Psalam 119

Dobro Jutro Djevojke ~ Počinjemo!!! {Sredstva – Psalam 119, Alef-He}

slika-za-sredstva-psalam-119-alef-he

 

Dobro jutro!

Drage sestre lijepo je znati da smo grupa onih koje vole Božju Riječ.

Tu smo da hrabrimo jedna drugu i da uronimo u dubine Riječi koja nam opisuje veličanstvenost našeg Boga, našeg Nebeskog Oca.

 

Dok su Good Morning Girls na pauzi, odlučile smo napraviti proučavanje Psalma 119.

UVOD

 

Psalm 119 – Veličanstvenost i slava Božje Riječi

 

Ovo je dugačak Psalam i zaslužuje da uvod bude dugačak.

Pisac psalma nije naveden. Skoro svi stariji komentari kažu da ga je napisao David, stvarajući ga tokom cijelog života. Moderniji komentari često kažu da je nastao u doba nakon izgona, u danima Nehemije ili Ezre. Naginjemo prema slaganju sa starijim komentarima, ali ne inzistiramo na tome. Da je bilo važno, Bog bi sačuvao Davidovo ime uz ovaj Psalam.

Bez obzira tko ga je napisao, primjetimo da je najvjerovatnije napisan u toku određenog vremenskog perioda i kasnije sastavljen, jer nema određenog toka misli od početka Psalma pa do kraja. Odjeljci i stihovi nisu u povezanom nizu, gdje je jedan stih vezan na drugi, već više kao niska bisera, gdje svaka perla ima istu, ali samostalnu vrijednost.

Psalam je napravljen u obliku akrostiha.

Hebrejska abeceda ima 22 slova i ovaj Psalam sadrži 22 odjeljka, svaki sa 8 stihova. Svakom od 22 odjeljka dano je jedno slovo hebrejske abecede i svaki stih u tom odjeljku počinje s tim slovom. Najsličnije ovom stilu pisanja u Pismu nalazi se u 3. poglavlju knjige Tužaljki, koje je takoder podijeljeno u 22 odlomka. Ima još nekoliko odlomaka u hebrejskom dijelu Pisma gdje se nalazi akrostih.

Kako je ovo Psalam koji veliča Boga i Njegovu riječ, stalno iznova vidimo da se odnosi na Pismo. Toliko često obraćanje na Božje pisano otkrivenje, Njegovu riječ, čini ovaj Psalam izvanrednim.  Skoro u svakom stihu obraća se Pismu. Mazoreti kažu da se u svakom stihu spominje Božja Riječ, osim u 122. stihu. Drugi misle drugačije (sa neslaganjem oko stihova 84, 90, 121 i 132). Ali, Pismo je spomenuto najmanje u 171. stihu od njih 176.

 

U ovom Psalmu nalazimo 8 temeljnih riječi koje opisuju Pismo, Božje pisano otkrivenje nama:

 

  1. Zakon (Torah, nalazimo 25 puta u Psalmu 119): “Korijen riječi dolazi od “učiti” ili “voditi”; dakle, dolazeći od Boga podrazumijeva oboje ‘zakon’ i ‘otkrivenje’. Može se upotrijebiti kao sama zapovijed ili cijeli zakon.” (Kidner)
  2. Riječ (Dabar, nalazimo 24 puta): Misli se na izgovorenu riječ, Božje otkrivenje čovjeku. “Proizlazi iz Njegovih usta i On je otkriva nama.” (Poole)
  3. Sudovi (Mispatim, nalazimo 23 puta): “Od riječi šafat što znači: suditi, odrediti, propisati, narediti i raspoznati, jer sude u pogledu naših riječi i djela; pokazuju pravila po kojima trebaju biti uređeni i uzrokuju da razlikujemo što je dobro i krivo i po tome donosimo odluke.” (Clarke)
  4. Svjedočanstva (Edut/edot, nalazimo 23 puta): Ova riječ je povezana s rječju svjedok. Poslušati Njegova svjedočanstva “označava vjernost uvjetima zavjeta učinjenih između Gospodina i Izraela.” (VanGemeren)
  5. Zapovjedi (Mišvah/mišvot, nalazimo 22 puta): “Ova riječ naglašava izravnu vlast onog što je rečeno… ima pravo da zapovijeda.” (Kidner)
  6.  Pravila (Huqqim, nalazimo 21 put): Ova imenica je nastala iz korjenskog glagola “urezati” ili “upisati”; misli se na Božju pisanu riječ i autoritet Njegove pisane riječi. “Objavljivati Njegovu vlast i moć koje nam daju zakone.” (Poole)
  1. Odredbe (Piqqudim nalazimo 21 put): “Ova je riječ dolazi iz područja časnika ili nadzornika, čovjeka odgovornog da pažljivo promatra situaciju i djeluje… Riječ usmjerava na određene upute od Gospodina, kao onog koji pazi na svaki detalj.” (Kidner)
  2. Riječ (Imrah, nalazimo 19 puta): Slična u značenju kao i riječ: dabar, ipak različiti pojam. “‘Riječ’ može označavati sve što je Bog rekao, zapovjedio ili obećao.” (VanGemeren)

 

Slava Pisma, kao tema, marljivo je istražena u ovom Psalmu, ali uvijek povezana sa Bogom osobno. Derek Kidner dobro primjećuje: “Ovaj neumorni naglasak naveo je neke da optuže  psalmista da obožava Riječ više nego Gospodina; ali dobro se primjećuje da se svaka napomena na Pismo, bez iznimke, odnosi izričito na njegovog Autora; zaista, svaki stih, od 4. do kraja Psalma molitva je potvrde obraćanja Njemu.

To je istinsko štovanje: Božja ljubav koju proučavanje ne isušuje, već obnavlja, upoznaje i gaji.”

 

Ovaj predivan psalam, svojom velikom duljinom, pomaže nam da se divimo neizmjernosti Pisma. Držeći se samo jedne teme, pomaže nam da se divimo jedinstvu Pisma; jer ono je jedno. Ipak, mnogo zaokreta, a istu misao nudi, pomaže ti da vidiš raznolikost Pisma… Neki kažu da u njemu nedostaje različitosti, ali to je prosto opažanje onih koji ga nisu proucavali. Vagao sam svaku riječ, gledao svaki slog produženo meditirajući. Ja sam svjedok da ova sveta pjesma nema ponavljanja u sebi, već se predivno izmjenjuje od početka do kraja. Njena različitost je poput kaleidoskopa: od nekoliko objekata stvaraju se bezgranične varijacije. U kaleidoskop pogledaš jednom i tu je nepoznat, predivan oblik. Samo malo pomakneš staklo i nastane novi oblik, jednako profinjen i lijep, pred tvojim očima. Tako je i ovdje.” (Charles Spurgeon)

 

Ovo je tako dug Psalam i najdulje poglavlje u Bibliji pa ima i povijesnu notu. Mnoga, duga djela napisana su o ovome Psalmu. Jedno od njih je napisao i Thomas Manton, puritanski propovjednik i pisac. Napisao je djelo u tri toma o ovom psalmu. Svaki dio je cca 500-600 stranica, ukupno 1677 stranica. U njegovom djelu nalazi se 190 poglavlja, više od jednog poglavlja za svaki stih Psalma 119.

 

“Luter je izjavio da tako visoko cijeni ovaj Psalam da ne bi cijeli svijet mijenjao za jedan njegov list.” (Bridges) Neki, poznati ljudi upamtili su cijeli psalam i bili jako blagoslovljeni u tome. John Ruskin (britanski pisac iz 19. stoljeca), William Wilberforce (britanski političar iz 18. stoljeća, vodio je pokret za oslobođenje trgovine robljem u Britanskom kraljevstvu), Henry Martyn (pionir misionar u Indiji u 19. stoljeću) i David Livingstone (pionir misionar u Africi u 19. stoljeću).

 

George Wishart bio je biskup Edinburga u 17. stoljeću (nemoj ga zamijeniti s drugim Škotom, istog imena koji je bio mučenik, a živio stoljeće prije njega). Wishart je bio osuđen na smrt i trebao biti pogubljen. Dok je bio na gubilištu, iskoristio je običaj koji je dozvolio osuđenicima da izaberu da im se otpjeva jedan psalam. On je odabrao Psalam 119. Prije nego su otpjevane dvije trećine psalma, stiglo je njegovo pomilovanje i njegov život je pošteđen.

 

(preneseno sa: enduringword.com)

 

 

Plan čitanja za ovaj tjedan:

 

plan-citanja-ps-119-tjedan-1

Pitanja za promišljanje i razgovor:

 

pit-119-1-alef

pit-119-2-bet

pit-119-3-gimel

pit-119-4-dalet

pit-119-5-he

Dnevni stihovi:

 

Ovdje se nalazi stih za svaki dan u tjednu, stih iz svakog poglavlja.

Ohrabrujem te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

 

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

stih-1-alef

stih-2-bet

stih-3-gimel

stih-4-dalet

stih-5-he

Link za preuzimanje Priručnika: Psalam-119-prirucnik.

Ovaj priručnik napravljen je u Word programu tako da ga možeš ispunjavati na svom računalu ili isprintati.

Također, možeš ga samo pregledati i svoje bilješke voditi na staromodni način – u svojoj bilježnici.

Budi slobodna i koristi opciju koja ti najbolje odgovara.

Ono što smo primjetile je kada ispisujemo stihove i svoja opažanja tada usporavamo proces i dublje upijamo Božju riječ. Iz tog razloga predlažemo ti: piši, piši, piši – tako se bolje pamti i upija Božja riječ, dublji je i djelotvorniji njen utjecaj na nas.

 

Gdje nas možeš naći?

 

Facebook:

 

Naći ćeš nas svakog dana kako komentiramo svoje dnevno čitanje i podržavamo jedna drugu, hrabrimo se i molimo na Facebook stranici Dobro Jutro Djevojke, ali i u našim grupama – zatvorenim – koje su sigurna zona.
Ove grupe su jako dobre za odgovornost.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: admin@dobrojutrodjevojke.com

Neke od ovih zatvorenih grupa su i:

 

Napomena:

Za ovo proučavanje koristimo Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo baš iz tog prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako vidiš razlike.

Također, tu su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti ovu Bibliju:

http://www.npb.com.hr/o_prijevodu.html

http://zivarijec.blogspot.hr/p/novo-izdanje-bibl.html

 

Tumačenje SOAK metode:

 

slika-za-soak-1

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

 

 

tablica-2bboja-1

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj Riječi, da rastemo dok se međusobno hrabrimo i potičemo.

DJD Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: