Brojevi

7 stvari koje moraš znati o Bogu

slika-blog-7-stvari

 

 

Knjiga Brojevi u Bibliji i nije baš najpopularnija biblijska knjiga, ali istina i nadahnuće ispunjavaju nutrinu ove dragocjene knjige.

Pogledajmo!

 

U poglavljima 1-5 knjige Brojeva Bog prebrojava narod, organizira njihove tabore, izdaje im uputstva i zapovjeda da Njegova djeca moraju biti neokaljana – čist narod, odvojen za Njega.

 

Možeš li zamisliti što su narodi koji su okruživali Izrael mislili dok su s vrhova obronaka gledali na prizor njihovog taborovanja?

 

slika za blog-arrangement-of-the-tribal-camps

 

 

(ovo je samo skica kako je izgledao tabor Izraelaca)

 

S Šatorom sastanka u središtu, koji je imao stub vatre iznad sebe, Bog je zapovjedio svim plemenima da ga okruže u točno određenom rasporedu.

Bileam je rekao za Izraelove šatore:

“Kako su lijepi šatori tvoji, Jakove, nastani tvoji Izraele!”

(Brojevi 24:5)

 

7 stvari koje trebaš znati o Bogu

 

1. Mi služimo Boga reda.

 

Jesi li ti osoba koja voli red? Jesi li detaljista, osoba koja voli sve prebrojiti, popise raditi i pripremati planove za tjedan, mjesec i godinu?

Ti odsijavaš Božji karakter kad živiš na takav način.

 

Što je Bog prvo prebrojio?

 Brojevi 1:3 nam kažu “sve u Izraelu koji idu u boj”

 

2. Bog koristi ratnike za svoju slavu.

Sva Božja djeca su ratnici pozvani da bore duhovne bitke svakodnevno.

 

U Efežanima 6:11 i 12 rečeno nam je: “obucite svu bojnu opremu Božju da se možete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i tijela nego protiv … vladara tame ovog svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.”

 

Ako Bog broji duhovne ratnike – one koji su spremni da se bore za istinu – hoćeš li biti ubrojena?

 

Jesi li ona koja sjedi sa strane koja pušta druge da nose evanđelje na teška mjesta ili zavrneš rukave i radiš spremno za Gospodina, uz prkos neugodnim bojišnicama?

 

Sve smo mi u duhovnoj borbi, stojmo čvrsto.

 

3. Bog određuje vođe.

Dok je Bog organizirao Izraelce i brojio ratnike – odredio je Mojsija i Arona da budu vođe. Tada je organizirao njihove tabore po očevima, obiteljima i plemenima. Svako pleme je imalo određenog vođu plemena.

 

Jesi li ti određena da vodiš nešto?

 

Bog određuje vođe i koristi ih za svoju svrhu. Učini to za Njegovu slavu!

 

4. Bog cijeni obožavanje.

 

Vidimo da su ratnici i vođe važni – ali vidimo i da Bog jednako cijeni i one koji obožavaju. Leviti su bili izuzeti iz borbe i bila im je dana zadaća da brinu o šatoru sastanka. Ovo su bile jako ozbiljne dužnosti i radilo se o životu i smrti ako ih se obavljalo na krivi način.

 

Ako bi Bog brojao tebe, bi li bila ubrojena među obožavatelje?

 

U crkvi mi trebamo takve, koji uzimaju Boga i Njegovu riječ za ozbiljno. Trebamo vođe obožavanja da nas podsjete, dok borimo naše dnevne bitke, da stanemo i jednostavno se opustimo u Božjem odmoru i Njegovoj veličanstvenosti.

 

Neke od nas se možda više osjećaju kao ratnice – neke se mogu osjećati više kao obožavateljice.

 

5. Bog daje svakoj osobi različiti teret da nosi.

 

Kad se Božja prisutnost digla – dužnost Levita je bila da prikupe sve djelove Šatora i nose ih.  Svako Levijevo pleme imalo je različitu zadaću i svako unutar plemena imao je različiti teret o kojem je trebao brinuti. Neki su bili teži, neki lakši. Neki su bili nošeni uz pomoć motki, a neki su nošeni na ramenima.

 

Na isti način, svaka od nas ima različiti teret u životu koji treba nositi. Neki su teži, a neki su lakši. Naše nevolje i okolnosti mogu se dramatično razlikovati, ali Božja milost nam je dovoljna. On vidi i pozna naše terete do najmanjeg detalja i svakoj od nas daje dovoljnu količinu snage i milosti koja nam je potrebna da bi nosile naš teret.

 

6. Bog je odvojio svoj narod.

 

 

Bog hoće da Njegov narod živi drugačije od ostatka svijeta.  Mi trebamo biti svet narod, odvojen za Njega. Božja prisutnost je boravila usred Izraelovog tabora, tako je narod mogao ostati svet. Bog je upotrijebio svoj zakon i slike grijeha i nečistoće da bi poučio svoj narod kako da bude svet kroz poslušnost.

 

Živimo li drugačije od ostatka svijeta? Budimo svet narod, odvojen za Boga da nas upotrijebi.

 

 

7. Bog hoće bračnu čistoću.

 

Vidimo u Brojevima 5 neobičan odlomak. Nemam sve odgovore da bih ga mogla objasniti – ali, najvažnija točka je ovo … Bog hoće bračnu čistoću. Bračna nevjera ima posljedice i pogađa sve uključene. Vodi u nepovjerenje i javno osramoćenje. Oprost je moguć onima koji se pokaju. Kroz Isusa mi nalazimo obnovu, ali ne možemo izbjeći rane i boli nanesene obitelji i crkvi.

 

Koji je tvoj poziv?

 

Brojevi 1-5 mogu biti ocijenjeni kao suhi i nezanimljivi po nekima … ali, danas vidimo, ovo su ŽIVA poglavlja i tako se odnose na nas danas!

Nakon što je Izrael prebrojen, uključujući žene, djecu i Levite – ukupan broj je bio više od milion ljudi. Ali, ovo nije bila rulja od milion ljudi koja luta pustinjom.

 

Izraelci su bili božanski organizirani s Bogom u središtu. Svaka osoba je imala određenu svrhu, mjesto i poziv dobiven od Boga.

 

Gdje ti vidiš samu sebe?

 

Jesi li ratnica?

Jesi li vođa?

Jesi li obožavatelj?

Jesi li nosač tereta?

Možda, ona koja treba biti pročišćena?

 

Koje god tvoje mjesto danas u životu bilo – ti si važna. Tvoj život se broji!

 

Brojiš se kao ona odvojena za Božju službu i mi ne možemo napustiti naše položaje!

Brojevi 4:49 kažu:

“Na zapovijed što je Gospod dade preko Mojsija oni bijahu pobrojani, svatko prema svojoj službi i prema svojoj dužnosti. Tako bijahu pobrojani kako je Gospod zapovjedio Mojsiju.”

 

Držimo Boga u centru naših života i živimo pozive Gospodnje u poslušnosti i Božjem poretku.

 

Uživajmo u čitanju koje je pred nama idućeg tjedna! Možda ćeš biti u kušnji da odustaneš, ali u Brojevima 10 postaje uzbudljivo kad se oblak digne s Šatora i Izrael se počne kretati prema Obećanoj zemlji! Postavljamo temelje i pripremamo se za velike lekcije pred nama. Jedva čekam! Nastavljamo!

 

 

Hodaj s Kraljem,

 

Courtney

 

 

**Uključi se**

Gdje ti vidiš sebe?


Koji poziv ili položaj  ti odgovaraju najviše i zašto?


Ima li nešto čime bi dopunila ovaj popis od 7 stvari koje smo naučile o Bogu ovog tjedna u našem proučavanju? Što si još naučila?

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: