Ti si voljena

DAJE NAM SRCE DA GA POZNAJEMOPrije mnogo godina, kao mlada misionarka u novoj zemlji, bila sam željna istražiti prekrasna brda i vinograde blizu mog stana. Bila sam u dugoj šetnji kroz bečke šume. Preselila sam u Austriju raditi s mladim studentima. Zbog toga što sam tamo bila nova, nisam shvaćala kako je lako izgubiti se u šumskim brdima. Nisam imala kartu, ni vodu, ni hranu, ni jaknu, a u to vrijeme, ni mobitel nisam imala.
Išla sam predaleko,  ali i prekasno  – sunce je počelo zalaziti i strah je počeo napadati moje srce. Što ću raditi ako sunce zađe prije nego što nađem put sigurnosti? Sve staze su izgledale iste, šuma je postala više prijeteća, sa sjenama sunca koje se spuštalo.  Vrlo slabo sam govorila njemački i nisam mogla čitati znakove.
Molitva uzdaha skliznula je s mojih usana: “Bože, molim Te, pomozi me. Izgubljena sam i trebam naći put kući prije nego dođe mrak. Bojim se i ne znam što raditi.”
Postepeno, dok sam hodala naprijed, malo po malo, počela sam opažati svjetlo kroz stabla, koje je pokazivalo naseljeno područje dolje. Primijetila sam poznatu zgradu u daljini i pratila sam njezinu sjenu do mjesta u donjem dijelu šume, gdje sam ušla nekoliko sati ranije. Konačno sam našla stazu kući. Bilo je radosno i olakšavajuće konačno biti doma, tamo gdje sam pripadala.
Biblija često koristi metaforu staze za naš put kroz život. Svaka od naših staza i puteva drugačiji su, ali svatko od nas može se izgubiti. Ponekad naše puteve pokriva tama grijeha, sebičnost, teškoće s drugima, ožiljci iz naše prošlosti. Često su naša srca ispunjena strahom ako gledamo sjene, a ne Boga. Ali, što više hodamo na stazi naših života s Bogom, to ćemo više rasti u razumijevanju Njegove ljubavi.
Učiti poznavati srce Božje,  dok hodamo našom stazom, jest ključ za doživljavanje Njegove ljubavi još više dosljedno i za učenje razumijevanja Njegove volje za naše živote. Trebamo vjerovati u Njegovu dobru volju za nas da bismo doživjeli Njegovu uvijek prisutnu ljubav. Trebamo zamijeniti tamu straha ili gorčine svijetlom Njegove ljubavne čežnje da nas vodi i blagoslovi na svakom koraku puta. Možemo odmarati u Njegovoj ljubavi samo kad odbacimo od sebe strah u našim srcima dok hodamo na putu života s Njim. Njegova ljubav će nas voditi kući. Njegova dobra volja i obećanje da će biti s nama dat će nam sigurnost.
Božja ljubav nije samo osjećaj koji trebamo stvoriti. Njegova ljubav je utemeljena u Njegovom karakteru i obećanju da će biti s nama. Volim naš stih za danas jer nam daje suštinu Božje predanosti nama, usred našeg puta života, da nas uvjeri u Njegovu dobru volju i ljubav.

Stih koji smo danas čitali je jako ohrabrio moje srce. Premda su ljudi iz vremena Jeremije bili u pobuni protiv Božjih puteva i ugrozili Njegovu volju za njihov život, Bog ih je još uvijek čuvao i obećao da će im u budućnosti činiti dobro, a ne zlo i da će ih približiti svome srcu. Ovo je ono što im je obećao za put koji je bio ispred njih:
On će držati svoje oči na nama … gledati nas …i dati nam svoju dobrotu i prisutnost kako bi skrbio za svoju djecu …za nas.
On će ih voditi iz njihovog mjesta progonstva do njihove vlastite zemlje, s tamne staze gdje su hodali do novog mjesta… staze života. Njegova je volja bila voditi njih kući i voditi nas kući.
Njegova je volja je izgraditi svoju djecu, a ne srušiti ih.
Posadit će nas i pustiti da rastemo, neće dopustiti da budemo iščupani i maknuti iz Njegove prisutnosti i zaštite.
Ali najvažnije, vidimo Božje srce:
“Dat ću im srca koja me poznaju. Oni će biti moj narod, i ja ću biti njihov Bog.” Bog ti želi dati novo srce, srce koje je blizu Njegovog, da duboko razumiješ i doživiš u stvarnosti Njegovu duboku ljubav i predanost tebi. Bog želi da budemo Njegov narod… Njegova obitelj, da Ga možemo imati kao svog tatu, i već je poslao svoga sina, Isusa, da nas posvoji, da imamo zajedništvo s Njim, i da nas On vodi i štiti. Njegova ljubav nije samo osjećaj, Njegova je čežnja voljeti nas u temeljnoj realnosti naših života, i želi nas voditi tako da možemo biti sigurni da pripadamo Njemu.
Ako se osjećaš izgubljena na svom putu života, ili imaš strah, osjećaj da si sama, molim te, znaj da je Božje srce jako dobro. On će te voditi i pomoći ti da Ga možeš upoznati i razumjeti. Predaj se Njemu, takva kakva jesi u tvojim okolnostima, i pusti Ga da te vodi prema Njegovoj ljubavi, Njegovoj dobroti i njegovoj čežnji da ti pokaže kako živjeti u skladu s Njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.