Kako imati plodonosan život

Kako imati plodonosan život ~ 5. tjedan {Strpljivost}

 

 

Dobro Jutro Djevojke!

Evo nas u 5. tjednu našeg ljetnog proučavanja.

Naše proučavanje je temeljeno na Priručniku koji je napisala Rosilind Jukić. Ovdje je link sa malo više informacija, i u tom članku možeš naći i link za preuzimanje Priručnika.

 

Ako si nova – uskoči tu gdje si nas zatekla i uhvati preko vikenda zaostatke. Svaka je dobrodošla uvijek, nemamo prijavljivanja niti upisivanja.

 

Naše ljetno proučavanje se zove: “Kako imati plodonosan život” i temelji se na stihovima u Galaćanima 5,22-23 koji govore o plodu Duha Svetog u našem životu.

Ovaj tjedan proučavamo karakteristiku Duha Svetog:  STRPLJIVOST. Izazov za svakoga, neka nas Duh Sveti vodi u dubinu riječi i iscjeljenje i slobodu kako bi strpljivost Božja rasla u nama u Isusovo ime!

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Naša tjedna proučavanja temelje se na odabranim biblijskim stihovima, kao i pitanju za razmišljanje i razgovor.

 

Dnevni stihovi i

pitanja za promišljanje i razgovor:

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

 Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

 

Ponedjeljak:

Izlazak 34,6-7

Sve ovo je Bog. Ovaj stih ne određuje samo Njegovo ponašanje, već definira Njegovu osobnost. Određuje Njegov identitet – tko je On.

Bog je milosrdan, milostiv, strpljiv, bogat dobrotom i istinom… i tada nastavlja dalje opisujući strpljivost: “čuva milosrđe za tisuće, oprašta opačinu i prijestup i grijeh…”

I sigurno kao što je bio sa Izraelovom djecom, tako je is a nama. Bog želi da rastemo u sličnosti s Njim! Kao što je On strpljiv, tako trebamo i mi.

Kako je Bog strpljiv s tobom?

Utorak:

Efežanima 4,1-3

Pavao poziva crkvu da sačuva jedinstvo u tijelu Kristovom. Kako? Tako da podnosimo jedni druge u ljubavi.

Možemo, to reći i ovako: “da podržavamo jedni druge u ljubavi”.U svom umu imam sliku kruga vjernika koji su obgrljeni rukama, držeći i podržavajući jedan drugoga zagrljeni Božjom savršenom i svetom ljubavlju.

Što je prirodni rezultat ove ljubavi? Strpljenje. Spremnost položiti osobne planove, osobno mišljenje i nezadovoljstvo da bi prihvatio brata ili sestru u Kristu i podržao ih u ljubavi. Pavao kaže da je to poziv na koji smo pozvani. Poziv u jedinstvo.

Ima li, danas, netko u tvom životu s kim si pozvana da budeš strpljiva?

Srijeda:

Kološanima 3,12

U ovom stihu vidimo vrlo sličnu zapovijed, kao i u Efežanima 4. Ovaj put, Pavao koristi sliku odijevanja. Naša odjeća govori mnogo o tome tko smo mi. U stvari, netko može reći da naša odjeća govori tko smo mi. Možemo reći tko je policajac po odori koju nosi; netko tko nosi bijelo može označavati doktora ili medicinsko osoblje…

Pavao nam daje duhovnu odoru. Dio te odore je i strpljivost. Strpljivost je oznaka koja opisuje vjernika. Zašto? To je jedna karakteristika Božje osobnosti koju možemo pratiti od Postanka do Otkrivenja. Bog je odlučio da zadrži svoj sveti gnjev, oprosti opet i opet iznova i prihvati nas nazad, da imamo odnos sa Njim.

To je način na koji se mi moramo ponašati.

Ovakav upečatljiv način poniznosti karakterizira nas kao kršćane.

Koliko često oblačiš svoju duhovnu odoru? Možeš li se predstaviti kao kršćanin prikazujući Kristovu osobinu strpljenja?

Četvrtak:

2. Timoteju 4,2-5

Bilo bi nam lako pretpostaviti da biti strpljiv znači biti neaktivan. Ipak, Pavao bodri Timoteja da čini 5 stvari: propovijeda, da bude spreman u svako doba, uvjerava, opominje i ohrabruje. Nijedna od ovih aktivnosti nije pasivna. U stvari, uvjeravati bi trebalo biti prevedeno sa ukoriti, a onda imamo zapovijed da opominjenjemo.

Ovo je učinjeno sa svim strpljenjem i poučavanjem. Ovo znači, Timotej je trebao sa žarom suočiti namjeru tijela koje samo želi čuti inspirativno i lijepo učenje, a ne čistu i jasnu riječ istine, na način koji nije ni kritičan niti negativan. On je išao i ispunjavao svoju službu poniznog i izdržljivog srca, čak i onda kada se trebao suočiti sa onima koji su odlutali od istine.

Ima li netko u tvom životu za kojeg znaš da treba biti suočen sa istinom ili ukoren? Kako ćeš govoriti istinu poniznog srca i radosnom izdržljivošću?

Petak:

2. Korinćanima 6,3-10

Ovdje čitamo “opis posla” službenika radosne vijesti. Ovaj opis posla nije ograničen samo na pastore i misionare, one koji su u službi puno vrijeme. Ovo je opis zanimanja za svakog Kršćanina, jer je svaki od nas pozvan da služi.

U opisu ovog zanimanja vidimo da strpljivot izbija na mnoge različite načine i u svim mogućim situacijama. Pavao je morao izdržati mnogo kao službenik radosne vijesti. Sigurno je imao mnogo prilika za izgubiti svoje strpljenje, da odustane i okrene se nazad.

Ipak, jedna od mnogih značajki Pavlove službe bila je njegova poniznost i sposobnost da prođe kroz nezamislivo velike teškoće radosnog srca, ispunjen mirom Božjim.

Kada pogledaš opis ovog posla koliko spremno se osjećaš sada da ispuniš njegove zahtjeve?

Nemoj se obeshrabriti! Sjeti se, plod treba vrijeme da izraste i sazrijevanje ima mnogo nivoa.

 

 

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK  metoda i njeno kratko tumačenje:

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo  i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Napomena:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića:

http://www.npb.com.hr/o_prijevodu.html

http://zivarijec.blogspot.hr/p/novo-izdanje-bibl.html

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalo, kao i na svoj mobitel:

http://www.hbn.hr/

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Ponedjeljkom – Na blogu će biti članak sa sredstvima koja ti mogu pomoći da u toku tjedna uđeš dublje u Božju Riječ.

U toku tjedna, najčešće petkom – naći ćeš članak na blogu koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

 Facebook:

Od ponedjeljika do petka naći ćeš na stranici Dobro Jutro Djevojke naše dnevno proučavanje.

Tu postamo svoje komentare, a možeš se uključiti i u jednu od naših zatvorenih (sigurnih) grupa i biti sama aktivinija.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

Odgovornost pomaže u postizanju naših ciljeva (bilo da se radi o gubljenju težine, biti organiziranija ili redovno biti u Božjoj Riječi) – ohrabrenje drugih pomaže nam da nastavimo dalje u dane kada bi najradije odustali!

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu kada zajedno idemo dublje u Božju riječ.

Hodaj s Kraljem,

Tim DJD

za Regiju

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: