Kako imati plodonosan život

Kako imati plodonosan život ~ 10. tjedan {UZDRŽLJIVOST}

 

 

Dobro Jutro Djevojke!

Evo nas u posljednjem tjednu našeg ljetnog, zajedničkog proučavanja. Kao da je sve ovo vrijeme proletilo. Ali, Božja Riječ koju smo primile i upile ostaje zauvijek da nas hrabri, jača, izgrađuje…

Kao što ni stvarnom ljetu još nije kraj, ne dozvolimo da Riječ Božja koju smo ovo ljeto proučavale ostane neispunjena.

Zato, ovaj posljednji tjedan na red dolazi još jedna karakteristika ploda Duha Svetog: UZDRŽLJIVOST.

Kako i što… uđimo u Božju Riječ i neka nas opremi za osobniji i snažniji odnos sa našim Bogom.

Naše proučavanje je temeljeno na Priručniku koji je napisala Rosilind Jukić. Ovdje je link sa malo više informacija, i u tom članku možeš naći i link za preuzimanje Priručnika.

Ako si nova – uskoči tu gdje si nas zatekla i uhvati preko vikenda zaostatke. Svaka je dobrodošla uvijek, nemamo prijavljivanja niti upisivanja.

Naše ljetno proučavanje se zove: “Kako imati plodonosan život” i temelji se na stihovima u Galaćanima 5,22-23 koji govore o plodu Duha Svetog u našem životu.

Plan čitanja za 10. tjedan: UZDRŽLJIVOST

 

Naša tjedna proučavanja temelje se na odabranim biblijskim stihovima, kao i pitanju za razmišljanje i razgovor.

Dnevni stihovi i

pitanja za promišljanje i razgovor:

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

 Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

Ponedjeljak:

2 Petrova 1,6

Petar podsjeća crkvu da joj je Bog dao sve što je potrebno za živjeti kršćanski život kroz sposobnost da stvarno upozna Boga. Ali, mi moramo sazrijeti u Kristu. Ne možemo samo biti spašeni i nastaviti živjeti život kako smo živjeli prije upoznavanja Krista.

Vjera koja nam je dana da vjerujemo da nam je Krist oprostio grijehe i učinio nas novima treba doći na potpuno novu razinu. Trebamo uzrasti u novu kvalitetu karaktera, znanja i uzdržljivosti ili samokontrole, postojanosti, pobožnosti, bratoljublja i ljubavi. Ako to posjedujemo i ako to obiluje (podrazumijeva da je to u nama u obilju), Petar kaže da nećemo biti besplodni. Ta riječ “besplodni” na grčkom znači tromi i lijeni ili besplodni u poznavanju Krista.

Želiš li stvarno poznavati Krista?Koliko uspješno čezneš za ovim osobinama, osobinama koje su dodane u tvoj život?

Utorak:

Rimljanima 12,1-2

Uzdržljivost na grčkom znači ovladati svojim željama i iskušenjima, posebno u tjelesnim sklonostima. Ovo je aktivno, djelatno, ne pasivno. Ne možeš primiti uzdržljivost samo polaganjem ruku. Moraš se aktivno kontrolirati svoje misli i djela. O tome Pavao govori kada nas poziva i ohrabruje da prihvatimo svoju novu osobnost obnavljanjem svojih misli.

Primili smo novu osobnost, identitet. Mi smo novo stvorenje, ali moramo rasti u svom prihvaćanju što to znači i kako to primijeniti obnovom svojih misli.

Obnavljanje naših misli je izgradnja kontrole nad našim umom. Naš um/misli je mjesto gdje se biju sve bitke i mi pobjeđujemo ili gubimo.

Koliko si uspješna u pobjeđivanju u bitkama sa svojim mislima? Rasteš li u uzdržljivosti obnavljajući aktivno svoje misli?

Srijeda:

1 Korinćanima 9,25

Sportaši su sposobni tjelesno učiniti stvari koje mi ostali ne možemo. Oni su snažniji i imaju veću fizičku izdržljivost jer su poduzeli sve što treba da izgrade svoju snagu i izdržljivost.

Oni kontroliraju svoju prehranu, spavanje i vježbaju kako bi postigli snagu i izdržljivost, jer znaju da je to način za uspjeh. Radit ćeš naporno za ono što želiš.

Ako želimo trkati ovu duhovnu trku snažno i izdržati do kraja, moramo sada početi svoj trening. Trčimo da dostignemo nepropadljivu krunu, a ono što nam treba je samokontrola… u svim stvarima.

Jesi li usklađena sa Duhom Svetim koji traži da se odrekneš određenih stvari ili djela da možeš trkati ovu trku sa većom snagom i izdržljivošću? Jesi li poslušna Duhu Svetom?

Četvrtak:

1 Petrova 1,13

U ovom stihu dobivamo sliku iz davnog istočnjačkog doba. Kada bi započeli posao ili se spremili za putovanje, skupili bi skute svoje odjeće (duge do nožnih članaka) i zavezali je oko struka kožnim pojasom da se mogu kretati slobodno.

Petar kaže: “Sakupi sve to o čemu misliš i zaveži. Stavi pod kontrolu.” Riječ “trijezan” ovdje doslovno znači uzdrži se. Tako on nastavlja i kaže: “Kontroliraj svoje misli. Ne dozvoli svojim mislima da šetaju od teme do teme. Kontroliraj svoje misli i usmjeri ih na Kristovu milost. Budi sveta u svojim mislima.”

Koliko si dobra u kontroli svojih misli? kada počnu lutati na opasno područje koliko si uspješna u vraćanju misli nazad prema Kristu?

Petak:

1 Korinćanima 6,12

Pavao nas podsjeća da dok smo slobodni u Kristu, ceremonije i zakoni čistoće nas više ne izmiruju sa Bogom, ne znači da je sve od pomoći za tijelo Kristovo.

Dok neki od nas hodaju u većem razumijevanju naše slobode, mi dalje trebamo hodati u samokontroli da naša sloboda ne povrijedi druge. U stvari, sloboda koja nije podložna Duhu Svetom može postati ropstvo.

U svojoj slobodi, živiš li još uvijek podložna Duhu Svetom da možeš biti blagoslov tijelu Kristovom?

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK  metoda i njeno kratko tumačenje:

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo  i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Napomena:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića:

http://www.npb.com.hr/o_prijevodu.html

http://zivarijec.blogspot.hr/p/novo-izdanje-bibl.html

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalo, kao i na svoj mobitel:

http://www.hbn.hr/

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Ponedjeljkom – Na blogu će biti članak sa sredstvima koja ti mogu pomoći da u toku tjedna uđeš dublje u Božju Riječ.

U toku tjedna, najčešće petkom – naći ćeš članak na blogu koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

 Facebook:

Od ponedjeljika do petka naći ćeš na stranici Dobro Jutro Djevojke naše dnevno proučavanje.

Tu postamo svoje komentare, a možeš se uključiti i u jednu od naših zatvorenih (sigurnih) grupa i biti sama aktivinija.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

Odgovornost pomaže u postizanju naših ciljeva (bilo da se radi o gubljenju težine, biti organiziranija ili redovno biti u Božjoj Riječi) – ohrabrenje drugih pomaže nam da nastavimo dalje u dane kada bi najradije odustali!

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu kada zajedno idemo dublje u Božju riječ.

Hodaj s Kraljem,

Tim DJD

za Regiju

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: