Job Uncategorized

4 stvari koje se trebate sjetiti kada ste obeshrabrene

Jučer mi je muž ispričao da je u novinama čitao o nekim ljudima koji su kupili novi stan u zgradi na kojoj još uvijek nije bio završen gornji kat. Projekt je propao. Problem se pojavio kada je počela padati kiša. Pošto gornji kat stoji nezavršen, stropovi ispod nisu zaštićeni i pojavila se plijesan.

Vlasnika zgrade više nema i kupci nemaju rješenje. Čitamo takve priče koje nas ljute, jer nam se čini da u ovom svijetu zaista nema pravde. Kako netko može kupiti stan za 60.000 – 80.000 € bez zaštite u slučaju ako se pojavi problem za kojeg je odgovoran vlasnik?

Tim gore, javlja se strah, jer tko će nas zaštititi od nepravde? Obeshrabrujemo se kad vidimo da nepravedni napreduju, a pravedni su žrtve. Želimo crno-bijeli svijet u kojem su pravedni blagoslovljeni, a nepravedni osuđeni.

photodune-8398637-woman-sitting-sideways-on-the-couch-cup-in-hands-and-eyes-closed-xs

I takav su svijet Jobovi prijatelji prezentirali upravo njemu kada su ga optužili da je opak. Dogodile su mu se loše stvari, znači da mora biti opak. Ako je zaista pravedan, kao što tvrdi, onda bi mu se događale dobre stvari, zar ne? Ali u 24. poglavlju Job pokazuje da to nije uvijek pravilo! Govori im kako opak čovjek ipak uspijeva, dok se čini da pravedan ostaje bez pravde. I te nas činjenice zaista mogu obeshrabriti!

No, moramo se sjetiti ovih 4 stvari kada vidimo nepravdu:

  1. Bog ima neizmjernu moć.

U 26. poglavlju, Job objašnjava Božju snagu: „Mrtvo drhti pod vodama, i oni koji obitavaju u njima. Šeol je gol pred njim i Abadon bez koprene. On razapinje sjever nad prazninom, zemlju vješa ni o što. Vode umata u svoje oblake, ali se oblak pod njima ne razdire. On zastire lice prijestolja svojega rasprostiruć’ oblak svoj nad njim. Opisao je kružnicu nad površjem voda kao granicu svjetlosti i tame. Tresu se stupovi nebeski i zgranu se na njegov prijekor. Svojom je snagom uzburkao more i svojim razborom smrskao Rahaba. Svojim je Duhom uresio nebesa, njegova je ruka hitru zmiju probola. To je, eto, tek dio njegovih putova. I to je tek dio njegovih putova!“

Mislim da kad bismo samo počeli shvaćati dubinu Božje moći, umrli bismo od straha. Ali ta nas istina može utješiti kada vidimo nepravdu, jer razumijemo da Bog jest pravedan. Ne moramo se obeshrabriti kada vidimo nepravdu, jer Bog ima toliko moći da se cijeli svijet trese pred Njime!

  1. Opak neće uspjeti.

Postoji jedan izraz na engleskom koji kaže: „Dao mu je konop dovoljno dug da se objesi.“ Drugim riječima, dao mu je dovoljno slobode da se uništi. I vidimo da je Job rekao nešto slično o opakima u 24. poglavlju: „Dade im sigurnost, i oni se pouzdaše, ali njegove su oči nad njihovim putovima.“

Job kaže da im Bog daje da se osjećaju sigurni u svojoj ludosti, te misle da ih Bog neće osuditi. Ali Bog sve prati. Ipak je njihova sigurnost – ili možemo reći blagoslov – zamka! Sigurni su za samo neko vrijeme, ali slijedi Božji sud, i to je nešto zastrašujuće!

  1. Ovo je samo iskušenje tvoje vjere.

Kada prolazimo kroz iskušenje, možemo se utješiti Jobovom pričom, jer mislim da je rijetko tko iskušan kao Job! No Jakov kaže ovo: „Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost.“ Vidimo da je Job to razumio kada je u 23. poglavlju rekao: „Kad radi slijeva, ne vidim ga; kad se nadesno okrene, ne mogu ga opaziti. Ali on poznaje put kojim hodim; neka me iskuša, kao zlato ću izaći.“

Job je znao da ovo nije Božji sud, nego samo iskušenje vjere. Kako je mogao biti siguran da njegove okolnosti nisu Božji sud? Rekao je ovo: „Noga mi se njegovih držala koraka; pazio sam na njegov put i skretao nisam. I nisam odstupio od zapovijedi usana njegovih; pohranio sam riječi usta njegovih bolje nego hranu što me dopada.“

  1. Naša pravednost dolazi od Boga.

Bildad je postavio vrlo važno pitanje u 25. poglavlju: „Pa kako da čovjek pred Bogom bude pravedan? I od žene rođen kako da čist bude?“ Ako ovisimo o našoj dobroti i time mislimo zaslužiti Božju ljubav i prihvaćanje, onda se varamo. Riječ kaže: „Tako svi mi postadosmo kao nečist, i sva naša pravednost kao prljava haljina; i svi mi otpadosmo kao lišće, i bezakonja naša kao vjetar nas odnose.“

Možemo držati Božji zakon i biblijske principe; možemo imati ispravnu teologiju i ispuniti Božje zapovijedi…ali ako mislimo da ćemo kroz te stvari zaslužiti Božju ljubav, onda je naš trud uzaludan. Bog nas ne može prihvatiti više nego što nas već prihvaća! Ne može nas ljubiti više nego što nas već ljubi! Te nas stvari ne čine pravednima! Naša pravednost dolazi od Boga. Isusova krv je ta koja nas čini pravednima!

Draga sestro, kada si obeshrabrena, sjeti se ovih 4 stvari. Bog je za nas i jednog dana će pokazati svu svoju silu i moć, i pred njim će opaki drhtati. Naša sadašnja iskušenja samo su dio Božjeg plana da nas učini sličnijima Isusu…od kojeg dolazi naša pravednost. I to je vrlo dobar razlog da se radujemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: