Ponovljeni zakon

Izabiru li kršćani nasumice koje će dijelove Biblije primjenjivati?

Izabiru li

Ovotjedno čitanje Ponovljenog zakona 21–25 nije bilo lako čitati. Dozvolite mi da započnem na sljedeći način – hvala Bogu da starozavjetni zakoni više nisu na snazi!

No, ovo je dio za koji nam nekršćani govore da se nalazimo u proturječnostima. Obično kažu da kršćani nasumice biraju kojih će se dijelova Biblije držati, a kojih neće.

Stoga, idemo razgovarati zašto nas starozavjetni zakoni Ponovljenog zakona više ne vezuju, kako bismo mogli odgovoriti na ovo učestalo pitanje.

Prvo, ovaj tjedan čitamo neke zakone koje više ne slijedimo. Primjerice, kamenovanje buntovne djece do smrti (Pnz 21,18-21), pogubljivanje muškarca i žene koji su počinili preljub (Pnz 22,22), zabrana kamata na pozajmice (Pnz 23,19), zahtijevanje od poljoprivrednika da na svojim poljima ostave nešto hrane za siromašne (Pnz 24,19), te zahtijevanje od muškarca da se oženi ženom svoga brata koji je umro (Pnz 25,5).

Ostali zakoni koje više ne prakticiramo, a koji nisu u ovotjednom čitanju, uključuju sve zakone u vezi žrtvenog sustava, određene hrane koja se smatrala nečistom i nejestivom, te istrebljenja ostalih naroda.

Svi ovi zakoni napisani su pod Starim savezom za Božji narod – Izraelce.

Starozavjetni zakoni čine se okrutni – ali ukazuju na karakter našega Boga. On zahtijeva svetost.

U Ponovljenom zakonu uvijek iznova vidimo kako Bog govori: „Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine.“

Zakoni nisu služili samo kako bi se uklonilo zlo, već također kako bi se Božji narod zaštitio. Izraelci su živjeli u okrutnom svijetu okruženi ratovima. Božji zakoni su ih odvajali od drugih naroda i štitili ih. Njihovi su zakoni osigurali opstanak Božjeg naroda kroz kojeg će doći Mesija.

Zakoni Starog zavjeta više se ne odnose na nas danas, jer smo pod Novim savezom.

Isus je u Luki 22,20 rekao:

„Ova čaša novi je savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.“

U Hebrejima 8,13 kaže:

Kad veli novi, zastari onaj prvi. A što zastarijeva i stari, blizu je iščeznuća.“

Galaćanima 3,24 kaže:

Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista, da se po vjeri opravdamo.“

Riječ nadziratelj ovdje također znači učitelj ili trener. Zakon je obučavao Božji narod i ukazivao im na njihovu potrebu za Spasiteljem.

Sada ostanite sa mnom i dalje – znam da je ovo mnogo stihova koje ćemo ispitati, ali oni će nam nešto reći. Pogledajte Rimljanima 3,20-24:

„Jer se po djelima Zakona pred njim neće opravdati nijedno tijelo: po Zakonu je naime samo spoznaja grijeha. Sada se pak bez Zakona očitovala pravednost Božja, koju svjedoče Zakon i Proroci, pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve i na sve koji vjeruju. Ta nema razlike! Jer svi sagriješiše te su lišeni slave Božje, no opravdani su besplatno njegovom milošću kroz otkupljenje što je u Kristu Isusu.“

Ovi stihovi iz Rimljanima otkrivaju da nam zakon daje spoznaju naših grijeha.

Zakon svjedoči o našoj potrebi za Isusom.

To je ljepota zakona!!!

Zakon upućuje na Isusa!

3 promjene u Novom savezu:

Promjena svećenstva

Došlo je do promjene u svećenstvu – više ne trebamo levite. Isus je naš Veliki svećenik. Imamo izravan pristup Bogu po Isusu.

„Imajući dakle velikoga Velesvećenika koji prođe u nebesa — Isusa, Sina Božjega — držimo se vjere koju ispovijedamo. Ta nemamo takva Velesvećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego poput nas iskušavana u svemu, a ipak bez grijeha. Pristupajmo dakle sa smjelošću prijestolju milosti, da primimo milosrđe i nađemo milost za pomoć u pravi čas.“ (Hebrejima 4,14-16)

Promjena prinošenja žrtvi

Kada je Isus umro na križu, u cijelosti je platio cijenu za naše grijehe. Žrtveni sustav više nije potreban. Isus je bio konačna žrtva.

„Jer ako krv bikova i jaraca i pepeo juničin kojim škrope onečišćene posvećuje za čistoću tijela, koliko će više krv Krista — koji po Duhu vječnom samoga sebe bez mane prinese Bogu — očistiti savjest vašu od mrtvih djela za službu Bogu živomu.“ (Hebrejima 9,13-14)

Promjena saveza

Došlo je do promjene iz Starog saveza u Novi savez. Isus je posrednik Novog saveza.

I radi ovoga je posrednik Novoga saveza: da smrću za otkupljenje od prijestupaka iz prvoga Saveza pozvani prime obećanje vječne baštine.“ (Hebrejima 9,15)

Izabiru li kršćani nasumice koje će dijelove Biblije primjenjivati?

Ne, ne biramo stihove nasumično. Starozavjetni zakon nije služio tome da bude univerzalni zakon za sva vremena. Isus je rekao da sav zakon visi o ovim dvjema zapovijedima:

Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. To je prva i najveća zapovijed. A druga je ovoj slična: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. O tim dvjema zapovijedima vise sav Zakon i Proroci.“ (Matej 22,37-40)

Više ne živimo pod zakonom, nego pod LJUBAVI.

Stari zakon je zastario (Hebrejima 8,13). Izbavljeni smo od zakona (Rimljanima 7,6). Slobodni smo u Kristu (Galaćanima 5,1)! Za slobodu nas je Krist oslobodio (Galaćanima 5,1).

LJUBAV nas je oslobodila, a kada naučimo LJUBITI Boga i LJUBITI druge – oslobođeni smo! Vidite, kada ne ljubimo druge – krajnji rezultat je grijeh i kaos. Nismo uistinu slobodni.

Ne vraćajte se okovima legalizma. Zarobit će vas.

Slobodni smo u Kristu!

Hvala Bogu da starozavjetni zakoni više nisu na snazi!

Uživajte u svojoj slobodi i živite u ljubavi.

 

Hodajte s Kraljem,

Courtney

 

**Uključite se**

Jeste li ikada bili optuženi za nasumičan odabir stihova? Kako ste odgovorili?

Što ste naučili kroz proučavanje izraelskih zakona?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.