Namjerno usredotocene

Razgovor o hramu: borba i vodstvo Duha

 templetalk 

 

Bok, prijateljice! Tako sam sretna što sam s vama svima ovaj tjedan! Baš volim ovo DJD proučavanje o usredotočenosti s namjerom! Ovaj je tjedan tema tako bliska i draga mome srcu, govorimo o našem zdravlju. Osjećam da je ovo tema koja uzrokuje mnoštvo pomiješanih osjećaja unutar vjernika i smatram užitkom i povlasticom podijeliti sa svima vama što Bog stavlja na moje srce! Sve smo mi čule da su naša tijela hramovi Božji, ali mnogo puta je tako teško to prenijeti u stvaran život. Kako to izgleda za nas? Kako se to praktično ispoljava? Gdje u Pismu imamo dokaz da smo uistinu hramovi? Moja je molitva da vam ova objava bar dijelom donese jasnoću!
 Naše je čitanje jučer bilo iz 1 Korinćanima 6:19-20:

 Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom!

Mnogi od nas znaju ovaj stih. Čuli smo ga još u vrijeme pohađanja srednje škole – obično u vezi sa seksualnom čistoćom – kao i u odrasloj dobi – kada ga primjenjujemo na hranu koju jedemo, što činimo s njim ( ili ne činimo) i tako dalje. Želim provjeriti gdje se još u Pismu nalazi odjeljak koji govori da su naša tijela hram. Evo uzorka:

 Kakav li sklad između hrama Božjega i idola? A mi smo hram Boga živoga, kao što reče Bog: “Stanovat ću među njima i među njima hodati. Ja ću biti njihov Bog, a oni će biti moj narod.”

2 Korinćanima 6:16


U njemu ste i vi zajedno sazdani za stan Božji u Duhu.

Efežanima 2:22


Ne znate li da ste hram Božji i da Duh Božji prebiva u vama? Ako tko razara hram Božji, njega će Bog razoriti, jer je svet hram Božji, a to ste vi.

1 Korinćanima 3:16-17


Bog, Stvoritelj svijeta i svega što je u njemu, on koji je Gospodar neba i zemlje, ne prebiva u hramovima sagrađenim rukom…

Djela apostolska 17:24


Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim da prinesete sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu – kao svoje duhovno bogoštovlje.

Rimljanima 12:1

 

Nije li uzbudljivo misliti da Bog izabire boraviti u nama? Ne možemo nijekati da je to istina!  Unatoč tome, mnogo puta je razumjeti ovo jedna stvar, a staviti to u praktično djelovanje druga.
Evo nekoliko principa za koje bih voljela da ih razmotrimo u vezi vodstva hrama:

 1.) Borit ćemo se za pravo!

 Mi se svi borimo za pravo! Ono je definirano kao osjećaj da imate pravo za nešto. Čujemo se kako govorimo: “Zaslužujem __________(popuni praznu crtu).” Ono se izražava kod hrane koju jedemo, stvari koje kupujemo i načina na koji provodimo svoje vrijeme, da navedem samo neka prava. Ništa od ovoga samo po sebi nije krivo ili loše – problem je kada se ove stvari ne uzimaju u podložnosti Duhu. No budući smo kupljene  – s cijenom – vrlo velikom cijenom – odustale smo od prava da budemo svoje. 

 

 provjera tijela: Postoji li neko područje tvoga života gdje osjećaš da imaš pravo na nešto? Jesi li zamolila Boga za slobodu u tom području?

 

2.) Imate ugrađen sistem vođenja

 To je unutarnji GPS uređaj kojim nas Duh potiče. Bit će situacija u kojima ćete voljno prihvatiti te poticaje i situacija u kojima ćete željeti brzo ih se riješiti – ali ćete ih dobiti. Oni su ovdje sa svrhom. Provjerite ih u Pismu i s mudrim vjernicima i djelujte tada u poslušnosti. Ali ne zaboravite – mi nismo samo individualno hram Duha, nego skupno. (Efežanima 2:21) Ponekad poticaj Duha Svetoga koji osjećate uključuje nekoga drugoga u Tijelu Kristovom. U vašem vlastitom fizičkom tijelu možete samo zanemariti to područje tako dugo dok ne bude potrebno baviti se time. 

provjera tijela: Koristi li vas Bog kako biste posredovali za nekoga? Zanemarujete li poticaje Duha?

 

 3.) Ovo hoće i treba utjecati na vaše svakodnevne odluke.

Znam da očekujete kako ću inzistirati na hrani koju jedete i koliko vježbate ili ne vježbate – naravno da vjerujem da su ove 2 stvari uključene u ovo što razmatramo – ali želim da znate da postoji mnogo načina na koje mi slavimo Boga našim tijelima. Duh putuje s nama kako god idemo, pa moramo razmilsiti o mjestima kamo idemo, stvarima koje gledamo i aktivnostima kojima se bavimo. Također, tijelo uključuje glavu koja uključuje mozak. Naši umovi također trebaju biti pod vlašću Krista, i ako sam iskrena, to će biti mjesto borbe za većinu nas. Otkrila sam da kada jednom um i volja budu podređene Gospodinu, naša tijela se pokoravaju s malim otporom. 

 

 provjera tijela: fizički: Kako hrana koju jedete preuzima kontrolu nad vašim tijelom? Njegujete li svoje fizičko tijelo kretanjem svakodnevno, provjeravajući oboje kako biste živjele u slobodi i činile djela koja vas Bog poziva činiti? mentalno: Držite li svoje misli zarobljene istinom? kako vaše svakodnevne misli djeluju na ono što dnevno činite sa svojim tijelom? 

 

 4.) To će biti borba.

 “Ali, Clare, ne razumiješ. Tako je teško kontrolirati me u ________(popuni prazninu). Osjećam toliki pritisak na sebe i umorna sam od borbe.” Oh prijateljice, razumijem. Doživljavam borbu svaki dan, ali ju također i očekujem. Ne mogu očekivati da neprijatelj neće željeti pokrenuti rat protiv mene odkada u sebi duboko nosim Duha kojeg on tako prezire. Bolje vjerujte da će biti borbe. To vas ne čini slabima ili lošima – to vas čini vjernikom koji ima srce koje kuca i krv koja kola venama! Borite se, prijateljice!

 provjera tijela: Jeste li se predale u borbi? Jeste li si prepustile ovom životu jer postaje pretežak? Shvaćate li da borba u vama može zapravo biti duhovni rat? 

 

 5.) Sotona će nas pokušati dovesti do situacije da “nazdravimo u bezbožne svrhe”.

Spomenula sam u posljednjoj objavi da prolazim kroz proučavanje Beth Moore o knjizi Danielovoj. Radimo to usporeno i još prolazim kroz tu knjigu. Ono što  je iskočilo pred mene je Daniel 5. Kralj Baltazar je koristio predmete iz hrama – svete predmete – kako bi nazdravljao u bezbožne svrhe. Beth Moore navodi, ” Vi ste sveto oruđe koje Sotona može pokušati koristiti za bezbožne svrhe. Vi ste Božje sveto dijete i ON vas želi pripremljene za veliku svrhu.” Prijateljice, mi smo svete – ne po onome što smo učinile, nego zbog onoga što je Krist učinio za nas. Moramo se držati čistima – tijelo, dušu i duh!  2 Timoteju 2:21 kaže, “Ako se, dakle, tko očisti od tih govora, bit će posuda za plemenitu upotrebu, posvećena, korisna Domaćinu i prikladna za svako dobro djelo.”

 provjera tijela: nazdravljate li u bezbožne svrhe svojim tijelom? Svojim umom? Svojim duhom?

 

 Moje ohrabrenje za vas danas je da se ispitate. Ne mogu to učiniti umjesto vas, niti bih htjela. Ovo su teške stvari za sažvakati, pa počnite s molitvom. Molite Boga da vam se otkrije u ovim područjima. Pitajte vjernog prijatelja vidi li neko područje u kojem vam nešto manjka. Kakav je blagoslov biti upotrebljen od Svemogućeg Boga – koji je unaprijed pripremio mnogo dobrih poslova da ih mi odradimo! 

Kliknite,
Clare
www.peak313.com

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.