Uncategorized

Kako dovodim svoj molitveni život u red

djd

Red – čeznem za redom. Radim rasporede, popise i planove, a onda se djeca probude… i red završi bacanjem kroz prozor! Tada zapalim svoju svijeću, stavim neku klasičnu glazbu i izgovorim molitvu za mir u našem domu ahaha! Podijelila sam jedan članak ranije ove godine – kako je moj molitveni život teško trpio 2012. god. Obično je na kraju godine moj molitveni dnevnik ispunjen žarkim hodom s Bogom – ali ne i 2012. Bila sam toliko zaposlena pisanjem blogova, školovanjem djece kod kuće, kuhanjem, čišćenjem i brigom o svom mužu… da su dugi molitveni periodi bili zamijenjeni brzinskim molitvama tijekom dana. Tako da sam 2013. imala svježi početak i još uvijek se borim da nađem novi balans u novoj službi koja mi oduzima više vremena nego prije. To je disciplina koju je mnogo lakše izgubiti nego zadržati. Nakon što sam podijelila svoju borbu iznad dobila sam prilično mnogo e-pošta od žena koje su tražile još detalja o tome što zapisujem unutar svog molitvenog dnevnika…pa evo kako to izgleda.

Svake godine 1. siječnja nastojim dovesti svoj duhovni život u red. Otvorim novih, jednostavnih 5 tematskih bilježnica i prenesem svoje omiljene citate i stihove iz prošlogodišnjeg u ovogodišnji dnevnik. Tada ispišem svoje duhovne ciljeve za ovu godinu i započnem svoju prvu predanost u novoj godini!

prayer-journal-box-1024x730

Vodim dnevnik od kada mi je bilo 16 godina – dakle, oko 21 godinu (poštedjet ću vas matematike – sada imam 37 godina hahah!). Dakle, možda se pitate što pišem u svojim dnevnicima? Moj odgovor: To je mnoštvo svega – zato imam 5 tema, pisanicu, bilježnice! Pišem sljedeće:

  1. Svoje svakodnevne molitve. Ponekad su u obliku popisa, a ponekad ispisujem čitave molitve.

prayer-journal-1-768x1024

  1. Priznanja. Priznajem svoje grijehe u svojoj bilježnici – joj, ne dozvolite da vam djeca dođu do toga ahahah! U posljednje vrijeme, radim na svojoj privatnosti i tako koristim riječi u šiframa ili često napišem samo riječ „priznanje“ (kao na slici iznad: „confession“), a potom se zaustavim i priznam svoje grijehe, ali ih ne zapisujem. Disciplina priznavanja je neprirodna – lako je postati nemaran u ovom području.

prayer-journal-4-1024x918

  1. Hvale. Ponekad ih napišem u obliku popisa, a ponekad ispišem cijele molitve zahvaljivanja.
  2. Stihovi. Često ispisujem stihove iz svog tihog vremena koristeći SOAK metodu. S – stoji za Stihove. O – stoji za Opažanje. A – stoji za Aplikaciju (Primjenu). K – stoji za Klečanje u molitvi.
  3. Molitve za druge. Imam misionarske molitvene kartice po kojima molim. Također molim po popisu imena obitelji, prijatelja i blogera. Dok vodim biblijsko proučavanje za žene, uvijek čuvam popis žena u grupi kako bih molila za svaku od njih po imenu.

prayer-journal-folder-1000x1024

  1. Knjiga bilješki – kada pročitam dobru knjigu, smatram autora svojim mentorom. Često puta zapisujem stihove koji su dotakli moju dušu.

prayer-journal-book-journal-931x1024

Ono što ne vodim u dnevniku je sljedeće:

  1. Loše stvari koje moj muž kaže ili učini. Jedno sam vrijeme znala uzeti svoj dnevnik kada se posvađamo i samo izliti svoje frustracije…Gospodinu. Predavanje mojih frustracija Gospodinu bilo je dobro, ali vođenje tih frustracija u dnevniku nije bilo baš dobro. Evo zašto…nekoliko godina kasnije, čitala sam dnevnik i došla do toga kada smo se Keith i ja posvađali – oh bilo je grozno! Svi osjećaji su se povratili kao da se to upravo dogodilo – kakav alat od neprijatelja da me odvuče od opraštanja i milosti koje mi je Bog dao da širim dalje. Tog dana sam odlučila da neću više zapisivati trenutke kada sam ljuta… ako osjećate potrebu za pisanjem – zapišite, isplačite se i bacite papir – nevjerojatno je kako se ljutnja jednostavno može ponovno pojaviti samo ako se podsjetite.
  2. Loše stvari o drugima. Tu i tamo u svojim dnevnicima izražavam razočaranje kada me prijatelj ili član obitelji povrijedi. Nevjerojatno je kako godinama kasnije mogu vidjeti svoju nezrelost u nekim situacijama do točke da se posramim same sebe kada čitam ono što sam napisala – grijeh je tako očit na svim stranicama! Ne želim griješiti u svom dnevniku!

Stoga, vrijeme je da naše duhovne živote dovedemo u red. Ukoliko nikada niste pokušali voditi dnevnik, ohrabrujem vas da što prije sebi nabavite neku bilježnicu. Mogu posvjedočiti da je to moćan alat u mom duhovnom životu.

 

Hodajte s Kraljem,

siggy-1

**Uključite se: Vodite li dnevnik? Što u njega zapisujete?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: