psalmi

Kada zli napreduju i Bog se čini daleko {Psalam 10}


Uznemirava li vas smjer kojim ide ovaj svijet?

Slušanje vijesti ovih dana bolno je iskustvo. Gledanje kako se ugnjetavaju žene, djeca, siromašni, rasne netrpeljivosti i progon kršćana diljem svijeta, sasvim je dovoljno da svi skupa sjednemo i kažemo: „Bože, gdje si?“

Korupcija koju vidim u našim vlastima, koja je nužno u kombinaciji s političkom korektnošću u medijima, potiskuje istinu i ranjava moje srce.

Jedna čitateljica mi je pisala i upitala me:

Kako da živimo s radošću kada nam se sve ovo događa pred očima, i toga je sve više? Kako da se ne osjećamo ljutito i uplašeno? Da, Isus je naša nada, ali to ne sprječava ludilo oko nas. Pogađa me to. Pitam se, da možda uopće ne bih trebala gledati vijesti. Kako se vi nosite s time? Zar niste u strahu za svoju djecu koja odrastaju u ovoj zemlji, a koja postaje totalni nered i za njihovu djecu.

Ovo je dio mojeg odgovora njoj:

Znali smo gledati kasne vijesti iz zemlje nekih 1-2 sata svaku noć. Znate one emisije u kojima se analizira sve što se dešava… To je bila moja „zabava“, i mog muža…ali više to ne možemo gledati. To je postalo toliko nevjerojatno uznemiravajuće.

Još uvijek ponekad pogledamo, ali ne više svake večeri ili iz navike, kao što smo to prije činili. Jednostavno više ne možemo time okupirati svoje misli, a da ne postanemo obeshrabreni i uplašeni. Tako da naše misli nastojimo držati usredotočene na Krista i okupirati se drugim stvarima!

Potrebno nam je da se informiramo, ali to danas uglavnom činim putem interneta…a onda ostanem u Božjoj riječi i isključim se od vijesti radi dobrobiti naše djece. Želim da u nama vide hrabre, jake roditelje koji unatoč pobuni i tami, poput svjetla sjaje hrabro, neustrašivo i s radošću koja sve to nadilazi.

Borite se za radost – nemojte dozvoliti tami da vam to oduzme. Ovaj svijet nije naš dom – samo smo u prolazu, i postoji toliko mnogo ljudi u svijetu čije su okolnosti mnogostruko gore – zato dok zauzimamo stranu za ono što je pravo i istinito – imamo razloga za radost u sigurnosti koju za sada imamo.

Molite za našu zemlju i za sigurnost naše djece i unučadi, i brigu stavite u ruke našeg ljubljenog Boga koji je dostojan svakog povjerenja i darovatelj mira.

Ako vam nedostaje mir – molite Boga za mir. To je plod Duha – kao vjernik, On želi da ga imate. On želi da imate radost. Tražite ga i čuvajte svoje misli – budite psihički jaki – ne dopustite da vas nekontrolirane misli uznemire. 

A to me dovodi do današnjeg čitanja u Dobro Jutro Djevojke. U Psalmu 10., David je upitao:


„Zašto, Gospodine, stojiš izdaleka? Zašto se kriješ u danima tjeskobe?“Usred Davidove boli i nevolje zbog neobuzdanog množenja zla…

David moli.

I mi bismo trebali.

U Davidovoj molitvi, on navodi:

5 znakova zlih:

1) Oni su ponosni. (2.,3.,4. i 6.stih)

2) Imaju usta puna zlobe i kletve. (3., 7.stih)
3) Oni su pohlepni. (3.,9.stih)
4) Oni su nasilni. (8.-10.stih)
5) Oni su bezbožni. (4.,11.stih)

U 4. i 13. stihu, David o zlima kaže:


„nema Boga ni u jednoj od njegovih misli.“
Zli se odriče Boga, „govoreći u svome srcu: ‘Ti za to nećeš ništa zahtijevati.’“Zli ne mogu pobjeći od misli da Bog POSTOJI – zato uvijek iznova moraju sebi ponavljati – da Bog ne postoji i da nema nikoga kome će odgovarati. Ali oni znaju – njihova savjest i sve što je stvoreno im govori – da Bog postoji.

Ustvari, u 11.stihu opaki kaže:


„U srcu svome reče: ‘Bog je zaboravio: sakrio je lice svoje; neće on to nikada vidjeti.“Vidimo unutarnju borbu o postojanju Boga i potiskivanju istine. To je konstantan napor – u svom srcu i umu stalno si iznova moraju govoriti – da Bog ne postoji.

I zato, kad vam se čini da opaki napreduju i da je Bog daleko, učinite isto što i David, i dođite Bogu u molitvi.

Teško je moliti kada opaki napreduju. Teško je moliti kada se Bog čini udaljen, ali naši nas osjećaji varaju. Bog je bio s Davidom dok je pisao upravo ovaj psalam, i Bog je s vama, upravo u ovom trenutku. On nije daleko.

Od 14. do 18. stiha, David objavljuje:


14 Ti si to vidio; jer ti gledaš nedjela i pakost,
da uzvratiš rukom svojom:
tebi se prepušta ubogi;
ti si pomoćnik siročadi.

15 Satri mišicu opaku i zlu čovjeku:
istražuj njegovu opakost dok je više ne nađeš.

16 Gospodin je Kralj u vijeke vjekova:
iz zemlje njegove nestade neznabožaca.

17 Gospodine, ti si čuo želju poniznih:
ti ćeš pripraviti srce njihovo, ti ćeš dati da čuje uho tvoje;

18 Da obraniš pravo siročadi i ugnjetenih,
da više ne tlači čovjek zemaljski.Trebamo prestati razmišljati kao zli – da je Bog daleko.

On je blizu, i Njegove oči, uši i ruke su za nas!

Isus vidi SVE i On je podnio križ od ruku zlih i pobijedio NAD zlom.

To je zbog Njegove žrtve na križu i pobjede nad grobom koju hrabro navješćujemo – On je Kralj kraljeva u vijeke vjekova.

Borite li se sa stanjem u kojem je svijet?

Ovaj svijet nije naš dom. Mi smo samo u prolazu!

Ojačajte svoje srce. Budite hrabri.

Jeste li pročitali knjigu Otkrivenja? Na kraju sve završava dobro. Budite strpljivi dok čekate povratak Gospodina i stavite sve svoje pouzdanje u Njega. Kada se osjećate uplašeni ili frustrirani, učinite što i David, molite. U knjizi Psalama uvijek iznova vidimo kako se Davidovo srce okreće od težine ka hvali, jednostavno zato što je sa svim svojim problemima otišao ravno Bogu.

Donesite svoje probleme pred Isusa. Neka On olakša vaš teret.

Hodajte s Kraljem,

Courtney

**Pridružite se u razgovoru**

Jeste li u strahu zbog stanja u svijetu? Uznemiravaju li vas vijesti koje svakodnevno čujete?
Jeste li se ikad borili s osjećajem kao da je Bog daleko?
Koji vam stihovi pomažu da nadvladate ove osjećaje?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.