Učinit svoj dom utočištem

Ključ za učiniti svoj dom utočištem

slika-ključ za učiniti dom utoč

 

Što čini dom utočištem?

 

Treba li izgledati kao da je upravo iskočio iz magazina za Dom i vrt, s nevjerovatnim dekoracijama?

Treba li imati određen broj kvadratnih metara, posebnu sobu za svako dijete ili susjedstvo u kojem živiš?

 

Ne. Stvari koje imamo ili stvari koje nemamo ne čine naš dom utočištem.

 

To si TI!

Ti si ključ koji čini tvoj dom utočištem.

slika- ti si ključ utočište -Courtney Joseph

U kojem domu živiš?

Dom #1

 

U ovom domu domaćica je hladna i rastrzana. Vezana je za svoje računalo, televiziju, knjige ili primanjem i slanjem poruka i njenoj je obitelji teško održavati vezu s njom. Njen raspored je ispunjen a broj njenih dnevnih obaveza je toliko velik da joj je teško usredočiti se i živjeti u svakom trenutku s mužem i djecom. Često kasni i stalno je užurbana, osjećajući krivnju zbog rastrzanosti, ali zaglavljena je u toj stazi osjećajući se poraženo i prezaposleno.

 

Ona je razdražljiva. Malo spava, nije imala trenutak samoće godinama i uistinu ne može vidjeti svjetlo na kraju tunela koji će joj donijeti predah. Ona je očajna.

 

Ona je nezadovoljna. Ne sviđa joj se njen dom. Ne sviđa joj se njen muž. Ne sviđa joj se ni njeno dijete/djeca. Ne sviđa joj se njena crkva. Ne sviđa joj se njeno susjedstvo. Uistinu, ni ona se samoj sebi ne sviđa.

 

Ona se ne moli. To je kulturno neprihvatljivo. Ona nikad nije stanovala u domu u kojem se mama moli. Ona ne poznaje druge mame koje se mole. Ona se želi moliti, ali ne zna gdje da počne pa tako ni ne započinje molitvu.

 

 

Dom #2

Domaćica je uključena. Ona je svjesna gdje su i što rade članovi njene obitelji upravo sada. Ako dijete treba pomoć ili ispravak – ona je baš tu da to učini. Ako njen muž treba zagrljaj ili uho koje će ga saslušati ona je upravo tu, vodi računa o njemu. Ona je raspoložena i spremna za društvene igre s djecom i zajedničko vrijeme s obitelji.

 

Ona je mudra u raspolaganju sa svojim vremenom. Ona čuva svoju obitelj da ih prezaposlenost ne dovede do toga da izgube međusobni odnos. Ona pročišćava svoj raspored od svih nepotrebnih aktivnosti. Ona je spremna kad dođe vrijeme za polazak da umanji svaku napetost od priprema u zadnji tren.

 

Ona je ugodnih manira. Ona ne ostaje budna do kasna gledajući televiziju, čitajući, istražujući po internetu ili radeći. Odlazi spavati u razumno vrijeme tako da se može probuditi raspoložena za svoju obitelj. Ona zna da su neka doba u životu zahtjevnija od drugih pa ima strpljenje u svakom periodu svog života i pouzdanje da će požnjeti što je sijala. Ona marljivo radi vjerujući Bogu za ishod svog truda.

 

Ona je zadovoljna. Ona zna da nijedan dom, ni muž, ni dijete, ni crkva niti susjedstvo, ništa nije savršeno. Tako ona bira da bude zadovoljna s onim što joj je Bog dao danas.

 

Ona se moli. Ona zna da je slaba, ali je Bog snažan i zna da ne može ispuniti ulogu žene, majke, domaćice i ponekad zaposlenice u svojoj vlastitoj snazi. Ona je potpuno zavisna o Bogu i tu zavisnost pokazuje moleći se za sve ovo.

 

 

Ona hoda u Duhu.

 

A plod je Duha ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. Protiv ovih nema zakona.” Galaćanima 5:22, 23

 

 

 

Život nije zdjela voća. Svaka od nas želi živjeti u Domu #2, ali teško je izbjeći Dom #1.

S mojim riječima i djelima lako se izmoriti, iznervirati i ponašati glupavo.

Znam da u svojoj vlastitoj snazi ne mogu biti ispunjena mirom i strpljiva.

 

To je ono gdje Krist mijenja sve.

Ne moramo biti besprijekorni da bi zadovoljile Boga. Poslušaj što ću ti reći … Ako si izgubila strpljenje i skrenula s puta – ohrabri se. Isus nas voli činile mi dobro ili zlo. Njegova smrt na križu znači … On je tu za nas, baš tu gdje se nalazimo. One koje su pogrješile u potrebi za milošću.

Ali, mi ne želimo ostati tu gdje jesmo. Kako sazrijevamo u Kristu želimo ići naprijed kajući se za svoje pogreške u prošlom tjednu i hodajući u sili Duha Svetog u tjednu pred nama.

Činiti od našeg doma utočište neće se dogoditi slučajnošću. Moramo to tražiti i nastojati.

Moramo biti namjerno usredotočene!

 

Možda su prošli tjedan mnoge stvari u tvom domu izbjegle tvojoj kontroli, ali postoji jedna stalnost.

 

Bog.

 

On je bio s tobom.

 

Plamen naše svjetiljke koja gori u kuhinji (ili tamo gdje si je postavila) dan i noć podsjeća nas da je Bog tu, Bog koji nas voli, Bog kojemu se možemo okrenuti i obratiti uvijek i uvijek sa svim brigama, strahovima, napetostima i borbama.

 

1. tjedan: IZAZOV: 

Kupi jednu jako veliku svijeću i upali je svakog dana u svom domu.

Ja ću moju paliti ujutro, ali ti možeš započeti za vrijeme ručka / večere ili kad god tebi odgovara. Moju svijeću stavit ću u kuhinju – glavno središte u mom domu.

Svaki put kad pogledaš svijeću pomoli se za mir i strpljenje u tvom domu.

 
 

Učinimo ovog tjedna da naši domovi više izgledaju kao mjesto toplog zagrljaja nego hladnih ramena!

 

Uključi se:  

Jesi li prihvatila izazov?  U kakvom si periodu ti i tvoj dom upravo sad i za koju vrstu promjena se moliš da ih Bog donese u tvoj dom?

 

Hodaj s Kraljem,

 

 

 

Pridruži mi se na Instagramu koristeći Hashtag #MakingYourHomeAHaven

#MakingYourHomeAHaven

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.