Jakov

Iskušenja, požude i grijeh

 

Evo nekoliko mojih bilješki iz ovotjednog proučavanja:

 
12.stih – »kruna života« – moglo bi značiti doslovno krunu ili bi moglo simbolizirati vječni život. Vrhunska nagrada za vjernike je vječni život.
 
14.stih – riječ »požuda« na grčkom je epithumia, što znači »čežnja za nečim što je zabranjeno«. Možemo sami sebe pitati: Za čime ja čeznem što je zabranjeno i vodi me u grijeh?
 
14.stih – riječ »mami« u grčkom je deleazo, što znači »uhvatiti u zamku ili privlačiti«… naše požude mame nas na grijeh.
 
15.stih – riječ »začet« u grčkom je sullambano, što znači iskoristiti, obuhvatiti ili uhvatiti. Jednom kada nas naša požuda namami u iskušenje – uhvaćeni smo!
 
15.stih – riječ »grijeh« u grčkom je hamartia, što znači nestanak oznake (žiga).
 
15.stih – riječ »smrt« u grčkom je thanatos, što znači smrtonosan. Grijeh odvaja čovjeka od Boga.
 
 

Izreke 19:3 kažu: »Ludost čovjeku kvari život, a srce mu se ljuti na Jahvu.«

 
Ova izreka govori o osobi koja se ljuti na Boga zbog svojih problema u životu, iako je ponekad njezina vlastita ludost ili zla požuda uzrok baš tih problema u kojima jest.
Kada nam nedostaje mudrosti i dopuštamo našim unutrašnjim čežnjama da preuzmu kontrolu, mi rađamo grijeh. Grijeh nas odvaja od Boga. Grijeh nije spontani čin… to je proces, a sva radost, zrelost i mudrost koju Bog želi da imamo (Jakov 1: 1-8), izgubljena je u minuti kada smo popustili našem iskušenju. Ali mi služimo ljubećem, milostivom, nepromjenjivom Bogu, koji nam oprašta kada se kajemo za svoj grijeh. Zato, ako/kada podlegneš iskušenju – okreni se prema Isusu – nemoj se skrivati, bježati ili ljutiti na Njega. Jednostavno dođi do Njegovih nogu i pokaj se. On te neizmjerno ljubi.
 
Nastavi hodati s Kraljem!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: