Mudre izreke

Kad tvoj muž NIJE muž Mudrih izreka 31

slika-MI-31-blog-čet

 

 

Dobrodošla u 4. dan našeg detaljnijeg proučavanja žene Mudrih izreka 31! Ne mogu zamisliti da je skoro gotovo – ne želim ovo završiti!

Danas ćemo napokon upoznati ovog blaženog muža koji je dobio ženu o kojoj većina muškaraca može sanjati da ju dobije!

Pogledajmo današnje čitanje u Mudrim izrekama 31:23-26 i molimo i tražimo Gospodina da nas oblikuje u ženu kakvom nas On želi:

 

23 Njen muž je poznat na dverima,

kad sjedi sa starješinama zemaljskim.

24 Ona izrađuje lanenu odjeću prodaje je

i opskrbljuje trgovce pojasevima.

25 Ona je obučena u snagu i dostojanstvo;

pa se smije danu budućem.

26 Ona usta svoja otvara u mudrosti

i zakon milosrđa njoj je na jeziku.

 

Do sada smo vidjeli da žena Mudrih izreka 31 ustaje rano, marljivo radi, kupuje pametno, izuzetno je produktivna i čak u poslu je zdravo razumna, pruža svoje ruke potrebitima, spremna za svaku životnu sezonu, a njena odjeća je odraz njenog karaktera: sa stilom.

Sljedeće vidimo da je njen muž poštovan na vratima grada (stih 23).

Iza svakog velikog čovjeka je velika žena i podrška žene Mudrih izreka 31 pomogla je uspjehu njenog muža.

Žena Mudrih izreka 31 je jaka, samopouzdana, sposobna i pametna, a ipak ona ne zasjenjuje svog muža. Ona mu dozvoljava da preuzme vodstvo i ona čini da on sjaji!

Ali, muž Mudrih izreka 31 mora biti jako marljiv i jednako mudar ili neće biti u stanju ostvariti vodstvo u gradu. On vodi računa o građanskim poslovima u zemlji i pomalo je pokretač i onaj koji potiče. Ovaj muž i žena su čudesan tim.

 

Ovo je dio gdje žene koje imaju muževe koji ne uspijevaju postići njihova očekivanja uzdišu. Možeš uzdisati i pitati se – kad bih samo imala muža kao što je ovaj onda bih mogla postati žena Mudrih izreka 31.

 

Znam žene koje žive kao žena Mudrih izreka 31 i njihovi muževi su ih ostavili i to me ljuti! Ljuti me glupost tih muževa.

Prtijateljice, u ovom svijetu možemo promijeniti samo jednu osobu i to smo mi same. Ako tvoj muž nije muž Mudrih izreka 31 – mi ga ne možemo promijeniti. Moramo to staviti u ruke Gospodina.

1. Petrova 3:1,2 kaže:

 

Tako i vi žene, budite podložne svojim muževima da ako su neki i neposlušni Riječi pridobiveni budu bez riječi življenjem vas žena pošto promotre vaše strahom (Gospodnjim) prožeto čisto življenje.


Žene, dobijte ih bez riječi. Ovo je Božji način. Moli za svog muža i čuvaj svoje ponašanje. Živi čisto i dozvoli Bogu da radi na srcu tvog muža u Njegovo vrijeme.

Znam da je teško i bolno, ali bit će još bolnije ako se usmjeriš na njegove greške i mane umjesto da se samo usmjeriš na to da živiš život koji poštuje Boga.

Idete li ti i tvoj muž različitim smjerovima u životu – svako se bori za svoje ciljeve?

Ako tvoj muž ne može voditi u domu, kako može voditi u zajednici?

 

Riječ podložnost se sastoji od dvije riječi – na engleskom (submission).

Pod (na eng. sub) je prefiks i znači (kao i na hrvatskom) ispod, pod. Kao npr. u riječi podmornica, potopiti.

Ložiti (na eng. mission) na hrvatskom znači grijati – što je u doba zime jako važno. Engleska riječ mission – misija – znači važan cilj ili svrha.

Kada žena dozvoli mužu da vodi – znači da ona stavlja njegovu misiju – njegove ciljeve – svrhe njegovog života iznad svojih.

To ne znači da ona ne može imati svoje ciljeve. Uskoro ćemo pogledati na nove poslovne avanture žene Mudrih izreka 31. Ali prije toga, ovo znači DA ciljeve koje ima njen muž ona ih je prigrlila kao da su njeni i zajedno mu pomaže da ih on dostigne.

Udala sam se za muža koji je veliki vizionar, ali desilo se da je i moj muž oženio ženu koja je veliki vizionar. Mislim da nijedno od nas prije vjenčanja nije moglo zamisliti koliko je svako od nas jako marljiva osoba. Možda ovo izgleda kao dobra stvar ali nije uvijek lako ostvariti moje ciljeve na način da njegovi ciljevi dolaze prije. Težnje mog muža zahtjevaju mnogo moje podrške i težnje moje službe zahtjevaju mnogo mog ozbiljnog rada.

Ponekad je ovo izvor sukoba jer moram redovno procijenjivati moje ciljeve da bih bila sigurna da ne dolaze ispred života naše obitelji. Moram se sjetiti da u različitim razdobljima stvari kao putovanja i propovijedanje su mogući, ali baš u ovom periodu života – moja me obitelj treba kod kuće. Odbaciti mogućnosti nije uvijek lako ali donosi mir i red u naš dom jer ja tražim da prvo podržim ciljeve mog muža.

Molim te shvati da dok pišem ovu seriju članaka – pišem je kao jedna na istom putu kao i ti. Moje srce čezne da budem žena Mudrih izreka 31 ali prepoznajem da stvaran život dolazi sa stvarnim preprekama i svaka od nas ima različite prepreke.

Svaka od nas ima svakodnevne borbe s muževima, djecom, našim poslom i teretom pritiska i to samo živeći na planeti zemlji.

Ali …

Svaka od nas ima različite slagalice.
Primjeni principe Mudrih izreka 31 na tvoju slagalicu i onda se moli i prepusti ishod Gospodinu.

Sljedeće, vidimo ženu Mudrih izreka 31 da pravi odjeću i šalove  i prodaje ih (stih 24).

Opet vidimo njen poduzetni duh. Žena Mudrih izreka 31 primjenjuje izvrsnost i kvalitetu na svoj posao. Rezultat – njen proizvod je tražen kod trgovaca.

Tada je vidimo obučenu u snagu i dostojanstvo (stih 25). Prijateljice, marljivo radim da bih bila ovakva vrsta žene. Može se činiti da sam obučena u snagu i dostojanstvo ovdje na blogu DJD, ali u stvarnom životu – ja se razotkrivam.

Stvarno nisam baš dostojanstvena osoba. Ja sam kao otvorena knjiga i sve se kod mene vidi. Mislim da je to snažno za blog ALI ako nisam pažljiva … ja sam “brbljavica”.

Dostojanstvena žena bira biti dostojanstvena baš kao što bira i odjeću za taj dan. Ona razvija poštovanje i uvažavanje načinom kojim se izražava.

I konačno, ona govori s mudrošću i rječju milosrđa (stih 26) … sjećaš se kako sam spomenula moj problem s brbljanjem? Borba je stvarna prijateljice. Više o tome na stranicama moje knjige str 27-33.

Staviti naše jezike u red može biti velika borba. Jakovljeva 3:2 kaže da nema nikog tko govori bez greške – nitko od nas nije savršen. Ja mogu zapamtiti stihove i znati što  TREBAM i što NE trebam reći – ali ako NE PROMISLIM prije nego što počnem govoriti – sapleću se o moje riječi i povrijediti druge.

slika-MI-31-čet

Kao one koje se bore biti kao žena Mudrih izreka 31 – mi moramo:

1. Vježbati samokontrolu sa svojim osjećajima. Kada govorimo ubrzano – npr. kad dajemo djeci lekciju – obično postanemo grube.

2. Paziti na sarkazam – to obično pokazuje na ogorčeno srce.

3. Paziti na kritične opaske – one su zastava upozorenja koje otkriva ponosno, zavidno, sebično i ljutito srce.

Tu je i izazov Mudrih izreka 31 za danas:

  • Postoji li misija ili cilj koji tvoj muž ima koji ti nisi prihvatila kao vlastiti? Donesi odluku u svom srcu da ćeš ga podržati i tada mu obznani da ga podržavaš!
  • Budi brza primjetiti snagu kod drugih i spora da ukazuješ na njihove mane.
  • Radi na čišćenju svojih riječi.
  • Bori se da PRVO budeš nježna i milosrdna prema svom mužu i djeci (kakva si kod kuće to je ono tko si ti zaista!) i tada pred drugima van tvoje kuće.
  • Pročisti svoje srce čitajući Božju riječ i ostavi svaku ljutnju, gorčinu, zlobu, ogovaranje, zavist i samosažaljenje.

 

 

Hodaj s Kraljem,

 

**Uključi se**

Imaš li muža Mudrih izreka 31?

Boriš li se da podržiš ciljeve svog muža?

Jesi li dostojanstvena kad govoriš? 

Što možeš učiniti da bi bila sličnija ženi Mudrih izreka 31 u ovim područjima?

MI 31-pitanje-čet

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: