Uncategorized

Kako ojačati vjeru u teškim vremenima

Kako ojacati vjeru u teskim vremenima

Ovo su teška vremena.

Čini mi se kao da su kršćani svugdje diskriminirani i zlo pobjeđuje.

Ali u slučaju da mislimo da je “teže nego ikad”, sjetimo se Pavlovog vremena, kada su kršćani doista bili progonjeni. Ono što mi doživljavamo ovdje nije ništa u usporedbi s onim što širom svijeta drugi doživljavaju svaki dan. Radi vjere su u zatvoru gdje su mučeni, gladni, žedni, i umiru za Krista.

Ali vjeruj mi da će doći taj dan i nama.

Možda misliš “Daj Rosilind, nemoj fantazirati. Nemoj biti histerična”. Biblija kaže da će nam doći takvo vrijeme kada ćemo morati odlučiti odreći se Isusa ili umrijeti za Njega.

Kada odlučujemo svjedočiti mami i tati ili izgubiti odnos s njima, svjedočiti prijateljici ili izgubiti ju, ne lagati na poslovnom mjestu ili izgubiti posao: takve odluke su vježbe za ono što dolazi.

Ako ne možemo stati sad za Krista, kako ćemo onda?

Teško je nekad gledati svijet oko nas, vidjeti kako lopovi postaju bogati i uspješni na “smiješan način”, kada su nama – koji želimo sve raditi ispravno i legalno nedostižne osnovne stvari kao npr. kupiti lijepu kuću ili stan.

Međutim, Izreke kažu:

“Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” Mudre Izreke 23:17-18

Nemoj se srditi zbog zločinaca, nemoj zavidjeti opakima, jer zao čovjek nema budućnosti, svjetiljka opakih gasi se. Mudre Izreke 24:19-20

Drage moje, nije ovaj svijet naš dom!!

Možemo biti ohrabrene, čak kada sve izgubimo: roditelji, rodbina, prijateljice, posao, kuća, sve…

Zašto? Zato što onog tko ostane Isusu vjeran do kraja čeka nešto puno veće i puno vrednije od svega. Piše:

“Kloneš li u dan bijede, bijedna je tvoja snaga.” Mudre Izreke 24, 10

Drage moje, ne smije naša snaga biti slaba!

Kako možemo ojačiti našu vjeru?

1. Obnavljati svoj um. Kako obnoviti um? Božjom Riječju. Ali treba više od samog čitanja Biblije. Trebamo pamtiti Bibliju, razmišljati o Njoj, meditirati na nju.

Kršćanska meditacija ne znači isprazniti um, kao kod new age-a, nego ispuniti um. Ispunimo um Božjem Riječju, dok nas ta Riječ potpuno ne promijeni!

2. Ispravne emocije. Emocije same po sebi nisu krive. Isus je pokazao emocije: radost, tugu, razočarenje.

Problem je kada nas emocije vode, umjesto da mi vodimo njih i kada vjerujemo našim emocijama.

Kako ih ispraviti i voditi?

Kada kažu:

Bog me je ostavio. Ispravimo stihom – “I nikada te neću napustiti niti ću te ostaviti.” Jošua 1:5

Preteško mi je. Ne mogu! A Biblija kaže – “Sve mogu u Onome koji me jača!” Filipljanima 4:13

Stvarno nemam sreću. Što sam učinila da zaslužujem ovakav život bez sreće? Biblija kaže – “Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” Jeremija 29:11

3. Ispraviti pogled. Petar se počeo topiti kada je maknuo pogled s Isusa na vodu oko sebe.

Kada počinjemo gledati svijet oko nas i kako zli ljudi uspijevaju postanemo zavidne. Trebamo ispraviti pogled. Nije bitno uspijeti u ovom svijetu, nego bitno je da li imamo vječni život! Možemo tu biti uspiješni i opet ići u pakao gdje naš uspjeh nema nikakvog smisla!

Bolje ništa ne postići u ovom životu ali ostati vjeran i ponizan i ići u nebo gdje ćemo primiti vječnu krunu života iz Isusovih ruku i čuti, “Dobro slugo valjani i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’” Matej 25:21

4. Ispraviti standarne reakcije. Ne znam za tebe, ali kada dođe nevolja često se vraćam na stare misli: “Ništa mi ne ide”, “Eto! To je moja sreća!”, “Joj, baš si bez veze i glupa! Ništa ne znaš!”.

Zaista pokušavam ispraviti te misli jer nisu od Boga nego od đavla. Bog ne misli da sam glupa i da ništa ne znam. Ne vjerujem u “sreću” i puno toga do sad mi je išlo….i dobro išlo. Ne zbog mene, nego zbog Boga koji mi je otvarao puno vrata.

Ali te stare misli ruše moju vjeru. Opet gledam okonosti oko sebe. Opet sam maknula pogled s Isusa i otvorila sam vrata sotoni da mi laže tim starim mislima.

Kako ispraviti standarne reakcije? Kada dolaze stare misli, mjenjam ih novim mislima, kao što sam gore objasnila.

Draga moja sestro, moramo sada ojačati vjeru. Kada smo već u nevolji nije vrijeme odlučiti imati jaku vjeru. Moramo je sad ojačati, vježbati i koristiti da kad dođe vrijeme da nas netko proganja radi Krista spremne smo ostaviti sve iza sebe i slijediti Njega!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.