Izlazak

Kako se osjećamo zbog Pinteresta {Izlazak 31-35}

1407267

 

Pinterest – to je virtualni pano gdje možemo okačiti recepte, zgodne cipele, ideje za proslave, dobre citate, ideje za uređenje doma, upute kako nešto sami izraditi, stilove frizura, i mnogo, mnogo više!

Mi to volimo (to je sada najbrže rastuća društvena mreža) i izgleda … po onome što mi je pokazala moja pretraga na google-u
(snimila sam za tebe, slika ispod) – mi to mrzimo!

Utipkala sam riječi “zbog Pinteresta se osjećam” i ovo je ono što se odmah pokazalo:

Pinterest-makes-me-feel...

(Zbog Pinteresta se osjećam… nedostatno, kao promašaj, loše, kao loša mama… )

 

Dakle, ovo je tužno, zar ne? Ima toliko toga za naučiti i uživati na Pinterestu. Ali, očigledno praznik za naše oči tamo, čini da se loše osjećamo u vezi  nas samih.

Zašto?

Pogledajmo Izlazak 31:1-6 i Izlazak 35: 25-35

Izlazak 31:1-6:
Tada Gospodin prozbori … “Gle po imenu prozvah Bezalela … napunih ga Duhom Božjim, … u svakovrsnim vještinama – da smišlja nacrte za radove od zlata, srebra i mjedi i u rezbarenju kamenova za umetanje i u rezbarenju drveta, i da može raditi svakojake poslove … i pridodah mu Aholiaba … da mu pomogne; i u srca sviju koji su vješti stavio sam mudrost da mogu napraviti sve što sam zapovjedio”

Izlazak 35:25-35:

I sve žene koje bijahu vješte prele su rukama svojim i donosile su ono što su isprele od plavog, purpurnog i grimiznog prediva i lana. i sve žene u kojih je srce bilo ponukano mudrošću prele su kozju dlaku.
… Stavio mu je na srce i da podučava njemu i Aholiabu … Njih je obdario umijećem da rade svakojake poslove rezbarske i umjetničke i tkalačke s plavom i purpurnom  i grimiznom pređom i lanom i vezom – radeći sve poslove i smišljajući nacrte.

Dakle, što Izlazak i Pinterest imaju zajedničko?
Dizajnere, zanatlije, vješte žene i umjetnike sa sposobnošću da poučavaju druge!
Tko je ovim ljudima i ženama u Izlasku dao umjetničku vještinu i sposobnost?
Bog.
Zašto im je Bog dao?
Za gradnju šatora – da budem preciznija – za Božju svrhu i slavu.
Da li ti imaš sposobnost slikanja, crtanja, vrtlarenja, šivanja, heklanja, kuhanja, izrade nakita, rođendanskih torti, uređivanja domova ili cvjetnih aranžmana?
Ove vještine su Bogom dane. One su stavljene u tvoj život da bi bile upotrijebljene za Božju slavu.
Ja nisam umjetnica. Ne mogu lijepo nacrtati niti jednostavnog čovjeka! Moj rukopis – tako je ružan!
Ne znam šivati. Ne znam plesti. I osjećam se nesposobnom u području  uređivanja doma.
Što se kuhanja tiče – osjećam se prosječnom … zbog toga stavljam postove sa Janeelinim receptima, ne mojima – iako ima 61 moj recept u periodu 2009.-2010. ovdje na blogu, ali moje su fotografije UŽASNE! Opet – umjetnost fotografiranja nije moja jaka strana.
Tako kad pogledam Pinterest, preplavljena sam mnogostranim talentima svih tih žena.
I mislim na Boga.
U početku – Bog je stvorio nebesa i zemlju – sunce, mjesec i zvijezde – biljke, životinje, stabla … i čovjeka.
“Tada Bog reče “Načinimo čovjeka na svoju sliku, nama slična” ~ Postanak 1:26

Kada stvaramo odražavamo našeg Stvoritelja.

Kada pogledamo na Pinterest – nadvladajmo svoj osjećaj nedostatnosti, ljubomore, uspoređivanja i nadmetanja i umjesto toga budimo zadivljene darovima i vještinama koje je Bog dao ženama – koje su učinjene Njemu sličnima.

Budimo zadivljene Stvoriteljem – našim!
Mi smo odraz Njegove slave!

I kad napravimo rođendansku tortu, a ona je PROMAŠAJ i nije ni blizu slici recepta, sjetimo se da živimo u palom svijetu.
Savršenstvo nas čeka u nebu.
A oni kojima Bog nije samo dao vještinu, već i sposobnost poučavanja (kao što piše u Izlasku 35:34) neka poučavaju na slavu Božju.

Kao što sam prije rekla, nisam vješta sa svojim rukama …
ali …

Ja sam vješta s riječima. Svakodnevno sjednem za tipkovnicu i … »tap-tap- tap«…  slažem riječi u odlomke. Neki su naglašeni. Neki su ukošeni. Pišem naslove. Nabavljam slike da odgovaraju naslovima. Tada stavljam naslove na slike. Za mene – to je umjetnost.

Ali, ovo me “puklo”!

Sve do prije 6 godina, nisam ni znala da mogu pisati. Nisam počela voditi blog, sanjajući  da budem spisateljica. Pisala sam jer sam osjećala kako  me Bog vodi da poučavam žene preko interneta. Ovo je mogla biti propast. Nisam baš bila poznata po pisanju u mojoj srednjoj školi, a  ni na koledžu se nisam isticala na satovima pisanja. Nisam niti uživala na tim satovima.

Zato se pitam, koje vještine ti imaš, a da možda ni NE ZNAŠ da ih imaš?
Ili, koje vještine znaš da imaš, da sjediš na njima – i ne koristiš ih?

Sad je vrijeme da se moliš i tražiš od Boga kako bi ono čime te On obdario – koristila. Nemoj potcijeniti ako TE Bog želi upotrijebiti za izradu predivnih ukrasa ili kolača za crkvene programe. Trebamo te!

Kada sam shvatila da je pisanje bloga moja vještina, počela sam cijeniti tu vještinu. Pogodi koje sam izvore koristila da bih učila …
Pinterest!

Da budem jasnija – ne kažem da svi trebamo biti na Pinterestu.
Ali, ako IMAŠ otvoren korisnički račun tamo – odbacimo neodgovarajuće, »jadna ja!« osjećaje i počnimo ga upotrebljavati kao sredstvo za učenje, pomažući drugima i služeći Bogu.

Radost i svrha dolaze kada svoje vještine i sposobnosti okrenemo u službu ne samo svoje obitelji, već crkve, zajednice i svijeta.

**Pridruži se **

Je li te iznenadilo da je Bog dao Duha Svetoga da osposobi ove ljude za njihov umjetnički rad?
Koje sposobnosti ti imaš i znaš da ti ih je Bog dao? Kako ih upotrebljavaš za Božju slavu?
Što si još naučila ovaj tjedan, čitajući knjigu “Izlaska”?

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.