Josip Postanak

Jesam li se udala za pogrešnog čovjeka? {Postanak 24-25}


Imate li nekad teške trenutke u svom braku, kada se pitate jeste li u braku s krivom osobom? Možda vaš suprug nije ispunio vaša očekivanja ili se potpuno promijenio u osobu kakvu ne prepoznajete. Što tada?
Danas, pokrivamo čitanje Postanka 24 i 25. Vidimo prekrasnu ljubavnu priču dok Bog orkestrira pronalazak Rebeke za brak s Izakom.
Abraham je poslao slugu u Nahorov grad. Ovo su riječi sluge:
„pa neka djevojka kojoj ja rečem: ‘Molim te, spusti svoj vrč da se napijem’, a ona odgovori: ‘Pij! I deve ću ti napojiti’, bude ona koju si odredio za svoga slugu Izaka. Tako ću saznati da si iskazao milost mome gospodaru.“ Postanak 24,14
Prije negoli je sluga uspio do kraja izgovoriti – prekrasna Rebeka se pojavila i ispunila njegove riječi!
Bum – samo tako desio se ljubavni klik!
A zatim sluga dođe u kuću Rebekinog oca i brata tražiti njezinu ruku za brak. Zahtjev je bio odobren, i već drugog dana Rebeku su odveli u novu zemlju. Sada pogledajte kako se ovaj uvod u brak odvija.
Postanak 24,64-67:
64 Kad Rebeka, podigavši svoje oči, opazi Izaka, sjaha s deve 65 pa zapita slugu: »Tko je onaj čovjek što poljem ide nama ususret?« 
A sluga odgovori: »Ono je moj gospodar.« Nato ona uze koprenu te se pokri.
66 Sluga ispriča Izaku sve što je učinio. 67 Tada Izak uvede Rebeku u svoj šator i uze je sebi za ženu. U ljubavi prema njoj Izak je nalazio utjehu nakon smrti svoje majke.
Par je sastavljen na nebu, je li tako? Pa, gotovo da je.
Mislim, jasno je da je Bog ovime nadmoćno upravljao. Rebeka je imala predivan duh povjerenja koji ju je vodio da istog trenutka ostavi svoju vlastitu obitelj, i uda se za Izaka. I sve se činilo dobro, sve dok… nisu došla djeca.
Kao prvo, u Postanku 25 vidimo da je Rebeka neplodna. Još je jednom, Božji izabrani narod bio prisiljen pouzdati se u Boga kako bi otvorio njihove utrobe. Nakon Izakove molitve, Rebeka je začela blizance. Ali, njezina trudnoća joj se nije činila normalna jer su se djeca hrvala U NJEZINOJ UTROBI! Uhh!
Možete li to zamisliti? A onda je upitala Gospodina zašto, a On joj je u Postanku 25,23 odgovario:
»Dva su svijeta u utrobi tvojoj;
dva će se naroda iz tvog krila odijeliti.
Narod će nad narodom gospodovati,
stariji će služiti mlađemu.«
Ovo je bilo proročanstvo onoga što će se dogoditi. Roditi će se Ezav i Jakov, i Jakov će ukrasti Ezavov blagoslov.
A ovo je udarac iz utrobe – Izaku je bio draži Ezav, a Rebeka je više voljela Jakova. Ovo je stvorilo temelj za bračne probleme.
Rebeka je izvela plan kako bi zavela i prevarila svog vlastitog muža u davanju prvorodstva njezinom omiljenom sinu.
Prijevara. Manipulacija. Neuspjela očekivanja.
U Postanku 27,33, vidimo kako Izak reagira na Rebekinu smicalicu:
33 Izak se silno prepadne: »Pa tko je onda bio onaj što je divljači ulovio i meni već donio? Blagovao sam je prije nego si ti došao; onoga sam blagoslovio i blagoslovljen će ostati.«
Uh Oh – par sastavljen na nebu? Mislim da se sada Izak nije tako osjećao. Ipak, on nije oženio pogrešnu osobu. Jasno nam je kako je njihov brak započeo, i to je definitivno žena koju je Izak trebao imati.
Često puta, brak započne u tek vjenčanom blaženstvu, ali kako godine prolaze, a sukobi rastu, na osobu s kojom smo stupili u brak možemo početi gledati i misliti – što sam to učinio/la? Čujem toliko mnogo priča od žena koje govore: ‘On nije ono što sam o njemu mislila kad sam se udavala’ ili ‘Udala sam se za pogrešnu osobu – mogu li iz toga izaći?’.
Nije lako biti u braku. Kada u Bibliji čitam istinite priče o Božjim muškarcima i ženama, vidim da su i njihovi brakovi bili također borba. Vidim bol i patnju kojeg je grijeh unutar braka prouzročio. Vidim iskvarene heroje u potrebi za istom Isusovom milošću, kakvu i mi danas trebamo u našim brakovima.
Sjetimo se da nijedan muškarac – bez obzira koliko se vjeran Bogu činio na početku – nije savršen. Stres i sebičnost i grijeh se mogu uvući u svaki brak. Nitko od nas nije imun na utjecaj grijeha. Sukobi u braku ne znače da smo u braku s pogrešnom osobom.

Idemo se još jednom obavezati čovjeku kojemu smo se pred Bogom i ljudima zavjetovale da ćemo ga voljeti do kraja.
Obavežimo se da ćemo raditi na teškim stvarima i biti milostivi prema njegovim nedostacima.
Sjetimo se da su naši muževi oženjeni za nas – grešnici. I mi njih ponekad iznevjerimo i trebamo njihovu milost u tim trenucima isto tako.
Rebeka je žnjela neke teške posljedice radi njezinih loših odluka, a o tome ćemo razgovarati u petak.
A do tada…

Pridružite se:
Utječu li na vas promjene koje djeca i stres mogu donijeti u brak? Borite li se nekad sa mislima da ste se možda udale za krivu osobu? Prepoznajete li kako neprijatelj želi koristiti ove misli da uništi vjernost prema vašem mužu?
Rebeka je bila lijepa, ali je dozvolila da njezina unutarnja ljepota izblijedi. Na koji način radite na vašoj unutarnjoj ljepoti radi vašeg muža?

 

Hodajte s Kraljem,
Courtney
Ovotjedni plan čitanja:

*Napomena: Ako vas vaš muž zlostavlja ili je nevjeran, molimo vas da potražite zaštitu i savjetovanje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.