2 Samuelova

Davidove 4 Božje osobine, karakteristike čovjeka po Božjem srcu

 

Kralj David je najvjerovatnije, najpoznatiji jer je porazio diva Golijata. Njegova hrabrost i povjerenje u Boga, kao mladog pastira-dječaka, pripremila ga je za kralja Izraela.

U 2. Samuelovoj, u 9. poglavlju, vidimo nježnu, ljubaznu i suosjećajnu stranu ratnika i kralja. Dok proučavamo 4 karakterne osobine kod Davida, vidjet ćemo da su ove kvalitete odsjaj Kralja nad kraljevima, Isusa.

Ovo poglavlje započinje sa Davidom koji se raspituje ima li još rodbine iz Šaulove obitelji, rodbine koja je živa, tako da ih on (David) može blagosloviti. Sjetimo se, tipično je bilo da novi kralj smakne svu obitelj prethodnog kralja, da nema prijetnje prijestolju. Ovo je jako ponizan čin.

David otkriva, da zaista, postoji Jonatanov sin, koji je osakaćen kada je imao 5. godina, i još je živ. Njegovo ime je Mefibošet.

Pogledajmo sada kako se objavljuje Božji karakter Davida, dok se ova priča nastavlja. Naučimo biti poput Davida… koji je bio poput Krista.

4 Božje osobineDavida, čovjeka po Božjem srcu

  1. David je bio ljubazan, a njegova ljubaznost dolazi iz Božjeg srca

David nije imao svoju vlastitu ljubaznost koju bi pokazao Šaulovom domu. Šaul je gonio Davida i činio mu je život jadnim. Umjesto toga, BOŽJA ljubaznost je bilo to što je David htio podijeliti.

“Zar nema više nikoga od Šaulova doma da mu iskažem Božju naklonost?” 2. Sam 9,3

Pozvane smo da budemo Božje oruđe ljubaznosti.

Dok smo još bile grješnice i nismo zasluživale Božju naklonost, Isus je umro za svaku od nas. Sada kada smo primile Njegovu ljubaznost, možemo je pokloniti drugima.

Ljubaznost je plod Duha Svetoga. Čak i kada nas drugi zlostavljaju, Bog će nas osposobiti da budemo ljubazne Njegovim Duhom Svetim.

  1. David je održao svoje obećanje, baš kao što je Isus održao svoja obećanja nama.

U 1. Samuelovoj 20, David je obećao Jonatanu da neće prekinuti svoju ljubav prema Šaulovoj kući, jednom kada Jonatan umre. I, David je bio čovjek koji čuva savez.

Reče mu David: “Ne boj se, jer ću ti doista iskazati naklonost zbog tvog oca Jonatana.” 2. Samuelova 9,7

Moramo biti žene koje drže svoju riječ. Kada nešto obećamo, čak ako je i teško to održati, moramo do kraja ispuniti svoju riječ. Biblija je ispunjena sa Božjim obećanjima i tako sam zahvalna da se Bog nikada ne mijenja i uvijek učini ono što je obećao učiniti. Možemo vjerovati Isusu jer On Bog koji drži zavjet.

  1. David je pokazao milost, baš kao što nam Isus daje milost.

Kada je Mafibošet došao pred Davidovo prijestolje, bio je uplašen. Znao je da David ima moć ubiti ga. Ali, David je uklonio sve njegove strahove. Ne samo da mu je dao život, već je obećao da će obnoviti svu Šaulovu zemlju i da će jesti zauvijek za kraljevim stolom!

Reče mu David: “Ne boj se, jer ću ti doista iskazati naklonost zbog tvoga oca Jonatana i vratiti ti svu zemlju tvoga oca Šaula; a ti ćeš uvijek jesti kruh za mojim stolom.” 2. Sam 9,7

O, ovo je prelijepa slika ljubavi kojom Isus voli svaku od nas! Svaka od nas je taj bogalj u ovoj priči i Isus nas nije samo obnovio od osude, već nas je pozvao da jedemo za Njegovim stolom, kao dio Božje obitelji, zauvijek!

Slobodno smo primile, sada moramo slobodno davati.

Mi, također, moramo velikodušno pokazati milost drugima.

  1. David je dao Mefibošetu život u izobilju, baš kao što Isus daje nama.

David je bio zaposlen. On stvarno nije trebao još jednu obavezu usred svih svojih kraljevskih dužnosti… David je bio pažljiv. Sjetio se da ima još odgovornosti. On nije imao samo dobre namjere. Njegova ljubav je bila djelotvorna i on sam je tražio Mefibošeta, baš kao što Isus traži nas i spašava nas.

Tako je Mefibošet jeo za kraljevim stolom,  kao jedan od kraljevih sinova.  (2. Sam 9,11)

David nije imao nikakav plan, osim ljubavi.

Bogalj nije imao što ponuditi, a ipak je bio tretiran kao dio obitelji!

Bog nas ne tretira kao goste. Ne! Već kao dio obitelji!

Što Bog želi od tebe, koga da tražiš i komu da pomogneš? Isus je rekao svojim učenicima da idu i čine učenicima.

Idi i daji!

Ljudi su ranjeni. Oni su duhovni bogalji i sami su, bez nade i bez života u izobilju. Možda se boje doći Bogu, jer se boje osude. Ali, Bog može obnoviti svakog čovjeka više nego što možemo zamisliti. Moramo biti djelotvorne u svojoj ljubavi.

Zapamti, kada ideš: mi smo kćeri Kralja nad kraljevima i imamo dio u Njegovom obilju. Bog nas želi hraniti svakodnevno sa svojim kruhom. Zato, nemoj ići jesti negdje drugo! Ima mjesto za tebe za Njegovim stolom, i On želi providjeti za tebe hraniti te i ljubavlju voditi te.
David je bio nesavršen čovjek. Dok nastavljamo proučavati 2. Samuelovu, vidjet ćemo kako pada u grijeh.

Mi griješimo redovno.

Ali, Kralj Isus, On je bio savršen! On je taj kojeg slijedimo.

Postanimo sve više i više ljubazne, ispunjene ljubavlju i sličnije Isusu.

Hodaj sa Kraljem,

Courtney

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.