1 Petrova

Dijeta časopisa za ljepotu izgladnjet će tvoju dušu {1 Petrova 3} 

 

Danas smo u 1 Petrovoj 3 i ovi retci nisu baš laki za latiti ih se.

1 Petrova 3:1 i 2 veli:
“Jednako, vi žene, budite pokorne svojim muževima, da i oni koji možda ne vjeruju Riječi budu pridobiveni bez riječi ponašanjem vas žena kad budu promatrali vaše čisto i puno poštovanja vladanje.”
Prvo vidimo da Petar govori ženama – to smo mi!
Ima li koja od nas supruga koji nije kršćanin ili supruga koji nije pokoran Božjoj riječi? Što govore ovi retci, kako da ih pridobijemo? 
Odgovor…bez riječi.
Zapazite da ne veli, koliko smo često na biblijskim proučavanjima, koliko ručkova skuhamo za bolesne, koliko kršćanskih knjiga pročitamo, kršćanskom glazbom ili ukazivanjem na mane svojih supruga.
Suprug se pridobiva…
Bez riječi.
Jednostavno našom podložnošću…poštovanjem i čistoćom.
1 Petrova 1 nastavlja u stihovima 3 i 4:
Vaš nakit neka ne bude vanjski – umjetno spletena kosa, stavljanje zlatnog nakita, oblačenje raskošnih haljina – nego skrivenost – srce obučeno u neraspadljiv nakit, krotak i miran duh – ono što je dragocjeno pred Bogom. 
U ovom odjeljku skrovitost se također prevodi kao ljepota.
Zabranjuje li ovaj odjeljak pletenje kose i zlatni nakit? Ne! Nipošto! Ja volim plesti pletenice sebi i svojoj kćerki ;) i ako ste vidjele moje video zapise, znate da volim velike naušnice, zar ne? Lol!
Ovaj odjeljak govori da naš fokus ne smije biti isti kao i onaj od svijeta. Svijet prodaje ljepotu kao vrhunac postignuća žene. Svaki časopis u trgovinama ukrašen je predivnim ženama i onda još 10 savjeta kako nanijeti sjenilo, 4 savjeta kako biti na dijeti, 5 savjeta o najnovijoj modi i tako dalje. 
Dijeta časopisa za ljepotu izgladnjet će vašu dušu. 
Zapravo će ženin  “strah Gospodnji” voditi je da traži što je dragocjeno u Božjim očima – krotak i miran duh.  
Sjećam se kad sam prvi put otkrila te retke u srednjoj školi. Bila sam prestravljena! Da li to znači da se moram prestati smijati glasno i postati introvertna? Bila sam sve, samo ne tiha djevojka. Kako bih mogla postati ono što je dragocjeno u Božjim očima?
Nakon razgovora s mojom majkom o tome, shvatila sam da ovo nema veze s mojom osobnošću. Hvala Bogu! 
Odjeljak se odnosi na unutarnji mir, krotkost i snagu koja dolazi od dubokog pouzdanja  i vjere u Boga. Žena s nježnim i mirnim duhom bit će krotka.  S drugima će postupati s ljubavlju i nježnošću. Neće je obuzimati briga, već će mir i smiraj u njezinoj duši privući druge Kristu u njoj. 
1 Petrova 3:5-7 govori ovako:
Jer tako su se nekoć kitile i svete žene koje su svoju nadu polagale u Boga. One su se pooravale svojim muževima, kao što se Sara pokoravala Abrahamu i nazivala ga (svojim) gospodarom. Vi ste njezine kćeri ako činite dobro i ako se ne bojite nikakva zastrašivanja. Jednako, vi muževi, živite zajedno sa svojom ženom, kao sa slabijim bićem prema vjerskoj spoznaji. Iskazujte im poštovanje, budući da su subaštinice milosti, to jest života, da vaše molitve na naiđu na zapreku. 
 Ajme, i dalje je težak ovaj odjeljak. Pratite me ovdje.
Treba nam malo pozadine o Sari za razumijevanje onoga što je učinila, a bilo je toliko važno.
U Postanku 12:1-20 vidimo da je Sara imala vanjsku ljepotu i da se Abraham bojao kako bi Egipćani mogli ubiti njega i ukrasti mu ženu. Tako je nju zamolio da malo rastegne istinu… i veli da je njegova sestra.  Zapravo, bila mu je polusestra.  Evo što se zbilo:
Ali kad je zemljom zavladala glad, Abram se spusti u Egipat da ondje proboravi, jer je velika glad harala zemljom. Kad je bio na ulazu u Egipat, reče svojoj ženi Saraji: Znam da si lijepa žena. Kad te Egipćani vide, reći će: To je njegova žena i mene će ubiti, a tebe na životu ostaviti. Nego, reci da si mi sestra, tako da i meni bude dobro i da iz obzira prema tebi, poštede moj život.
Zbilja, kad je Abram ušao u Egipat, Egipćani vide da je žena veoma lijepa. Vide je faraonovi dvorovi pa je pohvale faraonu i odvedu u faraonov dvor. Abramu pođe dobro zbog nje; steče on stoke i goveda, magaraca, slugu i sluškinja, magarica i deva.
Ali Jahve udari faraona i njegov dom velikim nevoljama zbog Abramove žene Saraje. I faraon pozva Abrama pa reče: Što si mi to učinio? Zašto nisi kazao da je ona tvoja žena? Zašto si rekao: Onami je sestra, pa je uzeh sebi za ženu? A sad ti evo žene, uzmi je i hajde! Faraon ga onda preda momcima a oni ga otprave s njegovom ženom i sa svime što bijaše njegovo.
U 1 Petrovoj 3 vidimo da je Sara hvaljena ne zbog vanjske ljepote, već stoga što je vjerovala Bogu i bila poslušna svome mužu u opasnoj situaciji, umjesto da popusti strahu.  
Sad – primite se za stolicu jer slijedi nešto još zanimljivije… ovaj se scenarij ponavlja još u Postanku 20, kad je i kralj Abimelek uočio Sarinu ljepotu, a  Abraham joj veli da se naziva njegovom sestrom.  Uzeta je kao žena kralja Abimeleka i kasnije je puštena kad je kralj usnio san od Boga da je ne smije uzeti za ženu! 
Ma stvarno!  Abrahame – što to radiš? Zbog čega se ne pouzdaje u Boga? Predaje se strahu! Ali Sara – bila je hladna i mirne glave. Podložila se svom mužu, vjerovala Bogu i Bog je nju zaštitio.  
Sara je očito bila predivna izvana – moguće kao i kraljica Estera… budući da su i faraon i Abimelek odmah nju poželjeli za ženu.
Ali ne čitamo o njenoj vanjskoj ljepoti u 1 Petrovoj 3 – čitamo o njenoj unutarnjoj ljepoti, ljepoti kojoj se Bog divi i na koju nas Bog poziva.  
U časopisima i magazinima nećete čitati o krotkom i poniznom duhu. Ali kako čitamo Bibliju od korica do korica, Bog će preobraziti sve nas od iznutra prema van dok polažemo naš ružan grijeh u srcima pred podnožje križa i mijenjamo za ono što je dragocjeno u Božjim očima.
Danas imamo izbor – što ćemo tražiti? Tajne svjetovne ljepote ili one živog kruha.
Gledajmo na ljepotu iz Božje perspektive.
Pretražimo svoje srce prema ovom odjeljku i vidimo čega nam nedostaje.  
Zamolimo Boga danas da nam pomogne u promjeni onoga što nam nedostaje.
Hodajte s Kraljem,
Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.