tako da nas može odjenuti u svoju pravednost. Kroz njegovo uskrsnuće od mrtvih daje nam snagu da živimo vjeran život  i daje snagu za prevladavanje grijeha. On šalje Duha Svetoga da uči , opresvjedočuje, tješi i obučava , a on postaje naš veliki svećenik , tako da dok je on na nebu i dalje služi nama.

Od tada imamo velikoga Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa, Isusa, Sina Božjega, stoga se držimo čvrsto naše vjeroispovijesti . Jer mi nemamo  Velikog svećenika koji ne može suosjećati s našim slabostima, nego onoga koji je u svakom pogledu bio u iskušenju kao što smo mi , ali bez grijeha. Neka  onda smjelo pristupamo prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost  za pomoć u pravi čas .

On nije zaboravio kako je to biti u iskušenju , trpjeti, iskusiti  smrt. Stoga se on može poistovjetiti s našim mukama. On ima savršno suosjećanje za nas , u našim posrtajima i slabostima , u našim bolestima i tuzi. On zna iz prve ruke osjećaj usamljenosti , kao i radosti. Jer on je naš osobni veliki svećenik pa mu možemo pristupiti u bilo koje vrijeme i izliti naša srca  s punim povjerenjem znajući da on razumije bolje od nas  i dat će nam pomoći u našem vremenu iskušenja , dvojbi i patnji .

Ovo proučavanje je stvarno bilo dublje upoznavanje našeg Spasitelja. Da biste vidjele sve stvari koje je ostvario za nas , uočile požrtvovnost za čast Božju i njegovu ljubavi prema ljudima koje je stvorio . Luka prikazuje Princa koji prolazi velike razdaljine da otkupi i spasi svoju zaručnicu.

Moja je molitva je da na kraju ovog proučavanja ljubimo Isusa više nego kad smo krenule.

Gledajući na Isusa ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: