Uncategorized

BUDI HRABRA (Izlazak 1-2)

tumblr_m634qba85G1qbrjfso1_500

Kada razmišljamo o početku Mojsijeve priče, obično mislimo na bebu u košari koja pluta Nilom.

Ali, kako počinjemo naše čitanje “Izlaska” vidimo 5 žena – usred krize, hrabro stoje protiv nasilja koje ih okružuje. Bog upotrebljava naizgled beznačajne žene da zaštite i skrbe za čovjeka kojeg će Bog upotrijebiti da oslobodi svoj narod.

Ove žene su podigle svoju ruku u lice nepravde i zla te rekle – ne!

Pogledajmo sada ove hrabre žene iz Izlaska 1 i 2.

Šifra i Pua

Imena Šifra i Pua rijetko se čuju u ovoj priči u nedjeljnoj školi, ali one su bile hebrejske babice, kojima je faraon – kralj Egipta – zapovjedio da ubiju sve rođene bebe-dječake.

    “Ali babice su se bojale Gospodina i nisu činile kako im je zapovjedio egipatski kralj” ~ Izlazak 1:17

Diže li još netko svoju ruku u zrak i navija za babice – da – da – da! Izabrale su život! Njihova hrabrost pokrenula je oslobođenje Izraela! Ove su žene poznavale svog Boga i imale povjerenja u Njega. Da je njihov plan bio otkriven, cijena je mogla biti njihov život, ali s čvrstim uvjerenjem one su učinile što je ispravno. I bile su blagoslovljene.

O, žene kršćanke, samo da imamo strah Gospodnji usred tame kulture i stanemo za ono što je ispravno!

Izlazak 1:21 kaže; ” Jer su se babice bojale Boga, On im je dao obitelji”.

Mojsijeva majka

Ona je već bila majka dvoje djece i opet je bila trudna. Mogu samo zamisliti vrstu straha koji je osjećala dok se pitala – hoću li roditi dječaka ili djevojčicu? I onda je beba bila rođena… i skršenost … dječak je.

Junački je skrivala svoju bebu 3 mjeseca i kad više nije mogla skriti njegov plač …. pripremila je košaru … i stavila svoje nejako čedo u nju.

Pustila je košaru.

Otpustila je svog dječačića.

Odstupila je i vjerovala Bogu.

I moje majčinsko srce lomi se, zamišljajući ovu scenu – iscrpljenost od duga 3 mjeseca dojenja – pokušavajući sakriti njegov plač, živeći dan i noć u strahu … sada ga prepušta u ljubljene ruke Božje.

Slika hrabrosti suočene sa strahom i protivljenjem.

Mirjam

Mirjam je bila Mojsijeva starija sestra. Ona je bila sa svojom majkom pri porodu i pomagala joj u kući nakon poroda. Možda je nosila bebu kad joj je majka bila iscrpljena i pomagala utišati bratov plač. Ona je bila uz majku, gledajući njezine drhtave ruke i suze dok je stavljala Mojsija u košaru.

Pratiti košaru s njenim bratom niz rijeku, bilo je prirodno za veliku sestru. Trčeći, vireći, držeći oko na košari, koja je plutala među trskom.

I kad je košara stigla pred faraonovu kćer – ova je mala djevojčica Mirjam imala bistrinu i domišljatost u sebi da progovori!

“Hoćeš li da odem i zovem dojilju Hebrejku da ti doji dijete?” (Iz 2:7)

I tada se nešto zanimljivo dogodilo! Faraonova kći platila je Mojsijevoj majci da ga doji! Znate li da je itko platio majci da doji svoje dijete?

To je naš Bog – samo nekoliko sati ranije, Mojsijeva majka prepustila ga je niz Nil i sada je njena beba bila ponovno sigurna u njenom krilu.

Mirjam, puna hrabrosti, govorila je u pravo vrijeme i sada je strah nestao dok je faraonova kći okružila zaštitom ovog dječaka.

Faraonova kći

Ona je bila jako dobro svjesna uredbe svog oca da se ubiju sve hebrejske muške bebe i ona je prepoznala bebu u košari kao Hebreja. Ali suosjećajući, upotrijebila je svoju moć i privilegiju da spasi Mojsija.

Ovo je također iziskivalo hrabrost jer sam sigurna da je bilo onih u palači koji nisu odobravali njen izbor, ali obrazovanje i priprema koju je Mojsije primio pod njenom skrbi, pomogli su Mojsiju da vodi Izraelce.

Bog je suvereno zaštitio Mojsija, upotrebljavajući svaku od ovih hrabrih žena u njegovom životu.

Budi hrabra.

Naše priče ne moraju izgledati velike. Mi ne skrivamo bebe, ne razdvajamo Crveno more, ne borimo se protiv velikih vojski. Ali vidimo u ovoj priči kako je Bog upotrijebio 5 različitih žena – žene poput tebe i mene, da ispuni Svoju svrhu.

Čega se bojiš?

Riječ “hrabar” znači biti spreman suočiti se i izdržati opasnost ili bol, pokazati hrabrost.

Od ovih 5 žena – Šifra, Pua, Mirjam, Mojsijeva majka i faraonova kći – svaka je imala razloga da posustane pred strahom … ali nisu.

Neka isto bude rečeno i za nas.

“Kada se bojim, stavljam svoje pouzdanje u Tebe.” (Psalam 56:3)

Budi hrabra i hodaj s Kraljem,

Courtney

Druženje petkom!

** Pridruži se **

1) Kuca li Bog na tvoje srce u nekom području gdje te zove da budeš hrabra? Budi hrabra i podijeli to s nama 🙂

2) Navedi jednu stvar koju si naučila kroz ovotjedno čitanje, SOAK i praćenje u bojama Izlaska 1-5?

BLOGERICE! Blogirate li kroz Bibliju? Povežite se!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.