Djela apostolska

Ići dublje {Djela apostolska 6~10}

slika-blog-DA 6-10 - ići dublje

 

Hvala vam za prihvaćanje ove novine u DJD – “Ići dublje”.

 

Danas ćemo pogledati neke članke – temeljene na Djelima 6-10 – koje su pisali John Piper, Charles Spurgeon, Lysa Terkeurst, “Kruh naš svagdašnji”  i InterVarsity Press.

 

Ajmo zajedno još dublje!

 

 

Djela 6 – Imenovanje sedmorice

Stoga pronađite braćo među sobom sedmoricu ljudi s dobrim svjedočanstvom, punih Duha Svetog i mudrosti koje ćemo postaviti nad ovom dužnošću. (stih 3)

 

InterVarsity komentar Novog zavjeta piše:

 

Riječ je centar za rast crkve – toliko je važna da će Sotona upotrijebiti očekivanja i tradiciju zajednice (često bezazlene same po sebi) da bi odvukao pažnju Božjih slugu od onog što je potrebno za djelotvornu proklamaciju Riječi Božje. Usred velikog razvijanja crkva u Jeruzalemu se suočila s istim problemom.

 

Luka bilježi kako su apostoli vjerno učili i evangelizirali i tako je crkva nastavljala u brojčanom rastu (5:42). Ovaj uspjeh doveo je do preopterećenja apostola u njihovoj službi zajedničke brige za siromašne. Kao rezultata toga, židovske udovice iz Grčke bile su zaobiđene u svakodnevnoj raspodjeli hrane. Nastali prigovori prijetili su uništenjem zajedništva u crkvi …

 

Dvanaestorica su uputila zajednicu da nađe sedam muškaraca s dobrim svjedočanstvom. Duhovna preporuka punih Duha Svetog koji su sebe tako predali sljeđenju Krista da se Božja spasonosna, posvećena i poučljiva milost jasno i neprestano očituje u njihovim životima. Završna kvaliteta je mudrost – sposobnost upravljanja i poslovanja koja će donijeti učinkovito i djelotvorno ispunjenje zadatka …

 

Nakon što je prebrodila krizu crkva se vratila svom normalnom stanju: rastu. Tako cjelovita za rast je Božja Riječ, poruka spasenja kojoj Luka daje osobnost, pišući doslovno “Božja riječ je rasla” ( vidi 12:24, 19:20).

 

 

Djela 7 – Smrt duhom ispunjenog čovjeka

 

 

“A kako je bio pun Duha Svetog uprije on pogled u nebo te vidje slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu. “(stih 55)

 

John Piper piše:

Kako se neprijatelj – smrt – približavala i otvarala svoje ralje da proguta Stjepana, Duh Sveti u Stjepanu je okrenuo ralje smrti u nebeski prozor. Umjesto da gleda utrobu pakla i lice Sotone, Stjepan je gledao slavu Božju i živog Isusa kako stoji zdesna Bogu …

 

Vidiš li kako je sila smrti ovdje ogoljena i smrt je učinjena slugom Božjeg sluge? Podigla je svoju ružnu glavu i prijetila da nam uzme svako zadovoljstvo koje daju svjetla, proljetna jutra i propupala stabla i toplina ljeta i boje jeseni te ljepotu noćnog, zvjezdanog neba, ali umjesto toga otvorio se nebeski prozor i otkrio slavu Božju. Prijetila je da oduzme najdragocjeniji odnos, ali umjesto toga pokazala je Isusa kako stoji da nas primi.

 

Ne mislim da će svaki vjernik dobiti istu viziju slave i Isusa kao što je Stjepan imao. Ono što mislim je da je ovo način Duha Svetog da nas utješi dok umiremo i krade od smrti njenu silu. Na jedan ili drugi način On čini od smrti prozor Božje slave i Isusa. Za one koji vole Isusa više od svega i čeznu za slavom Božjom više od svega žalac smrti je nestao i sila smrti je slomljena.

 

 

Djela 8 – Doći bliže

“Tada Duh reče Filipu: priđi tim kolima i stoj uz njih!”

(stih 29)

 

Lysa Terkeurst piše:

 

Ovaj etiopljanski eunuh nije bio poput Filipa. Nije bio u njegovom unutarnjem krugu, ugodnoj zoni ili u sferi njegovog osobnog utjecaja. Ipak, Duh je uputio Filipa da mu se približi.

 

Bože pomogni nam. Moramo se probiti iz kutija svojih svakodnevnosti i usuditi se doći bliže onima koje ne razumijemo. Ne smijemo upotrebljavati riječi poput “oni ljudi” i pokazivati prstom na njih i otvrdnuti srca i duhovno superiornim stavovima.

Dolazeći bliže vidimo ono što trebamo vidjeti. Čujemo ono što trebamo čuti. I naša srca postaju pažljivija baš kao što trebamo biti pažljiviji.

 

Dolazeći bliže, zapravo, možemo se usuditi da nas ljubav vodi u našem pristupu.

 

Djela 9 – Nikad ne reci nikad

 

“I odmah je po sinagogama propovijedao Krista, da je On Sin Božji.” (stih 20)

 

 

U “Naš kruh svagdašnji” (29. svibanj 2010.) piše:

 

 

Kad je Savao iz Taržiža počeo napadati Isusove sljedbenike nitko nije mogao ni zamisliti da će jednog dana on postati Kristov učenik. “Nikad. Nema šanse.”

Ipak, Djela 9:1-9 zapisuju priču o Savlovom sljepom susretu s Isusom na putu za Damask. Nekoliko dana nakon tog događaja koj mu je promijenio život Savao je propovijedao u sinagogama Damaska da je Isus Sin Božji, na zaprepaštenje svih koji su ga čuli. (stihovi 20, 21)

Kad se radi o Božjem radu u najzahtjevnijim osobama nikad ne bismo smjeli reći “nikad”.

 

 

Djela 10 – Činiti dobro

 

“Kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i silom, Njega koji je prolazio čineći dobro i iscjeljujući sve kojima bijaše ovladao đavo jer Bog bijaše s Njim.”  (stih 38)

 

Charles Spurgeon piše:

 

“Njega koji je prolazio čineći dobro.” Iz ovog opisa očigledno je da je osobno činio dobro.

 

Evanđelisti nam stalno govore da je dotakao gubavca svojim vlastitim prstom, da je pomazao oči slijepome i da je tamo gdje je tražen da samo pošalje riječ, nije samo ispunio želju već osobno otišao do bolesnika i osobno dao ozdravljenje.

 

Lekcija nama samima, ako želimo činiti dobro, činimo to osobno.

Daj milodar svojom vlastitom rukom; nježni pogled ili riječ obogatit će vrijednost poklona. Pričaj s prijateljem o njegovoj duši, tvoje obraćanje u ljubavi imat će više utjecaja od cijele knjižnice pamfleta.

 

Metod našeg Gospodina kojim je činio dobro postavlja to kao stalnu aktivnost! On nije činio dobro samo onima koji su došli na dohvat ruke, već je “odlazio” na svoje zadatke milosrđa.

 

Kako ovo ukorava ulizujući i besposličarski način na koji mnogi profesori služe Gospodinu. Opašimo bokove našeg uma i ne umarajmo se čineći dobro. Zar ovaj odlomak ne ukazuje kako je Isus Krist činio dobro čak i kad je trebao promjeniti smjer svog puta? “On je prolazio čineći dobro.”

 

On nikad nije bio zastrašen opasnošću ili teškoćom. On je tražio objekte svojih milosrdnih namjera. Tako moramo i mi.

 

*************

**Uključi se**  Imaš li izvor ili nešto što si naučila ovaj tjedan dok si išla dublje? Podijeli s nama!

 

Hodaj s Kraljem

 

Courtney

 

*Molim te obrati pažnju: ja ne odobravam svaki pisani materijal ovdje spomenutih autora i poveznica koje dijelim s vama u ovom članku. Molim te budi mudra kad istražuješ ove poveznice dalje.?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.