Josip Postanak

Biti kreacionist {u oprečnom svijetu}

“…budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem – 1. Petrova 3,15

Naša kućna školska grupa u svibnju je posjetila Prirodoslovni muzej. Započeli smo dan s prezentacijom u planetariju. Svjetla su se ugasila i govornik je počeo.

“Prije milijarde godina došlo je do guste vatrene lopte koja je se proširila i formirala naš svemir.”

……….………stvarno?

Jedna od majki je rekla da su obojica naših sinova na to šapnula “krivo!”
Zatim je taj govornik objasnio čudesnu galaksiju koju je stvorio naš Bog, a ja sam sjedila i slušala u strahopoštovanju.
Mi služimo impresivnom Bogu!  

Nastavili smo istraživati fascinantan muzej Božje kreacije, a dok smo završavali sa izložbom dinosaura, vidjeli smo ovaj znak:

Upoznajte svojeg rođaka!
Nova galerija na temu evolucije čovjeka otvara se u rujnu.
Ostali smo u čudu!

Od dana kada sam počela pregledavati knjige iz knjižnice kako bi svoju djecu učila o znanosti – bombardirani smo oprečnom svjetskom teorijom evolucije. To je svugdje! Samo ovaj tjedan dobila sam znanstvenu knjigu iz knjižnice, i evo kako ona počinje:

Je li Veliki prasak bio glasan?

Vjerovanje da je Bog Biblije stvorio Zemlju više nije standardno učenje, i naša djeca trebaju biti pripremljena za odgovore i razlikovanje ispravnog od pogrešnog učenja.

Ovo nije novi moderni problem. Kad sam bila u srednjoj školi, svaki dan sam u javnu školu nosila svoju Bibliju. Na zadnjoj stranici svoje Biblije imala sam zapisane bilješke kao pripomoć kada bih bila suočena sa izazovima drugih učenika nasuprot moje vjere. Srednji dio napisan s desne strane pomagao mi je odgovoriti na evoluciju.

Za vjernike nikada nije bilo lako u ovom oprečnom svijetu. Opozicija se služi mnogim alatima iz svog alatnog pojasa. Jedan od njih je vrijeđanje naše inteligencije zato što vjerujemo u knjigu bajki.

Prijatelji, postoji duhovna borba koja se odvija oko nas. A kad ovaj oprečni svijet uklanjaBoga iz jednadžbe, tada svu odgovornost svaljuju na Njega. Ne postoji Adam i Eva, ne postoji grešna narav, i ne postoji potreba za otkupiteljem po imenu Isus. Božja riječ postaje zastarjela, a način na koji kršćani žive svoje živote postaje razlog za ismijavanje.  

“…budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem – 1. Petrova 3,15

Moramo biti spremni dati odgovore blago i s poštovanjem…i…
Moramo svojoj djeci dati alate s kojima će braniti svoju vjeru – kako bi dali inteligentan, blagi odgovor onima koji će ih ispitivati. Jer, oni će biti ispitivani. Evo nekih od načina kako sam branila svoju vjeru kada su me pitali:
1) Ciljam na razum.Je li moguće uzeti hrpu komadića metala, baciti ih u zrak i dobiti sat koji radi i savršeno pokazuje vrijeme? Ne, jasno je da svaki sat ima urara. Na isti način, naša nevjerojatna tijela su napravljena sa očima koje vide sa sitnom crnom kuglicom, i rukama sa jedinstvenim otiscima prstiju, i utrobom za rađanje bebe. To je toliko zapleteno i komplicirano! Samo je ljudsko tijelo dokaz inteligentnog dizajnera. 
2) Upućujem na činjenice. Ako smo dio evolucije, zašto ne vidimo polumajmuna/polučovjeka koji još uvijek danas hodaju zemljom i evoluiraju? Također, kada se životinje prilagode i mijenjaju, one evoluiraju na mikro razini, što znači da u okviru svoje vrste može postojati promjena – ali nikada ne vidimo da se pas mijenja u žirafu. Svaka se životinja razvija “po svojoj vrsti”. U Postanku 1, kada je Bog stvorio životinje, rekao je: 24 I reče Bog: »Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!« I bi tako. 25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.

Bog nije stvorio evoluciju. On je stvorio životinje da bi se reproducirale po svojoj vrsti.
3) Apeliram na vjeru.Jeste li vidjeli da se veliki prasak dogodio? Imate li slike toga? Jesam li ja vidjela stvaranje da se dogodilo? Imam li slike od toga?
Ne – nitko od nas nema 100%-tni konkretni dokaz. Potrebna je količina vjere da vjerujemo u kreacionizam i potrebna je količina vjere u teoriju velikog praska.
Jedan zaključak: Ako sam u krivu, a teorija velikog praska u pravu – moja me vjera u Boga Biblije neće koštati da izgubim ništa. No, ako sam u pravu i Bog Biblije je istina – oni koji vjeruju u teoriju velikog praska na putu su za pakao. To svakako nije nešto što bismo trebali olako odbaciti.

Od svih pitanja koja se postavljaju u vezi kreacionizma jedva sam zagrebala po površini. No, dati ću vam neke on-line izvore koje možete koristiti kako bi prvo opremili sebe, a onda i vašu djecu.
AnswersInGenesis.org – je odlično mjesto za početak!
Ravi Zacharias’, njegove knjige i videe sam uvijek smatrala od velike pomoći – on je vješt apologet. Njegov kanal nayoutube ovdje je odličan.
The Way of the Master – Intelligent DesignVs. Evolution – također ima odlične materijale!

I konačno, Josh McDowell. Njegove knjige sam počela čitati u srednjoj školi, i pomogao mi je u mnogim teškim razgovorima. Evidence Demands a Verdict je jedna od mojih omiljenih knjiga, i to je moja najbolja preporuka ako imate dijete koje traži više dokaza o tome da je Božja riječ istinita.
Is Evolution Compatible withChristianity? (Je li evolucija kompatibilna s kršćanstvom?)

Prema 1. Petrovoj 3,15, pozvani smo Svijetu u opoziciji dati odgovor kad nas pitaju za obrazloženje naše nade. Podijelite u komentarima izvor ili razmišljanje koje nam može pomoći da budemo bolje opremljeni za odgovor.

Hodajte s Kraljem,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.