Josip Postanak

Bogu nije ništa nemoguće {Postanak 18}


Dobro jutro djevojke!
Možete li zamisliti da Bog dođe na vaša vrata? Što biste učinili?
Danas čitamo Postanak 18, i upravo se to desilo Abrahamu i Sari.
Postanak 18:

Jahve mu se ukazakod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. 2 Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima ususret. Pade ničice na zemlju 3 pa reče: »Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge! 4 Nek’ se donese malo vode: operite noge i pod stablom otpočinite. 5 Donijet ću kruha da se okrijepite prije nego pođete dalje. Ta k svome ste sluzi navratili.« Oni odgovore: »Dobro, učini kako si rekao!«
6 Abraham se požuri u šator k Sari pa joj reče: »Brzo! Tri mjerice najboljeg brašna! Zamijesi i prevrtu ispeci!«

Prvo, vidimo da su došla tri čovjeka, a jedan od njih je Gospodin Isus. Ahh! Kako uzbudljivo!!! Abraham otrča u šator k Sari i zahtijeva od nje da brzo napravi kruh.
Pogledajte Saru – tako voljna supruga. Ona čini upravo kao što njezin suprug zahtijeva, dok on trči dalje da bi se pobrinuo za meso.

7 Zatim Abraham otrča govedima, uhvati tele, mlado i debelo, i dade ga momku da ga brže zgotovi. 8 Poslije uzme masla, mlijeka i zgotovljeno tele pa stavi pred njih, a sam stajaše pred njima, pod stablom, dok su blagovali.

9 »Gdje ti je žena Sara?« – zapitaju ga. »Eno je pod šatorom«, odgovori.  10 Onda on reče: »Vratit ću se k tebi kad isteče vrijeme trudnoće; a tvoja žena Sara imat će sina.« Iza njega, na ulazu u šator, Sara je prisluškivala.

Tako nakon što je Sara pomogla u pripremi i posluživanju jela, ona prisluškuje. Kad bi Bog bio u mojoj blagovaonici, jeo s mojim mužem, i ja bih prisluškivala!
Dakle, dečki su jeli, a zatim čuje svoje ime i riječi: “kad isteče vrijeme trudnoće; a tvoja žena Sara imat će sina”, a…
ona se na to smije.

11 Abraham i Sara bijahu u odmakloj dobi, ostarjeli. U Sare bijaše prestalo što biva u žena. 12 Zato se u sebi Sara smijala i govorila: »Pošto sam uvenula, sad da spoznam nasladu? A još mi je i gospodar star!« 
13 Onda Jahve upita Abrahama: »A zašto se Sara smijala i govorila: ‘Kako ću rod roditi ja starica?’ 14 Zar je Jahvi išta nemoguće? Navratit ću se k tebi kad isteče vrijeme trudnoće: Sara će imati sina.«
15 Sara se napravi nevještom govoreći: »Nisam se smijala.« Jer se prestrašila. Ali on reče: »Jesi, smijala si se!«

Uhvaćena kako se smije!
Sara je uhvaćena kako sumnja u Boga, a kad ju je pitao zašto se smijala… lagala je!
Pismo nam kaže da gdje god bi Sara došla odmah bi postala omiljena zbog njezine ljepote. Dva kralja su je uzela sebi za ženu odmah čim su je vidjeli. Mora da je bila nevjerojatno privlačna.
Sara je imala ljepotu, pažnju drugih i Abrahamovo bogatstvo, ali ono što je stvarno željela je dijete.

Prva stvar koju smo o Sari naučili iz Pisma je da je bila neplodna (Post 11), i u svom očaju nagovorila je Abrahama da ima dijete s njezinim sluškinjom Hagarom. Pismo doslovno kaže – Sara “dade” Hagaru Abramu (Post 16.3) – Uh!
No, čim je Hagara začela, Sara ju je prezrela, maltretirala i otjerala (Post 16).
Vidite, Sara je nosila ovaj teret obećanja da će narod proizaći od Abrahama, ali Sara nije mogla svojim očima vidjeti kako će im Bog dati ove potomke – pa je uzela stvar u svoje ruke.
Njezin nedostatak vjere – napravio je nered.

I to je razlog zašto je predivno naći ove riječi o Sari u Hebrejima 11,11:
11 Vjerom i Saraunatoč svojoj dobi zadobi moć da začne jer vjernim smatraše Onoga koji joj dade obećanje.
U Poslanici Hebrejima vidimo da je Sara pohvaljena za svoju vjeru… ali što je sa njezinim smijanjem iz Postanka?

Je li Sara imala promjenu srca? Doista je imala!
Slava Gospodinu, jer nakon što je uhvaćena u sumnji, laži i neredu, riječi Gospodina su postale istinite u njezinom životu.
“Zar je Gospodinu išta nemoguće?”
Oh, kako volim milost Božju koja nadilazi greške. On je Bog koji daje drugu priliku. Bog koji je strpljiv s našim slabostima, koji nas stalno jača i čini nas sve više poput Njega.

Bogu nije ništa nemoguće. I Postanak 21,1-2 nam kaže da je Gospodin bio milostiv prema Sari i učinio za nju kako je obećao. Ona je začela i rodila sina kojeg su nazvali Izak.
Bog se uključio u Sarinu situaciju. On je čekao. Čekao je dok Sara bude u odmakloj dobi – kada prođe godine u kojima bi ljudski bilo moguće za nju imati dijete – i tada se uključio i dobio svu slavu!
Postoji li nešto u vašem životu što je za vas teško? Pri čemu ne možete zamisliti kako Bog to može promijeniti?

Život je težak. Financije, odnosi, zdravstveni problemi i gubici su teški.
Ali Bog…Njemu nije ništa preteško!
Neka nas Sarina vjera poduči, neka zapamtimo da Bog uvijek ispuni svoja obećanja. Pričekajmo Boga da ispuni svoje planove u našim životima. Nemojmo uzeti stvari u svoje ruke. Iako, gledano našim ljudskim očima, neke stvari se mogu činiti nemoguće, ali prisjetimo se da Gospodinu NIŠTA nije nemoguće.
Hodajte s Kraljem,
 
Courtney
Ovotjedni plan čitanja:

 

 
 
Pridružite se u razgovoru:
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.