1 Petrova 2 Petrova

Kada želiš biti radikalna za Krista

Kada zelis biti radikalna za Krista

Nisam nikada čitala Petrove poslanice na ovaj način!

Stvarno su me ohrabrile.

 

Dakle, u Prvoj poslanici vidimo upute zrelim i novim kršćanima, ženama i onima koji trpe za Krista.

Zrelim kršćanima Petar kaže: “Opašite um”. Koristeći primjer muškaraca kojima se žuri pa moraju dići donji dio haljine i vezati oko struka kako ih ne bi sprječavala, rekao im je da ako se ne žele spotaknuti u ovoj utrci, moraju odbaciti sve grijehe i hodati sveto.

Novim kršćanima je rekao da je bitno mijenjati karakter – unutarnjeg čovjeka.

Ženama kaže da budu pokorne svojim muževima, a ako muž nije obraćen da će biti pridobiven bez riječi, samo srcem obučenim u neraspadljiv nakit, krotak i miran duh.

Svim kršćanima govori da je trpjeti za Krista velik blagoslov. Ne trebamo se čuditi ili sramiti, nego znajmo da kao što je Isus trpio, i mi ćemo skupa s Njim. I tako smo dionici u Njegovim patnjama.

 

U Drugoj poslanici, Petar ide još dublje.

Dao nam je 8 koraka kako možemo biti plodni kršćani: vjera, poštenje (moralna izvrsnost), znanje, uzdržljivost, postojanost, pobožnost, bratska ljubav i ljubav.

Onda nam je dao 8 načina kako možemo prepoznati lažne učitelje: idu za tijelom, preziru vrhovništvo Gospodnje, obijesni su, drski su, ne boje se uvredljivm riječima napadati Slave, oči su im pune požude za preljubnicom i ne odustaju od grijeha, srce ogrezlo u lakomstvu.

Ali bih dodala da ne smijemo biti skeptični jer će nam skepticizam ukrasti radost spasenja! Trebamo biti kao revni kršćani iz Bereje koje su “sasvim spremno primili Božju Riječ svaki dan istražujući Pisma da li je tako.”

I na kraju nam je dao 3 načina kako imati vječnu perspektivu: čekamo revno (gledamo naprijed, a ne nazad… gledamo na nebo), nastojimo da bez ljage i mane budemo u Njegovim očima u miru (hodamo sveto), i strpljivost našeg Gospodina smatramo prilikom za spasenje – a ne odustajanjem od Njegova povratka.

 

Svaki dan naša Marina i ja snimamo svoje misli, a jedanput tjedno snimke skupimo i stavljamo ovdje. Nadam se da vam je bio blagoslov čitati i proučavati zajedno s nama.

(Ako želite gledati snimke za 1 Petrovu poslanicu, kliknite ovdje)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: