Rimljanima

6 lekcija iz Poslanice Rimljanima

 

6 lekcija iz Poslanice Rimljanima

Danas završavamo naše proučavanje Poslanice Rimljanima.

6 lekcija iz Poslanice Rimljanima

  1. Svi smo grješnici (Poglavlja 1 i 2)

U Rimljanima 1. i 2. poglavlju vidimo da je čovjekov grijeh i snažan i ozbiljan. Zaslužuje Božju osudu. Jednom kada shvatimo snagu i ozbiljnost svoga grijeha, shvaćamo da nismo dobri kako smo mislili.

Jedna je od najvećih Sotonskih laži da postoje dobri ljudi. Toliko mnogo ljudi misli da ako su samo “dobri” uspjet će ući u nebo. Njihova vlastita dobrota ih je prevarila i suočit će se sa Božjim gnjevom i bijesom, osim ako im se oči ne otvore za istinu.

Svaka od nas je u strašnoj potrebi za Spasiteljem.

  1. Isus je naše jedino spasenje. (Poglavlja 3-6)

U Rimljanima u poglavljima 3-6 dana nam je nada! Kroz našu vjeru u Isusovu spasonosnu milost mi smo opravdane, otkupljene i proglašene pravednima!

Spasenje dolazi kroz Isusa Krista i Njegovo djelo na križu.

Naše spasenje je samo po milosti, samo kroz vjeru, samo kroz Krista, za Božju slavu… samo!

  1. U svojim patnjama doživljavamo Boga. (Poglavlje 5)

Kada nas je Bog spasio od naših grijeha, izbjegle smo Njegov dolazeći bijes, ali nismo izbjegle teškoće koje dolaze u ovom životu. Umjesto toga, dobile smo da živimo život u prisutnosti Nebeskog Oca koji nas voli, koji je uvijek sa nama. On ide ispred nas i vodi nas, tješi nas, jača nas i čuva nas.

NEMA većeg dokaza i svjedočanstva koliko nas Bog voli od Isusove smrti na križu.

  1. Nema odbacivanja, nema osude niti odvojenosti za one u Kristu Isusu (Poglavlja 7 i 8)

Uvijek ćemo se boriti sa grijehom (Rimljanima 7), ali ne trebamo činiti dobra djela da bi izbjegle kaznu.  Slobodne smo da hodamo u Duhu i budemo poslušne Bogu jer ga volimo.

Možemo se spoticati, griješiti, zastraniti i boriti se tisuće puta, ali još uvijek nema osude za nas.

Smještene u Kristu oprošteno nam je, ali to ne znači da je Bog maknuo sve naše brige i probleme. Umjesto toga, kada pogriješimo, nema osude. Kada zastranimo, nema osude i kada se borimo, dan za danom, sa našom tjelesnošću, još uvijek nema osude.

Nema odbacivanja za one koji su u Kristu Isusu!

  1. Bog je suveren u spasenju i mi moramo dijeliti evanđelje (Poglavlja 9-11)

Izrael je vjerovao u izbor naroda – oni su bili odabrani. Ali, ovdje Pavao naglašava osobni izbor i kako je Božji izbor temeljen na Njegovoj svrsi.Usprkos Izraelovim privilegijama, oni su promašili u vjerovanju. Izraelov promašaj da vjeruje nije bila greška u ispunjeju Božje riječi, već više djelo Božje volje. Njegovom milošću, Njegov plan uključuje i nevjernike (one koji nisu Židovi) za spasenje.

Zbog Božje velike ljubavi i milosti moramo objavljivati evanđelje drugima! Oni ne mogu vjerovati osim ako ne dijelimo istinu.

  1. Vjernici su pozvani da vole susjede i pomažu slabima (Poglavlja 12-16)

Kada prihvatimo Božju milost kroz vjeru u Krista, slobodno dobivamo izlijevanje Božje ljubavi. Zauzvrat nam je zapovijeđeno da  volimo druge kao sebe same. Ovo znači da volimo vjernike i nevjernike, pa čak i svoje neprijatelje.

Ovo je nadnaravna ljubav koju nam samo Bog može dati.

U crkvi pozvane smo da koristimo svoje duhovne darove da izgrađujemo jedni druge, ne da sudimo jedni druge, da ne budemo uzrok sestri ili bratu u Kristu da se spotakne, da pomažemo slabima u vjeri i izbjegavamo one koji uzrokuju podjele.

Zapovjeđeno nam je da volimo svoga susjeda kao sebe samu.

Neka stupanj naše koristoljubivosti bude stupanj našeg nesebičnog davanja.

Drage moje, najvažnija stvar u životu je naš hod sa Bogom. To nije potvrđivanje ispunjenih zadataka. To je, prije, pravi, iskreni, stvarni odnos koji je živ i jako osoban. To je odnos u kojem duboko voliš Boga i ne sramiš se Njega. Suštinski je da znamo Božju Riječ, vjerujemo Božju Riječ i da smo poslušne Božjoj Riječi, da bi udovoljile Njemu.

To je ono zbog čega smo sve mi ovdje u Dobro Jutro Djevojke!

Ako si došla do kraja ove biblijske knjige – Čestitam! – tako se ponosim tobom!

Nemoj stati čitati i promišljati Božju Riječ!

Što je sljedeće?

U toku godine biti će 4 biblijska proučavanja (zima, proljeće, ljeto i zima). Za vrijeme pauza planiram voditi blog, ne idem daleko, samo neću voditi službeno biblijsko proučavanje.

Vidimo se opet ovdje, uskoro!

Hodaj sa Kraljem,

 

Courtney

** Uključi se**

Što si naučila iz ovog proučavanja Poslanice Rimljanima?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: