Djela apostolska

Danas počinjemo {Uvod i Sredstva za Djela 1-5}

slika - blog - 7-09

Počinjemo!!! Danas!!!

 

Uvod u knjigu Djela apostolska

Knjiga Djela apostolska je jedinstvena knjiga u Bibliji jer je prijelazna. Ona nas vodi iz doba Krista u evanđeljima u vrijeme crkve, u poslanicama. U Djelima vidimo Kristov uzlazak i početak velikog zadatka kada evanđelje izlazi iz Jeruzalema sve do najdaljih dijelova zemlje – i u stvari, baš do nas danas.

 

Svrha: Djela su napisana tako da možemo vidjeti rođenje i rast crkve i djela apostola.

 

Pisac: Luka (također pisac i Lukinog evanđelja)

 

Datum: Pretpostavlja se oko 63-70 godine

 

Ključni stih: Djela 1:8 “Nego ćete primiti silu kada Duh Sveti dođe na vas i bit ćete mi svjedoci i u Jeruzalemu i po svoj Judeji i Samariji i sve do krajeva zemlje .”

 

U knjizi Djela apostolskih počinjemo s Isusovim uzlaskom i odmah u Petrovu službu. Tu vidimo uspostavljanje i širenje crkve u prvih 12 poglavlja.

 

Također, vidimo i obraćenje Savla od progonitelja crkve do velikog misionara crkve. Njegovo obraćenje se događa u Djelima 9, ali njegovu službu, u stvari, možemo pratiti od 13 poglavlja.

 

Teme:

U knjizi Djela apostolska ima nekoliko glavnih tema koje nas neće samo učiti o prvoj crkvi već su primjenjive i u našim životima kao vjernika.

 

1. Duh Sveti – Isus je obećao učenicima da će doći Duh Sveti. Duh Sveti je silno došao u Djelima 2. On je došao da bude naš utješitelj, naš učitelj i On je sila koja stoji iza svega što mi radimo kao vjernici. Ništa što radimo nije u našoj vlastitoj snazi već u Njegovoj sili koja živi unutar nas.

 

 

2. Crkva – U knizi Djela apostolska uspostavljanje i organiziranje lokalne crkve je glavna poveznica i tema. Nova crkva je imala mnoge situacije baš kao i današnja crkva. Ova knjiga nam daje mnogo primjera kako ustrajati uz prkos problemima u našoj crkvi. Također, mnogo govori i o rastu crkava.

 

3. Misije/Svjedočanstva – Na kraju svakog evanđelja Isus nas ostavlja s zadatkom (Matej 28:16-20, Marko 16:14-16, Luka 24:44-53, Ivan 20:21-23). Znajući ovo znamo i da je to svrha crkve – širiti evanđelje! Moramo reći drugima. Ovo širi ne samo lokalnu crkvu, već cjelokupnu crkvu širom svijeta. Također vidimo u knjizi Djela apostolskih da širenje evanđelja može doći s velikom cijenom ali to jača našu vjeru dok se u takvim vremenima oslanjamo na Boga.

 

4. Progonstva – Crkva i oni koji su je branili propatili su mnoga progonstva. Isto je i danas. Oni koji stoje na učenju i vjerovanju crkve mogu proći kroz mnogo otpora i progonstva. Knjiga Djela apostolska daje ohrabrenje da stojimo čvrsti u našoj vjeri i da se sjećqamo onih koji su stajali čvrsto prije nas.

 

 

Završne misli:

Knjiga Djela apostolska odvest će nas na put vjere. Ona poziva kršćane da izađu iz svoje ugodne zone i smjelo hodaju svijetom, koji ne traži da upozna Boga, djeleći evanđelje. Budimo ohrabrene dok čitamo djela onih koji su hodali prije nas i naučimo da i mi možemo ustrajati u vremenu kad evanđelje nije popularno.

 

Plan čitanja za ovaj tjedan:

DA-plan čitanja - tj 1

 

 

Pitanja za razmišljanje:

 

DA-pitanje 1

 

 

DA-pitanje 2

 

DA-pitanje 3

 

DA-pitanje 4

 

DA-pitanje 5

 

 

Dnevni stihovi:

U ovom proučavanju nećemo imati stihove za pamćenje  – u stvari ohrabrujem TE da sama odabereš stih koji bi voljela upamtiti, naučiti, dublje proučavati.  Zato je tu 5 dnevnih stihova za cijeli tjedan!

 

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

 

Zato isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna.

 

DA- stih 1

 

 

DA- stih 2

 

DA- stih 3

 

DA- stih 4

 

DA- stih 5

 

 

A evo ih, sve na jednom mjestu uz bonus:

 

DA-za printanje - 1-5

 

Kako upotrebljavamo SOAK metodu:

 

slika za SOAK

 

 

 

Tu je i tablica boja kako označavamo u našim Biblijama:

 

tablica-2Bboja

 

 

Više o korištenju SOAK metode i tablice boja naći ćeš u našem priručniku za knjigu Djela apostolska. Priručnik možeš pročitati, printati, koristiti na svom računalu ili ga samo primijeniti u svoju bilježnicu. Nema ispravnog niti krivog načina već kako ti najviše odgovara – prilagodi sebi. Najvažnije, i zbog toga radimo ovo proučavanje, je da Riječ Božja što dublje prodre u nas, da nas mijenja i izgrađuje na slavu Božju. Djela apostolska – priručnik

 

Također, imamo i grupu za mame. Uključi se u nju preko naše Facebook stranice: DJD Biblijska grupa za mame i djecu

 

Ako još nisi uključena u jednu od zatvorenih, sigurnih grupa DJD, a želiš to stavi komentar na našoj stranici ili se javi na e-mail adresu:

admin @ dobrojutrodjevojke . com

Naći ćeš nas svakog dana kako komentiramo svoje dnevno čitanje i podržavamo jedna drugu, hrabrimo se i molimo na Facebook stranici Dobro Jutro Djevojke, ali i u našim grupama – zatvorenim – koje su sigurna zona.

Ove grupe su jako dobre za odgovornost.

Možeš pratiti  #GoodMorningGirls  ->  Instagram i podijeli svoje uvide koristeći hashtag #GoodMorningGirls. 

 

Želim ti predivan tjedan u Božjoj Riječi – vidimo se opet u srijedu, ovdje na blogu i tako idemo dublje u Božju Riječ zajedno!

**Uključi se**

Predstavimo se, jesmo li novi, ili smo već duže ovdje u Dobro Jutro Djevojke?

Jesi li uključila i djecu u DJD?

 

 

Hodaj s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.