Svakodnevna pobožnost Uncategorized

Kako se čitanje Biblije razlikuje od proučavanja Biblije

book-1209805_1920

Svi znamo da pravo kršćansko učeništvo traži svakodnevno čitanje Biblije. Ali, koliko nas, zaista, proučava Bibliju?

Čitanje Biblije i proučavanje Biblije nije ista stvar. U stvari, jedno se jako razlikuje od drugoga jer svako zahtijeva drugačiji pristup.

U prošlim člancima pojasnila sam kako kršćanin može djelotvorno čitati Bibliju. Ali, danas bih htjela ići malo dublje i podijeliti kako bismo trebali proučavati naše Biblije i koja je razlika između ovo dvoje.

Uspoređujem proučavanje Biblije s čitanjem Biblije kao čitanje iz fakultetskog udžbenika s učenjem iz njega. Ako student samo čita svoj udžbenik, a stvarno ga ne proučava, šanse da prođe na završnom ispitu su male.

Dok čitamo, primamo samo površne informacije. Preletimo riječi na stranici i obrađujemo što smo vidjeli. Ali, kada proučavamo što smo čitali, počinjemo istraživati ključne riječi u tekstu i postavljati sebi važna pitanja, kao što su: kako, gdje, zašto, što i kada.

Proučavanje Biblije zahtijeva mnogo više vremena od čitanja Biblije, ali informacije koje prikupimo na taj način idu mnogo dublje u naša srca.

Možemo reći da je čitanje Biblije poput ronjenja u bazenu, dok je proučavanje Biblije poput ronjenja u oceanu. Dubina bazena se ne može usporediti s dubinom oceana. Kada ronimo u oceanu, otkrivamo zanimljiv  svijet, nevidljiv za one koji samo hodaju zemljom.

Ako povežemo čitanje Biblije s proučavanjem Biblije, imamo veću slobodu u našem pristupu Bibliji. Kao što smo mogli čitati u mom članku “Kako čitati Bibliju {i dobiti najviše iz toga}“, najbolje je čitati jednu po jednu biblijsku knjigu jer tako čuvamo pravi kontekst.

Proučavanje Biblije uklanja ove granice. To ne znači da se važnost sadržaja smanjuje kada proučavamo Bibliju. Upravo suprotno. Vidjet ćemo da sada sadržaj igra još veću ulogu dok proučavamo Bibliju, nego dok je samo čitamo.

4 načina kako možeš proučavati Bibliju bez dodatnih materijala

  1. Napravi proučavanje po temama.Na internetu možeš pronaći mnogo stranica s različitim prijevodima Biblije, koje će izvući svaki stih u Bibliji koristeći određene riječi ili izraze. (Ovakvog materijala ima više na engleskom, nego na našem jeziku.) Koristeći ova sredstva, lako je napraviti proučavanje s temama kao što su molitva, ljubav, mir ili radost.

Uronit ćeš još dublje u svoje proučavanje ako klikneš “alati“ uz određeni stih i pronađeš odgovarajuće značenje na hebrejskom ili grčkom.

  1. Napravi proučavanje osoba. Upotrebljavajući pretraživanje na tvojoj omiljenoj biblijskoj internet stranici, možeš pronaći sve stihove u Bibliji koji spominju određenu osobu. Napravi istraživanje života Mojsija, Davida, Pavla, Josipa ili Estere. To je zapanjujuće. Takvo proučavanje pomaže da nam oni postanu živi i podsjeća nas da iako njihova ostavština živi zauvijek na stranicama Pisma, ipak su njihovi životi bili daleko od savršenih.

 

  1. Napravi kronološko proučavanje. Biblijske knjige nisu poredane po kronološkom redu događaja. Mislim da mnogo ljudi to ne shvaća. Dok započinjemo sa stvaranjem u Postanku, sama knjiga Postanka, u stvari, ima raspon od nekoliko stoljeća, u kojima su živjele i neke druge osobe iz drugih biblijskih knjiga, kao npr. Job. Bilo bi nemoguće poredati Bibliju kronološki, jer bi trebali ubaciti jednu knjigu unutar druge knjige, čineći na taj način Bibliju izmiješanu i zbunjujuću.

Ipak, kronološko proučavanje Biblije pomaže nam dobiti bolje razumijevanje biblijske povijesti. Ima nekoliko planova čitanja Biblije po kronološkom redu, kao što je ovaj na Bible Gateway. Koristeći ovaj plan čitanja, možeš ga dopuniti s drugim alatima za čitanje Biblije kao što su povijesne i današnje usporedne karte, usporedba povijesnog i modernog kalendara, značenje biblijskih imena i kako se ona uklapaju u značajna biblijska rodoslovlja – to će stvarno učiniti da ti biblijska povijest oživi!

4. Napravi proučavanje biblijske knjige. Odaberi knjigu iz Biblije i počni proučavati stih po stih. Prvo istraži pisca knjige, kada je napisana, kome je napisana i zašto.                                               Tada napravi proučavanje svake riječi u toj knjizi. Možeš dopuniti svoje proučavanje koristeći komentare najboljih biblijskih učitelja koje možeš naći na internetu besplatno na                                 Blue Letter Bible. To je moj najdraži način proučavanja jer mi pomaže da proučavam Bibliju u kontekstu.

 

3 načina koja pomažu da proučavamo Bibliju u kontekstu

  1. Čuvaj značenje stihova u kontekstu razgovora.Mislim da se svatko od nas može sjetiti kada je netko upotrijebio nešto što smo rekli izvan konteksta i tako napravio drugačiju priču od stvarne. Ono što smo rekli u tom razgovoru bilo je skroz drugačije od onog što je prezentirano.

Isto se događa i s Pismom. Jedan od najviše zloupotrijebljenih  stihova u Bibliji je: “Nemoj suditi da ne budeš suđen.“ Citiran samo za sebe može poprimiti vrlo različito značenje od onog kada ga čitamo u kontekstu Isusovog govora u Mateju 7, kada On kaže da ne čeznemo ukazivati na grijeh u tuđem životu, dok se sami zabavljamo još većim grijehom u svome.

  1. Istraži značenje stiha u kontekstu cijele biblijske knjige. Stih može imati dublje značenje kada ga istražiš u kontekstu knjige u kojoj je nađen. Na primjer, Jeremija 29:11 ima potpuno drugo značenje kada ga istražimo u kontekstu cijele Jeremijine knjige, kada istražimo kome Jeremija prorokuje i što je prorokovano. To ne znači da mi ne možemo primijeniti taj stih u našim životima, ali znači da je važno  zadržati ga u pravom kontekstu i značenju te ne dodavati značenje stihu koje Bog nije zamislio.
  2. Istraži značenje stiha u kontekstu cijele Biblije.Ima propovjednika koji dodaju značenje stihovima u Bibliji i tako potpuno narušavaju ostatak Pisma. Bog nikad neće zloupotrijebiti svoju Riječ! Ako se značenje stiha ne slaže s ostatkom Pisma, tada moramo ponovno istražiti njegovo značenje.

Ako netko pronađe stih koji pokazuje da je spavanje s tvojim zaručnikom u redu, jer si obećala da ćeš se udati za njega, moraš znati da je značenje tog stiha izvan konteksta Pisma. Značenje bilo kojeg stiha koji je pronađen i podržava ovu smiješnu izjavu ne podržava ostatak Pisma koji jasno i nedvosmisleno govori kako je seksualna aktivnost ograničena samo na brak. Točka.

 

Proučavanje Biblije trebalo bi biti dio naše svakodnevne pobožnosti

Možeš učiniti proučavanje Biblije dijelom svoje svakodnevne pobožnosti na taj način da jednostavno čitaš Bibliju polako i tada proučavaš stihove koje si pročitala kako bi dobila dublje značenje.

Proučavanje Biblije ne mora biti komplicirano i možeš ga učiniti dubokim ovisno o vremenu koje imaš.

Ako nemaš previše vremena, možeš pojednostaviti svoje proučavanje:

  1. Istraži pozadinu knjige koju upravo čitaš.
  2. Čitaj 1 poglavlje dnevno i odaberi 1-2 ključna stiha.
  3. Istraži ključne riječi u tom stihu kako bi dobila dublje značenje.

 

 

rosilind

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.