Josua

Kako se nositi s nasiljem u Bibliji i kako se to odnosi na naše duhovne borbe

14528264_10154068481242545_336877192_n

Dobila sam nekoliko komentara i pitanja u vezi nasilja koje nalazimo u knjizi o Jošui.

Danas ću govoriti na ovu temu i objasniti kako se to odnosi na naše duhovne borbe. Stoga, ako vas muči nasilje u Bibliji, ovaj je video za vas:

{Prijevod transkripta, za sve koji ne mogu pratiti video na engleskom – josua-video-4}

U ovotjednom čitanju u Jošui 17 čitamo ovu priču:

„Tada sinovi Josipovi prozbore Jošui govoreći: ‘Zašto si mi dao u baštinu samo jedan ždrijeb i jedan dio? Ta ja sam brojan puk kojega je Gospod dosad blagoslivljao.’ A Jošua im reče: ‘Ako si brojan puk, ti uzađi u šume pa iskrči sebi ondje u zemlji Perižanâ i divova, budući da ti je pretijesno gorje Efraimovo.’ Nato sinovi Josipovi rekoše: ‘Ovo gorje neće mi dostajati, a svi Kanaanci koji žive u zemlji, u dolini, imaju željezna kola, i oni koji su iz Bet-Šeana i njegovih naselja i oni koji su iz Jizreelske doline.’ Tada Jošua reče domu Josipovu, Efraimu i Manašeu, govoreći: ‘Ti si brojan puk i imaš veliku snagu; nećeš imati samo jedan ždrijeb, nego neka gorje bude tvoje. To naime jest šuma, ali ti ćeš je iskrčiti te će i njezini krajevi biti tvoji; jer ti ćeš protjerati Kanaance iako imaju željezna kola, iako oni jesu jaki’“

(Jošua 17,14-18).

Plemena Efraim i Manaše dobila su svoj dio zemlje… ali… bila je to šuma koju je trebalo raskrčiti… i… neprijatelji sa željeznim kolima, koje je trebalo istjerati iz zemlje.

To je značilo da su imali puno posla prije nego što su mogli živjeti u miru u svojim domovima.

Kakav je vaš dom danas?

Imate li tamo puno posla za obaviti – i fizički i duhovno?

Ne možemo biti pasivni uz pretpostavku da će naši domovi biti mirna mjesta ako tamo nismo dokrajčili posao ili ako smo dozvolili neprijatelju da stvori uporište u našem domu. On mora biti istjeran.

Svjetovni načini mogu se uvući u naše domove i putem bezbožnih prijateljstava, televizije, interneta, video igrica, i Tunes-a, iPad-ova i iPhone-ova.

„Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“

(1. Petrova 5,8).

Zanimljivo je zapaziti kako Efraim i Manaše nisu imali dovoljno vjere da istjeraju Kanaance i na kraju su s njima sklopili savez. Požnjeli su gorke posljedice zbog toga što su još mnogo godina dijelili zemlju sa svojim neprijateljima.

Ne sklapajte savez sa đavlom!!!

Iako je duhovna borba da uklonimo neprijatelja iscrpljujuća – ne možemo si priuštiti da se NE borimo. Isplati se uložiti svu energiju i istjerati neprijatelja iz naših domova.

 

Uskoro završavamo ovo proučavanje i započinjemo knjigu o Sucima. Budite u toku.

 

Hodaj s Kraljem,

Courtney

 

**Pridruži se**

Jesi li danas u duhovnoj borbi? Kako te je čitanje knjige Jošue ohrabrilo?

Hoćeš li nam se pridružiti u knjizi o Sucima? Nadamo se da hoćeš!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: