2 Samuelova

Dobro Jutro Djevojke ~ SREDSTVA ~ {2. Samuelova 11-15}

 

Dobro Jutro Djevojke!

Dobrodošla u 3. tjedan proučavanja 2. Samuelove knjige. Ovaj tjedan proći ćemo prvu polovicu ove knjige.

 

Ako si nova – samo uskoči u naša tjedna čitanja i preko vikenda prođi ono što zaostaješ.  Svaka je dobrodošla uvijek – nema prijava niti upisivanja!

 

Čitanje i proučavanje koje ćemo prolaziti ovaj tjedan i nije baš jednostavno. Ovaj tjedan ćemo vidjeti Davida i njegov osobni, obiteljski život.

Dosad smo čitali o Davidu i njegovoj strpljivost dok je čekao i postao kralj Izraela. Upoznali smo ga kao mudrog vladara, velikog borca, čovjeka koji poštuje protivnika, koji ne zaboravlja svoja obećanja…

A ovaj tjedan… upoznat ćemo Davida u drugačijem svjetlu…

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Dnevni stihovi:

Ovdje se nalazi stih za svaki dan u tjednu, stih iz svakog poglavlja.

Ohrabrujem te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

 

Ponedjeljak

2. Samuelova 11

Kada je David bio kušan, umjesto da se odupre kušnji, on je kušnju doveo bliže. Djelovao je vođen nagonom i ustrajao u kušnji i odabrao grijeh.

S kojom se kušnjom boriš danas? Prvi korak u savladavanju kušnje je kada je imenujemo. Svaka od nas je kušana na mnogo načina. Ne trebaš se sramiti jer se osjećaš kušanom. Moramo biti budne, jer svaka kušnja počinje u srcu i mislima. Pokaj se za svaki grijeh u svom životu kojeg si podržala i zatraži pomoć ako nisi u stanju nadvladati kušnju u svom životu. Bog će ti oprostiti. On te želi, danas, ojačati.

Utorak

2. Samuelova 12

David je preuzeo odgovornost za svoj grijeh. On nije prebacivao krivnju na drugog, nije racionalizirao, niti umanjivao, niti se opravdavao zbog svojih djela.

Iako je Davidov grijeh bio okrenut protiv Urije i Bat-Šebe, David je shvatio da je njegov grijeh bio protiv Boga. Nakon priznanja, David je primio odmah i oprost i kaznu za svoj grijeh.

Shvaćaš li da je svaki grijeh okrenut, u stvari, protiv Boga? Imaš li neki grijeh koji danas trebaš priznati? Nemoj gledati je li grijeh malen ili velik, ako ti je Bog ukazao na grijeh, priznaj ga. Priznanje ne mora biti dugo i razvučeno. To je process očišćenja i odmah ćeš primiti oprost svog ljubljenog Spasitelja.

Srijeda

2. Samuelova 13

David je bio ljutit kada je čuo za užasno ponašanje svog sina, ali nije učinio ništa! Pogriješio je kao otac, jer je trebao disciplinirati svog sina i zaštiti svoju kćer. David je promašio kao roditelj zbog svog vlastitog grijeha i nečistoće.

Ako si roditelj, Bog te poziva da odgajaš svoju djecu da hodaju u poslušnosti Njemu. Ako si griješila u prošlosti i tvoje dijete ponavlja tvoj grijeh ili ne, moraš obratiti pažnju na grijeh u životu svoje djece. Ako nećeš ti, tko će? Ima li netko u tvom životu tko živi u grijehu i koga trebaš pažljivo ispraviti? Napiši molitvu i traži od Boga da ti otvori vrata da možeš smjelo govoriti istinu u život svoga bližnjeg.

Četvrtak

2. Samuelova 14

Izrael je volio kralja Šaula jer je bio zgodan. I još jednom, Izrael je volio Abšaloma jer je bio naočit. U 15. poglavlju piše da je Abšalom oteo srca Izraelaca. Čovjek gleda na vanjštinu, ali Bog gleda  srce.

Ima li, danas, netko u tvom životu tko te privukao svojom vanjštinom? kakvo je srce te osobe? Sjeti se i budi budna kada se radi o vanjštini? Čovjek gleda na vanjštinu, ali Bog gleda u srce.

Petak

2. Samuelova 15

David je pokazao veliku milost Abšalomu. Ipak, Abšalom se okrenuo protiv Davida i izdao ga. David nikada nije krivio Boga za svoje teškoće. David je nastavio vjerovati u Božju dobrotu, iako je opet bježao u strahu za svoj život.

Jesi li se umorila činiti dobro? Možda si vjerovala u Božju dobrotu kroz težak period, samo da bi se našla u još jednom teškom periodu. Bog je s tobom i On će te nositi kroz to što prolaziš. Donesi svoju kušnju Gospodinu danas u molitvi kao obećanje da ćeš mu nastaviti vjerovati.

Napomena:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića:

http://www.npb.com.hr/o_prijevodu.html

http://zivarijec.blogspot.hr/p/novo-izdanje-bibl.html

 

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalo, kao i na svoj mobitel:

http://www.hbn.hr/

 

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK metoda i njeno kratko tumačenje:

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo  i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Gdje još?

Facebook:

Naći ćeš nas svaki dan kako komentiramo svoje dnevno čitanje i podržavamo jedna drugu, hrabrimo se i molimo na Facebook stranici Dobro Jutro Djevojke, ali i u našim grupama – zatvorenim – koje su sigurna zona.
Ove grupe su jako dobre za odgovornost.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

Odgovornost pomaže u postizanju naših ciljeva (bilo da se radi o gubljenju težine, biti organiziranija ili redovno biti u Božjoj Riječi) – ohrabrenje drugih pomaže nam da nastavimo dalje u dane kada bi najradije odustali!

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu kada zajedno idemo dublje u Božju riječ.

Hodaj s Kraljem,

Tim DJD

za Regiju

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: