Advent

Advent {3. Tjedan} ~ Izaberimo radost

U svakom susretu mi, ili dajemo život ili ga cijedimo; ne postoji neutralna razmjena. ~ Brennan Manning


Kleknula sam, i namjestila se udobno na podu pokraj njezinih nogu. Činilo mi se prikladno mjesto – položaj koji pokazuje čast i poštovanje. Njezine godine su to zaslužile. Bar jednom nisam bila u žurbi, svojim nježnim prstima satima je gladila vrhove mojih koljena dok je pričala priču za pričom o svojoj mladosti.


Ona ima devedeset i sedam godina. Devedeset i sedam. A ja se molim da doživi barem stotu, zato što imam još puno toga naučiti od nje. Proživjela je ludih pedeset i sedam godina dulje od mene – oh, kako ju je to blago nasmijalo – a ima i par stvari za reći, samo kad bih ja usporila i slušala. 
 
Upoznala sam ju kad sam imala dvadeset godina, za vrijeme studija u mjestu udaljenom od udobnosti mojeg rodnog kraja. Primila me je i potpisivala svoja česta pisma upućena meni, ”Tvoja druga majka”, premda u to vrijeme nisam cijenila njezino ”majčinstvo” ni blizu koliko sam trebala. Znala me je pozvati na čaj u svom domu, slučajno se pojaviti ispred mojih vrata sa svježim povrćem iz svog vrta, a znala je i moliti za mene. Bile su to snažne, vjerne molitve koji su me pratile kroz međunarodna putovanja ljeti, obranu diplomskog rada, brak, zaobilazne krivudave poteze u životu, i mnoštvo djece.

A dvadeset godina poslije, kao odgovor na prošlotjedni izazov, našla sam se u podnožju njezine fotelje, slušajući kako prepričava svoj dugi, ispunjeni, dobro proživljeni život. I što sam čula da je ponavljala?

Radost.
Ne zato što je njezin život bio lagan. Nego zato što u Kristu postoji punina radosti.

Njezina Biblija stajala je otvorena pokraj njezinog omiljenog naslonjača, no citirala je Pismo tijekom cijelog poslijepodneva. Ne zato da se hvali svojim znanjem, nego jednostavno zato što Božja Riječ u njoj živi.

Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim,sebi zdesna blaženstvo vječno. ~ Psalam 16,11


Ona se mogla žaliti na mnoštvo stvari koje postanu jako teške u njezinoj životnoj dobi, ali umjesto toga izabrala je gledati Isusa – i radost – u njezinim okolnostima.
 

Mogla je jednostavno sebe sažaljevati, s obzirom da živi sa svakodnevnim fizičkim oboljenjima i ograničenjima. Umjesto toga, ostala je jaka u očitim epizodama kada boli, i zasluge je dala Bogu i Njegovom daru dobre genetike za snagu u njezinim godinama. Radost.

Mogla se jadati o nedavnoj oluji koja je uništila njezinu garažu i prekrasna, zrela stabla. Ali umjesto toga, usmjerila je svoju pažnju na činjenicu da joj je šteta donijela uživanje u pogledu na ptice u dvorištu mnogo jasnije nego ikada prije. Radost.

Spomenula je da joj pećnica ne radi ispravno, ali samo kao uvod u zahvalnost za darovanu mikrovalnu peć koja radi prilično dobro kao odgovarajuća zamjena. Radost.


Mogla se predati žalosti i usamljenosti u bilo kojem trenutku zadnjih šest godina koliko je nadživjela svojeg supruga, ali umjesto toga, smiješila se od uha do uha dok je prepričavala kako ih je Bog spojio, i odabrala slaviti mnoge zajedničke godine koje im je Bog darovao na ovoj zemlji. Radost.


Potrebno mi je usporiti. Potrebno mi je usredotočiti se na ono što je zaista važno tijekom ove prezaposlene božićne sezone. Potrebno mi je odabrati bolji dio. Potreban mi je podsjetnik da odaberem radost.

Posudila mi je knjigu, i čvrsto odredila krajnji datum kad ću je vratiti koji me navodio na zadovoljno smijuljenje. Sjesti ću opet pokraj njezinih nogu iza Božića. Držati ćemo se za ruke i ona će nježno svojim palcima kliziti preko mojih koljena, a ja ću je tražiti da mi ispriča svoje priče ponovno.

I ona će me podsjetiti da se jednostavno odmorim, i sjedem do Njegovih stopala. Da odaberem RADOST u svemu. Ne zato što su okolnosti uvijek lake.

Nego zato što imamo spasitelja u Kristu. Dijete u jaslama koje je došlo sa izričitom svrhom da preuzme svu težinu svijeta, kako mi ne bismo morali.

”No anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.” ~ Luka 2,10-11

A kad su naše oči uprte u Njega – bez obzira što ovaj svijet donosi – tamo je punina radosti.
Do Njegovih nogu,
Whitney

3. Tjedan Video – Radost

 (Ako ne možeš vidjeti video, klikni ovdje)
3. Tjedan Izazov: Potražite ono dobro ovaj tjedan! Kada ste kušani žaliti se na neku situaciju ili odnos koji vas izaziva, umjesto toga sa namjerom potražite načine kako zahvaliti Bogu i kako pronaći RADOST usred svoje situacije.
 

3. Tjedan Plan čitanja

3. Tjedan Stih za pamćenje

 

 
Ranije adventske blog objave:

1. Tjedan

2. Tjedan


Ukoliko želite primati sve naše BESPLATNE adventske materijale (plan čitanja, vodič za proučavanje i materijale za djecu), molimo da se pretplatite na naš blog! Nakon što se pretplatite, svi naši materijali biti će vam dostupni na samom dnu svake e-pošte! Primiti ćete e-pošte od nas sukladno našem proučavanju ponedjeljkom, srijedom i petkom! 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: